onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kaz Dağları'ndaki Tarım Arazileri Madencilik Tehdidi Altında

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kaz Dağları'ndaki Tarım Arazileri Madencilik Tehdidi Altında

Ulaş
08.04.2015 - 17:00

Kaz Dağları’nda altın aramak isteyen madencilere karşı yıllardır doğayı ve yaşam alanlarını savunan Bayramiç’in köylerinde şimdi de tarım arazileri tehlikede. Ciner grubuna ait Park Teknik Elektrik Madencilik A.Ş., Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde iki ruhsat alanında, toplam 10 derin sondaj çalışması yaparak rezerv arayacak. Şirketin sondajlı maden arama faaliyeti projelerini iki farklı dosya şeklinde sunduğu Çanakkale Valiliği, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlamasından 6 gün sonra ÇED gerekli değildir kararı verdi. Üretilmeye müsait maden tespiti için derin sondaj çalışması yapılacak alanlar, köylülerin tarım arazilerinin üzerinde kalıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Toplam bedeli 1 milyon 100 bin TL’yi bulan projelerin biri Kuşçayırı Köyü, Yukarısapçı Mahallesi, Erikli mevkiinde, diğeri Karıncalık ve Hacıköy Mahallesi Mevkii sınırları içinde yer alıyor. Birbirine oldukça yakın olan bu iki bölgede 5’er adet ÇED alanı belirlendi. Şirketin projeler için hazırladığı dosyalarda yer alan bilgilere göre yaklaşık 1500 hektarlık ruhsatlı alan içinde; elmaslı sondaj yöntemiyle 500 metre derinliğinde ve 89 mm çapında delikler açılacak. Bölgede maden olup olmadığı, alınan karot numuneleri üzerinde yapılacak incelemeler sonucu anlaşılacak. Ekonomik olarak üretime elverişli maden rezervi tespit edilesi halinde, şirket bu kez madeni işlemek için kolları sıvayacak.

Bitkiler ve hayvanlar tehdit altında

Bitkiler ve hayvanlar tehdit altında

İki projede de derin sondaj çalışmaları için çevrilen 400 m2 lik 10 alanda; depo alanı, sondaj için bentonitli su hazırlama havuzu, sondaj çamuru havuzu ve karot depolama alanı bulunacak. Projeler kapsamında derin sondaj makineleriyle alınacak karot numuneleri, bu depo alanlarında saklanacak. Rezerv arama faaliyetleri sonucu sondaj çamurları oluşacak. 4 ay sürecek çalışmalarda iki proje için 7.000 m3 su kullanılacak, 800 m3 bitkisel toprak sıyrılacak.  Şahısların tarım arazileri üzerinde yer alan proje sahaları ve etki alanları içinde akarsular, dereler, genel avlaklar ve ağaçlar da var. Sondaj alanlarıyla yerleşim yerleri arasındaki kuş uçuşu en kısa mesafe 715 metre.  Üstelik maden aranacak alan; 1. derecede deprem bölgesinde. Şirketin hazırladığı dosyaya göre; bölgede 6 tür memeli hayvan, sürüngen canlılar ve kuşlar da yaşıyor.  Çevresel Etki Değerlendirmesine gerek duyulmayan projeler için hazırlanan dosyalarda; çalışma yapılacak alanın bitki örtüsünde ve faunasında tahribat olacağı, bölgede yaşayan hayvanların yer değiştirebileceği belirtiliyor. Şirket, maden arama çalışmasından zarar görecek bitki ve hayvanların sık rastlanan türlerden olduklarını savunarak, bu zararın tolere edilebileceğini öne sürüyor.

8-9-10 Mayıs’ta 2. Kaz Dağları Buluşması

8-9-10 Mayıs’ta 2. Kaz Dağları Buluşması

Kaz Dağları’nın mucizevi doğasını yok etme pahasına altın aramak isteyen madencilere, Karabiga’da termik santrallere, adalarda kıyıları talan etmeye niyetlenenlere, tarım arazilerinde, ormanlarda ÇED’siz madenciliğe, yaşam alanlarımızı tehdit eden projelere karşı dört koldan doğayı savunan, ÇED gerekli değildir kararlarına davalar açan Çanakkale’de; çevre direnişinin sesi büyük doğa buluşmasıyla büyüyecek.  2. Kaz Dağları Buluşması; 8-9-10 Mayıs’ta Bayramiç’in altın madenciliğine karşı etkili bir dayanışma gösteren Evciler köyüne bağlı Ayazma’da gerçekleşecek. Binlerce çevreci ve köylü bir araya gelecek. Kamp alanında büyük bir çevre forumu da düzenlenecek. Kaz Dağları’nda altın madenciliğine, kömürlü termik santrallere, doğa katliamına ve yaşam alanlarımızı tehdit eden tüm girişimlere karşı birlikte mücadele ve “dur” mesajı verilecek. Çanakkale Çevre Platformu’nun organize ettiği 2. Kaz Dağları Buluşması ücretsiz ve kayıt yaptırmaya gerek olmaksızın herkese açık… Kaz Dağları’nın çığlığına kulak verip çadırıyla yola düşecek yaşam savunucularını, 3 gün boyunca atölyeler, sürpriz müzisyenler, gönüllü paylaşımlar, doğa yürüyüşleri ve Ayazma’nın eşsiz doğasını keşfetmek gibi pek çok deneyim bekliyor olacak. Buluşma; Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinde doğayı talan eden benzer uygulamalara karşı yaşamdan yana duruş sergileyenlerin direnişine güç katacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam