Görüş Bildir
Haberler
İstiklal Marşı Ne Zaman Kabul Edildi? 2022 İstiklal Marşı’nın Kabulünün Kaçıncı Yılı?

İstiklal Marşı Ne Zaman Kabul Edildi? 2022 İstiklal Marşı’nın Kabulünün Kaçıncı Yılı?

Ömer ÖNDER
12.03.2022 - 11:22

Ülkelerin bağımsızlıklarını sembolize eden bayrakları ve milli marşlarıdır. Milli marşlar ülkelerin ve o ülkede yaşayan milletlerin özgürlük için verdikleri mücadeleleri simgeler. Anadolu’da gerçekleşen Milli Mücadele sırasında Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, ülkemiz için Milli birlik ve beraberliği anlatır. Milli mücadele sırasında yazılan İstiklal Marşı Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edilmiştir. Pek çok vatandaş İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümü yaklaşırken İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki İstiklal Marşı’nın kabulü hangi gün? İstiklal Marşı ne zaman kabul edildi? Bu yıl İstiklal Marşı’nın kabulünün kaçıncı yılı? İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu’da yaşanan Milli Mücadele sırasında milli birlik, beraberlik ve bağımsızlık konularını ele alan İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. 1921 yılında düzenlenen yatışma sonrasında yarışmaya katılan 724 eser arasından Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser 1. TBMM tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Peki İstiklal Marşı hangi tarihte kabul edildi?

İstiklal Marşı Hangi Tarihte Kabul Edildi?

İstiklal Marşı Hangi Tarihte Kabul Edildi?

1.TBMM tarafından düzenlenen yarışmaya 724 eser arasından Mehmet Akif Ersoy’un kaleme almış olduğu eser meclis tarafından 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı’nın bestesi ise Osman Zeki Üngör tarafından yapılmıştır. Bu yıl İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıl dönümü kullanacaktır.

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy 27 Aralık 1873 yılında İstanbul Fatih'te dünyaya geldi. Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir. Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. 'Vatan Şairi' ve 'Millî Şair' unvanları ile anılır. İstiklâl Marşı'nın yanı sıra Çanakkale Destanı, Bülbül ve 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren Safahat en önemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (daha sonraki adıyla Sebilü'r-Reşad) dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM'de yer almıştır.

Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Âkif'in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi. Mehmet Âkif'in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın