onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Göz Testi ile Birçok Göz Hastalığının Teşhisinin Koyulabildiğini Biliyor muydunuz?

Göz Testi ile Birçok Göz Hastalığının Teşhisinin Koyulabildiğini Biliyor muydunuz?

Onedio Content
25.02.2022 - 18:47 Son Güncelleme: 25.02.2022 - 18:54

Göz testi, gözümüzün farklı bölgelerindeki problemlerin ve bunların göz sağlığımıza ne derece etki ettiğinin ortaya çıkarılmasına yönelik çeşitli tekniklerle yapılan bir veya birden fazla ölçümü ifade etmektedir. Uygulanan göz testleri sayesinde miyop, astigmat ve hipermetrop gibi göz kırma kusurlarının yanı sıra retinal problemlerden kaynaklı renk körlüğü, makula dejenerasyonu gibi hastalıkların tanısı koyulabilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Görme Keskinliği Testi

Görme Keskinliği Testi

Göz testi uygulamaları arasında en çok uygulananlardandır. Temelde uzak görme keskinliğinin ölçümü için uygulanır. Sırasıyla her iki göz için ayrı ayrı yapılmaktadır. Ortalama 6 metre mesafeden hastanın tam karşısına yerleştirilmiş ve yukarıdan aşağıya doğru harflerden ve şekillerden oluşan görme eşeli kullanılır. Ancak günümüzde daha sık olarak projeksiyondan duvara farklı harfler yansıtılarak, hastanın bunları tanımlaması beklenir.

Görme Alanı Testi

Görme Alanı Testi

Hem göz doktoru tarafından el hareketleri yardımıyla hem de bilgisayarlı olarak yapılabilmektedir. Görme alanı testi aracılığıyla kişinin genel görüş alanı içerisinde herhangi bir yeri görmekte zorluk yaşayıp yaşamadığı ve periferik görüş alanının ölçümü yapılır.

Kişi göz doktoruna 1 metre mesafede oturur tek gözünü kapatır ve doktorun farklı yönden gelen el hareketlerini doktora belirtmesi istenir. Bilgisayarla yapılan versiyonunda ise hastadan, farklı yönlerden hareket eden ışığın ilk ve son gördüğü yerleri belirtmesi beklenmektedir.

İshihara Renk Körlüğü Testi

İshihara Renk Körlüğü Testi

Çoğu insan renk körü olduğunu kendi kendine fark edemez. Kişiye renk körlüğü tanısı koyulması için bazı testlere tabi tutulması gerekir. Renk körlüğü testleri sayesinde renk körlüğünün varlığı ve çeşidinin tespiti yapılabilmektedir. Bu testlerden en yaygın olarak kullanılanı İshihara Testi’dir.

İshihara Testi optimum aydınlatılmanın yapıldığı bir ortamda uygulanmalıdır. Bu test birden çok renge sahip çeşitli dairesel şekillerle iç içe geçmiş farklı rakam ve harfleri içermektedir. Bunlar farklı renklerin tonlarından oluşan noktacıkların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Sırasıyla gelen oval şablonlarda kişiden gördüğü rakam veya harfi doğru bir şekilde belirtmesi beklenmektedir.

Amsler Grind Testi

Amsler Grind Testi

Amsler grind testi resmi bir göz testi niteliğinde değildir. Sarı nokta hastalığı veya herhangi bir retinal hastalık şüphesi bulunan kişilere, hastalık teşhisi göz doktorları tarafından uygulanan tetkiklerle koyulmaktadır. Ancak özellikle 40 yaş sonrası sarı nokta hastalığı şüphesine sahip kişiler, hastalığın bazı belirtilerine karşı bu testi kendilerine uygulayabilirler.

Teste başlamadan önce gözlük veya kontakt lens kullanılıyorsa çıkartılmalıdır. Amsler grind şablonu düz bir zemine sabitlendikten sonra tam karşısına geçilmeli ve bir göz kapatıldıktan sonra tam ortasındaki noktacığa odaklanılmalıdır. Her iki göz için de ayrı ayrı uygulanan bu testte şemadaki büyük karenin tüm köşeleri herhangi bir dalgalanma olmadan sağlıklı bir şekilde görülmesi gerekir.

Göz İçi Lens Testi

Göz İçi Lens Testi

Göz içi lens operasyonları, uygun koşulları taşıyan katarakt hastaları ve göz lazer ameliyatlarına uygun olmayan ancak ileri derece göz kırma kusuru olan hastalara yapılabilmektedir.

Öncelikle olarak hastaya görme keskinliği testi ve göz kırma kusurlarının ölçümlerinin yapıldığı genel bir göz muayenesi yapılır. Biometri yardımıyla doğal göz içi lensin gücü belirlenir. Tüm bunlar dışında gözün en ön segmenti korneadan en arka segmenti retinaya kadar tüm kısımları tek tek incelenir. Hastada göz tansiyonu, üveit gibi problemlerin dışında diyabetik retinopati ve sarı nokta hastalığı gibi çeşitli retinal problemlerin de olup olmadığının tetkikleri yapılır. Tüm bu test ve tetkikler sonucunda hasta göz içi lense uygun bulunursa hastaya göz içi lens operasyonu uygulanabilmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
3
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın