Görüş Bildir
Haberler
Gişede Yüzü Gülmeyen ama Festivallerden Boş Dönmeyen 14 Ödüllü Türk Filmi

Gişede Yüzü Gülmeyen ama Festivallerden Boş Dönmeyen 14 Ödüllü Türk Filmi

R.G.
15.01.2021 - 17:17 Son Güncelleme: 15.01.2021 - 19:57

Gişede büyük başarılara ulaşamamış fakat festivallerde ödüle doymuş 14 filmi eskiden yeni doğru sizler için listeledik. Vakit kaybetmeden listeye göz atalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Susuz Yaz (1964)

1. Susuz Yaz (1964)
  • Yönetmen: Metin Erksan

  • IMDb Puanı: 8,0

  • Ödül: Berlin Film Festivali - Altın Ayı

Kendi arazisinde su çıkınca köylülerle çatışmaya başlayan Hasan, film boyunca bu suyu tekelinde bulundurmaya çalışıyor. Kardeşi Hasan da bu su sebebiyle hapse girince Hasan artık sadece suya değil, yengesine de sahip olmak istiyor.

2. Sürü (1979)

2. Sürü (1979)
  • Yönetmen: Zeki Ökten

  • IMDb:8,3

  • Ödüller: 27. Berlin Film Festivali - FIPRESCI ve Locarno Film Festivali - En Başarılı Film

Geleneklerine bağlı bir aşiretin hikayesinden yola çıkan film, aslında Anadolu'nun panoraması gibi. Tüm hayatları hayvancılık üzerine kurulu olan aşiretin reisi ve oğlu arasındaki çatışmadan doğan kavga, tüm sürünün bir trenle Ankara'ya satılmak üzere getirilmesiyle devam eder.

3. Yol (1982)

3. Yol (1982)

Film, hapishaneden bayram iznine çıkan mahkumların hayatlarını konu alır. 5 mahkum etrafında dönen hikaye, kadınların toplumdaki yeri ve namus meselesini ele alır. Film, Kürt meselesine ve 12 Eylül'e değindiğinden 1999 yılına kadar Türkiye'de gösterimi yasaklanmış. Türk sinemasının en cesur filmlerinden biri olarak anılan Yol'u ilginç ve izlemeye değer kılan bir diğer yanı da, Yılmaz Güney'in bu filmi hapishaneden yönetmiş olmasıdır.

4. Güneşe Yolculuk (1999)

4. Güneşe Yolculuk (1999)
  • Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu

  • IMDb: 7,0

  • Ödüller: 1999 Ankara Uluslararası Film Festivali - En İyi Film Ödülü ve 1999 Berlin Uluslararası Film Festivali - Barış Filmi Ödülü

Türkiye'nin doğusundan gelen Berzan ve batısından gelen Mehmet'in yolları İstanbul'da kesişir. Polis çevirmesi sırasında bir yanlış anlaşılmanın kurbanı olan Mehmet hapse girer. Hapisten çıkınca onu bir sürpriz bekler, bu durumdan Berzan'ın desteğiyle kurtulmaya çalışır. Böylece doğuya doğru bir yolculuk başlar. Filmin yola çıkış fikrinden de anlaşılacağı gibi, amaç barış ve dostluk...

5. Uzak (2002)

5. Uzak (2002)

Henüz kendini tanımayan Yusuf, köyde yapacak bir iş kalmayınca 'uzak'ın peşinden koşmaya karar verir ve gemilerde çalışmak için İstanbul'a gelir. Daha önce buraya yerleşmiş olan akrabası Mahmut fotoğrafçılık yaparak geçimini sağlar ve Yusuf'un bu ani gelişi onu pek memnun etmez. Uzak diyarda kendini bulmaya çalışan Yusuf ve Uzak diyarda ruhunu kaybetmiş Mahmut'un hayatları iç içe geçer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Duvara Karşı (2004)

6. Duvara Karşı (2004)
  • Yönetmen: Fatih Akın

  • IMDb: 7,9

  • Ödüller: 54. Berlin Film Festivali - Altın Ayı (En İyi Film) ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Ödülü

Almanya'da yaşayan ve uyuşturucu bağımlısı olan Cahit, bir gün arabasıyla duvara çarparak intihar etmeye çalışır. Psikiyatri kliniğinde tanıştığı Sibel'le bir mantık evliliği yapmaya karar verirler. Sibel bu evliliği ailesinin baskısından kaçmak için isterken, Cahit başlarda bu fikre pek sıcak bakmasa da sonra kabul eder. İlk önce birer ev arkadaşı olan ve kendi özel alanları bulunan ikilinin aşık olmasıyla işler tamamen değişir.

7. Takva (2006)

7. Takva (2006)
  • Yönetmen: Özer Kızıltan

  • IMDb: 7,5

  • Ödüller: Toronto Film Festivali - Kültürel Yenilik Ödülü ve Saraybosna Film Festivali - Büyük Ödül

Dünyevi işlerden el ayak çeken Muharrem; kendini Allah yoluna ve bağlı bulunduğu tarikata adamış, sessiz bir adamdır. Bu haliyle tarikat şeyhinin dikkatini çekince kendisine tarikata ait mülklerin kira toplayıcılığı görevi verilir. Bundan sonra Muharrem dünyevi ve uhrevi alem arasında çatışmalar ve sorgulamalar yaşamaya başlar.

8. Yaşamın Kıyısında (2007)

8. Yaşamın Kıyısında (2007)

Altı farklı insan etrafında geçen filmde, iç içe geçmiş veya birbirini teğet geçmiş hikayeler anlatılır. Türkiye-Almanya arasında geçen film, üç bölümden oluşur. Her bölümde farklı hayatların ve farklı insanların gösterildiği Yaşamın Kıyısında, baba-oğul ve anne-kız ilişkilerini vurgular.

9. Üç Maymun (2008)

9. Üç Maymun (2008)

Siyasete atılmaya hazırlanan Servet bir trafik kazasına karışınca, hapse girmemek için şoförü Eyüp'e para vererek suçu üstlenmesini ister. Eyüp hapse girince karısı Hacer ve Servet arasında bir ilişki başlar. Hacer'in oğlu İsmail'in bu ilişkiyi öğrenmesi ve Eyüp'ün hapisten çıkmasıyla aile hiç tahmin edemeyecekleri bir yere sürüklenir.

10. Pandora'nın Kutusu (2008)

10. Pandora'nın Kutusu (2008)
  • Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu

  • IMDb: 7,2

  • Ödüller: 2008 San Sebastian Uluslararası Film Festivali - En İyi Film Ödülü ve 2009 Fajr Uluslararası Film Festivali - Jüri Özel Ödülü

Film, İstanbul'un ayrı semtlerinde yaşayan ve birbirine yabancılaşan üç kardeşin, annelerini bulmak için Batı Karadeniz'de bir kasabaya yaptıkları yolculuğu anlatıyor. Bu yolculukta kendi sorunlarını keşfetmekle beraber birbirleri arasındaki çatışmaları da fark eden kardeşler Pandora'nın Kutusu'nu aralıyorlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Tepenin Ardı (2012)

11. Tepenin Ardı (2012)
  • Yönetmen: Emin Alper

  • IMDb: 7,2

  • Ödüller: 31. Uluslararası İstanbul Film Festivali - En İyi Film Ödülü ve Saraybosna Film Festivali - Jüri Özel Ödülü

Film, erkek egemen toplumda karşılaşılan sorunlar ve erkeklerin bu sorunlarla er ya da geç yüzleşmelerini konu alıyor. Tüfeklerin ve gerilimin hakim olduğu bu filmde, nereden geldiği anlaşılamayan bir silah patlaması oluyor. Bundan sonra erkeklerin yaşadığı huzursuzluk gerilim filmlerini aratmayacak gibi...

12. Yeraltı (2012)

12. Yeraltı (2012)
  • Yönetmen: Zeki Demirkubuz

  • IMDb: 7,2

  • Ödüller: 9. Uluslararası Dubai Film Festivali - En İyi Film Ödülü ve 2013 SİYAD Türk Sineması Ödülü - En İyi Kurgu

Nefret ettiği eski arkadaşının romanının ödül almasıyla bir yemek düzenleneceğini öğrenen Muharrem, kendisini zorla bu yemeğe davet ettirir. Amacı arkadaşını kutlamak değildir. Asıl niyeti arkadaşlarının ego gösterilerine meydan okumaktır. Bu gecede tüm kirli çamaşırlar, utanç dolu anılar ortaya dökülür. Bundan sonrası tam bir varoluşsal sancılar dönemidir. Film, Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar'ından esinlenilmiş.

13. Abluka (2015)

13. Abluka (2015)
  • Yönetmen: Emin Alper

  • IMDb: 7,3

  • Ödüller: 72. Venedik Film Festivali - Jüri Özel Ödülü ve 9. Asya Pasifik Film Ödülleri - Jüri Özel Ödülü

İstanbul'un siyasal karmaşa yaşadığı bir dönem; 20 yıl hapiste yattıktan sonra şartlı tahliyeyle serbest bırakılan Kadir, bir şart karşılığında serbest bırakılıyor. Emniyette yüksek mevkisi bulunan Hamza, Kadir'den çöp toplayıcısı görünümünde İstanbul'un arka sokaklarında dolaşmasını istiyor. Çöplerde bomba malzemeleri arayarak emniyete muhbirlik yapan Kadir, bir gün arka sokakların birinde kardeşi Ahmet'e rastlıyor. Fakat Ahmet yıllar önce abisinin bıraktığı Ahmet değil...

14. Kelebekler (2018)

14. Kelebekler (2018)
  • Yönetmen: Tolga Karaçelik

  • IMDb: 7,4

  • Ödüller: 2018 Sundance Film Festivali - Jüri Büyük Ödülü

Annelerinin ölümünden sonra ayrı yerlere verilen üç kardeş, babalarının onları köye çağırmasıyla 30 yıl sonra bir araya gelirler. Köye vardıklarında babalarının öldüğünü öğrenen kardeşlere ikinci şok babalarının ilginç vasiyetidir. Bu vasiyeti yerine getirmek için birlikte vakit geçirmek zorunda kalan kardeşler, bu süreçte hem babalarını hem de birbirlerini tanımaya çalışırlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
6
5
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Jesus Quintana

Duvara karşı muhteşem bir film ya...

begonvila

5-6-7-8-9-10 mütfiş filmlerdir olağanüstü ama tabi recep ivedik sevenlere göre değil

Özlem Öztaş

Bu listede Emin Alper'den "Kız Kardeşler" olmaması da çok garip...