Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kendi Payına Düşeni Yap! Daha Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Kolayca Atılacak 15 Temel Adım
Dünyanın, doğanın ve tüm varlıkların yaşamının yenilenmesi ve devamlılığı için hiç kuşkusuz sürdürülebilir bir yaşama ihtiyacımız var. Kaynakların, enerjinin, yaşamın korunması ve devamlılığı yalnızca bir kurum ya da kuruluşun değil, bu yeryüzünde yaşayan her bireyin görevi.
En temel hatlarıyla sürdürülebilir bir yaşam inşa etmek aslında oldukça kolay ve hemen hemen hepimizin bildiği ancak çoğu zaman göz ardı ettiği temellere dayalı.
Kendi payımıza düşeni yapmak, birkaç adım atmak aslen hiç de zor değil!
Sürdürülebilir bir yaşamın ilkesi basit: Azalt + Yeniden Kullan + Dönüştür + Kompoze Et
Ortalama bir kişi gündelik yaşamında kullandığı suyla her ay 500 litreden fazla suyu israf ediyor. Buna bir dur demek gerek!
Pet şişede su kullanımını bırakarak yerine taşınabilir mataralar koymak, plastikten arınmak da hiç fena olmaz gibi.
Malumunuz ki bir pet şişenin doğada çözünmesi tamı tamına 400 yıl sürüyor.
Günlük ortalama bardakta kahve tüketimi ise neredeyse 1 milyarı buluyor; tüm bu tüketimin yarattığı sorunu hayal etmek zor değil.
Oysa buna katkıda bulunmak bir kahve termosu taşımaya bakar.
Bir diğer büyük sorun ise mutfak, tuvalet ve gündelik olarak kullanılan kâğıt peçeteler. En azından mutfak ve gündeliğe ikâme bulmak çok zor değil.
Gündelik olarak yanımızda taşıdığımız peçeteleri geçmişte büyüklerimizin sıkça kullandığı kumaş mendillerle değiştirebilir; mutfaktaki yoğunluğu ise yıkanabilir kumaş bezlere ve havlulara yöneltebiliriz.
Kâğıt peçete almayı bıraktığınızda cebinizde kalacak parayı düşünün bir de! 😍
Kişisel bakım ve temizlik ürünleri de sürdürülebilir bir yaşam için kayda değer bir önem taşıyor.
Diş fırçası kullanımında plastiği bırakıp bambuya geçmek, plastikten arınamamış duş jelleri yerine doğal sabunları geçmenin küçük ama etkili bir faydası olabilir.
Aynı şekilde jilete ihtiyaç duyan herkesin 5'li veya 10'lu paketlerdeki plastik ürünlerin yerine uzun ömürlü paslanmaz bıçakları koyması mümkün.
Birçoğumuzun artık yaşamının bir parçası olmuş ancak yeniden anılması gereken bir etmen de ampuller.
1 adet led ampul = 2 adet tasarruflu ampul = 10 adet şeffaf ampul
Yani doğa dostu ampuller hem dünyayı hem de faturanızı düşünüyor diyebiliriz.
Plastiğin önüne geçmek istiyorsak tek satılan ürünlerden tamamıyla uzak durmamız gerekiyor!
Toplu alımlar her zaman hem daha sürdürülebilir hem daha hesaplı.
Paketlenmesi gereken şeylerde ise plastik yerine kâğıt tercih etmek hayat kurtarıcı olabilir.
Aynı zamanda yeniden ve farklı şekillerde kullanıma da daha açık.
Artık market poşetlerinin paralı olmasıyla hayatımıza yeniden giren fileleri ve bez çantaları unutmamak gerek.
Yanımızda küçük bir bez çanta ya da file taşıma alışkanlığı plastik poşetin hayatımızdan tamamen çıkmasına yardımcı olabilir.
Haftanın belli birkaç günü (yapabilene her günü) yemeğinizi evde hazırlayıp götürmek çok fazla konuda yardım eli uzatıyor.
Kendi yemeğinizi hazırlamak doğa dostu, sağlıklı ve hesaplı. Ne yediğinizi, yeryüzüne nasıl bir zarar ve katkınız olduğunuzu biliyor; sipariş edilen yemekle gelen belirsizlik, zarar ve israftan kaçınmış oluyorsunuz.
Yemek her zaman hazırlanamasa da yanınızda düzenli olarak küçük ve yeniden kullanıma açık çatal kaşık kitiyle metal bir pipet taşımak, yemek sipariş etmek durumunda kaldığınız zamanlarda size yardım sağlayabilir.
En kolay yöntemlerden biri de hiç kuşkusuz kâğıt faturalara son vermek!
Mail ya da mesajla gelebiliyorken ne gerek var kâğıda?
Doğada çözünmesi 300 yıl süren ve imhası oldukça özel bir çalışma gerektiren pillerin yerine şarj edilebilir pil koymak doğaya uzun yıllar kazandırır.
Kışın ısıtıcıları, kaloriferleri en yüksek ayara çekmek yerine iki kat çorap, kazak içine bir tişört giymek ne kadar zor olabilir?
Bu sayede ay sonunda dudak uçuklatan bir fatura şoku da yaşanmaz. 🙄
Son olarak umumi tuvaletlerdeki kurutucuların hem çevreye, enerjiye verdiği zararı hem de içlerinin b*k partikülleriyle dolu olduğunu unutmayın.
Mecbursanız minik parça bir peçete ya da yanınızda taşıyabileceğiniz kumaş mendil de işinizi görür.
Tüm bunlar aslında hepimizin bildiği, farkında olduğu fakat çoğu zaman yine de göz ardı ettiği, belki kendini disipline edemediği küçük detaylar.
Ama önemli olan bu küçük detayların sürdürülebilir bir yaşam üzerindeki büyük etkisi! 💚
Yorum Yazın
bok partikülü
ayrıca ağaç sanayisini de unutmamak gerek her yıl kesilen milyonlarca ağaç var geri dönüşüm yapılacak diye toplanan plastiklerin önemli kısmı dönüşüm olmadığ... Devamını Gör
Bazılarında gereksiz öneri kalmışsınız. Kağıt peçete, havlu kağıt kullanmamak ne demek? Bez, kumaş olanlar ile hijyeni nasıl sağlayacaksınız? Tek kullanıml... Devamını Gör