Görüş Bildir
Haberler
İlber Ortaylı Kimdir, Kaç Yaşında? İlber Ortaylı Nereli, Eğitimi Ne?

İlber Ortaylı Kimdir, Kaç Yaşında? İlber Ortaylı Nereli, Eğitimi Ne?

Özge Tepe
12.05.2022 - 12:17

Mülteci tartışmaları çığ gibi büyürken İlber Ortaylı'nın yaptığı 'Türkiye'nin mülteciye ihtiyacı var,' açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Bu açıklama üzerine kullanıcılar sosyal medyada ve internette 'İlber Ortaylı kimdir, kaç yaşında? İlber Ortaylı nereli, eğitimi ne?' şeklinde araştırmalar yapmaya başladı. Tarihçi, akademisyen ve yazar kimlikleri ile tanınan İlber Ortaylı, yaptığı açıklamalarla pek çok kez gündeme geliyor. Ünlü tarihçinin yaşamını sizler için araştırdık. İçeriğin devamında...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlber Ortaylı Kimdir?

İlber Ortaylı Kimdir?

21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya'nın Vorarlberg eyaletinin Bregenz şehrinde doğmuştur.

Annesi Kırım'ın önde gelen asilzade ailelerinden biri olan Karaşay ailesine mensup Şefika Ortaylı'dır. Babası da Kırım doğumlu uçak mühendisi Kemal Ortaylı'dır.

İlber Ortaylı'nın Enver, Emeldar ve Nuriye adlarında üç kardeşi bulunmaktadır. İlber Ortaylı, henüz 2 yaşındayken ailesi ile birlikte Türkiye'ye göç etmiştir. İlk ve orta öğrenimini Avusturya Lisesinde tamamlayan Ortaylı, 1965 yılında ise Ankara Atatürk Lisesinden mezun olmuştur.

İlber Ortaylı'nın Eğitimi Ne?

İlber Ortaylı'nın Eğitimi Ne?

İlber Ortaylı, 1970 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesini bitirdi. Burada Tarih bölümünden mezun olan Ortaylı, Şerif Mardin, Halil İnalcık, İlhan Tekeli, Mübeccel Kıray gibi hocaların öğrencisi oldu.

Ortaylı, Viyana Üniversitesinde Slav ve Doğu Avrupa dilleri üzerine öğrenim gördü. Yüksek lisans çalışmasını ise Chicago Üniversitesinde Halil İnalcık Hocası ile beraber gerçekleştirdi.

Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler konusu üzerine tez çalışmasını gerçekleştirdi ve bu tez Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde 1974 yılında doktor olmasını sağladı.

Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu isimli çalışmasıyla da 1979'da aynı fakültenin doçenti oldu.

İlber Ortaylı'nın Mesleği Ne?

İlber Ortaylı'nın Mesleği Ne?

İlber Ortaylı, akademisyenlik, tarihçilik ve yazarlık yapmaktadır.

Akademisyenlik kariyerini 1982 yılında üniversitelere uygulanan sert yaptırımlar nedeni ile bıraktı. Bu süreçte birçok ülkede dersler, seminerler ve konferanslar vermeye devam etti.

1989 yılında Türkiye'ye dönen ve profesör olan Ortaylı, bu tarihten 2002 yılına kadar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde İdare Tarihi ana bilim dalının başkanlık görevini yürüttü.

2002 yılında Galatasaray Üniversitesine ve 2004 yılında ise Bilkent Üniversitesine konuk öğretim üyesi olarak geçen Ortaylı, şu anda Galatasaray Üniversitesinin ve MEF Üniversitesinin Hukuk Fakültelerinde Türk Hukuk Tarihi dersini vermektedir. Aynı zamanda Galatasaray Üniversitesinde senato üyesidir.

2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bakanlık danışmanı olan Ortaylı, Osmanlı Etütleri Komitesinin yönetim kurulu üyesidir. Aynı zamanda Avrupa İranoloji Cemiyetinin ve Avusturya-Türk Bilimler Forumunun da üyesidir.

İlber Ortaylı'nın Çalışmaları ve Eserleri

İlber Ortaylı'nın Çalışmaları ve Eserleri

Almanca, Fransızca, Rusça, İngilizce, İtalyanca, Farsça ve Latince dillerini bilen İlber Ortaylı, bugüne kadar pek çok esere imza atmıştır.

Onun eserlerinden bazıları şunlardır:

  • Türkiye'de Belediyeciliğin Evrimi

  • İstanbul'dan Sayfalar

  • Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek 1-2-3

  • Osmanlı Sarayında Hayat

  • Tarihin Işığında

  • Türkiye'nin Yakın Tarihi

  • İttihat ve Terakki

  • Bir Ömür Nasıl Yaşanır

  • Yakın Tarihin Gerçekleri

  • İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?

Ortaylı aynı zamanda daha önce TRT ve NTV'de programlar da yapmıştır. Gazete ve dergilerde makaleler yazan İlber Ortaylı, Doğu Batı ve NTV Tarih dergilerinin de danışma kurulu üyesidir.

İlber Ortaylı'nın Aldığı Ödüller

İlber Ortaylı'nın Aldığı Ödüller

İlber Ortaylı, çalışmaları ve eserleri ile birçok ödüle layık görülmüştür. Bunlardan biri 2001 yılında aldığı Aydın Doğan Ödülüdür.

2006 yılında Avrupa ve Akdeniz Arasında Lazio ödülünü almıştır.

2007 yılında ise Vladimir Putin'in imzasını taşıyan Puşkin Madalyası Türkiye'de İlber Ortaylı'ya layık görülmüştür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlber Ortaylı'nın Özel Hayatı

İlber Ortaylı'nın Özel Hayatı

İlber Ortaylı, 1981 yılında Mersin senatörü Ayşe Özdolay ile evlenmiştir.

Bu evliliğinden Tuna isminde bir kızı olan Ortaylı 1999 yılında boşanmıştır.

Bunlara da göz atın:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın