Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Felsefe İlgilisi Herkesin Mutlaka Kitaplığında Olması Gereken 35 Kitap
Bazılarımızın oldu olası dikkatini çeken bazılarımızın da ilk olarak lise derslerinde karşılaştığı felsefe... Belki bir varoluş belki bir değer belki de bir doğruluk sorgusu içine düştüğümüz anlar olmuştur. Felsefe ise tüm bu temel kavramları kapsayarak aslında insanoğluna bir şeyleri açıklama, zihinlerini aydınlatmada etkili bir alandır. Gözden kaçırdıklarınız, okumayı erteledikleriniz ya da felsefeyle tanışmak istiyorsanız diye sizler için alandan 35 kitabı derledik, gelin bir göz atalım!
1. Sofie'nin Dünyası - Jostein Gaarder
2. Özgürlüğe Uçuş - Delia Steinberg Guzman
3. Bhagavad Gita - Vyasa
4. Sessizliğin Sesi - Myron Uhlberg
5. Tanrısal Öngörü - Seneca
6. Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupery
7. Devlet - Platon
8. Zihinsel Konsantrasyon - Ernest Wood
9. Simyacı - Paulo Coelho
10. Maya'nın Oyunları - Delia Steinberg Guzman
11. Sokrates'in Savunması - Platon
12. TEB - Jorge ANgel Livraga
Kitap, Arkaik ve tarih öncesi Mısır’daki piramitlerde gerçekleştirilen ezoterik içerikli tapınma ve Firavunlar için yapılan cenaze törenlerini açıklamakta, ayrıca Mısır’daki Kolos, Sfenks ve tapınaklardan toplanarak bazı müzelerde sergilenen tabut ve mumyalar hakkında bilgi vermektedir.
13. Dhammapada
Dhammapada, Pali dilinde, Evrenin ölümsüz kanununa veya Gerçeğe giden Sevgi
yolu, Aydınlanma yolu, Tanrı yolu anlamında, Dharma’ya karşılık gelen bir
sözcüktür. Buda’nın mesajlarını özetleyen bu kitapta; bilgelik veya aydınlanma yolunda
çaba göstermesi gereken kişinin insanın bizzat kendisinin olduğuna, ayrıca gözlemciliğin ve araştırıp bulmanın önemine değinilmiştir.
14. Aklın Sırrı - Raja Yoga
Dört tip (Jnani, Bakthi, Karma, Raja) yoga çeşidinden biri olan Raja Yoga hakkında hazırlayıcı ön bilgiler sunulmuştur.
15. Felsefenin Tesellisi - Boethius
Alain De Botton bütün zamanların en büyük düşünlerini seçip, bu dahilerin arasında günlük yaşama ilişkin bilgice yaklaşımları bir araya getiriyor.
Kitabı altı bölüme ayrılıyor, her bölümde bir filozofun yaşamında ve yazdıklarında yola çıkarak ayrı bir sorunu ele alınıyor. Toplum tarafından kabul görmemenin tesellisini Sokrates’te, yeterince paraya sahip olmamanın tesellisi Epikürüs’te, düş kırıklığı yaşamanın tesellisi Seneca’da, kendini yetersiz hissetmenin tesellisi Montaigne’de, kırık bir kalbin tesellisi Shopenhour’da buluyor. Başkalarının yaşantısını kıskanarak acı çekenlere Nietzche’yi öneriyor.
Gündelik hayatta karşılaşabileceğimiz ve bizi düşündüren olaylar karşısında tatmin edici bilgiler sunan bir kitap olarak görüyorum.
16. Günlük Kahraman - Delia Steinberg Guzman
Günlük Kahraman, her yaştan okuyucuya hitap eden, günlük yaşama dair pratik analizler ve çözümler sunan otuz makaleden oluşmuş derleme bir kitaptır. Kitap, kendi günlük savaşımızın içinde korkmadan ileri doğru bakan ve gelecek yeni zorluklara karşı hazır bekleyen içimizdeki günlük kahramana seslenmektedir. Aynı zamanda bu kahramanı her daim ayakta tutacak olan klasik tarzda felsefe ile okuyucuyu buluşturmaktadır.
17. Anılar Düşler Düşünceler - Carl Gustav Jung
Analitik psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung, 1957 baharında 81 yaşındayken, tüm bir yaşam öyküsünü meslektaşı ve yakın dostu Aniela Jaffé'ye anlatmayı kabul etti. O güne dek yaşamöyküsünü yazması yolundaki tüm önerileri geri çevirmiş olan Jung, belirli aralıklarla düzenlenen söyleşilerde, yaşamının hiç bilinmeyen yönlerini Jaffé'ye anlattı. İki yıldan fazla bir zaman kendini bu uğraşa adamakla kalmadı, 1961'deki ölümüne kadar kitabın son biçimini almasına katkıda bulundu.
Anılar, Düşler, Düşünceler, insan zihninin en büyük kâşiflerinden birinin, yaşamının en gizli köşelerine kadar uzanan içten açıklamalarından oluşuyor. Bu benzersiz kitap, kişilik, rüyalar ve fanteziler ile din konusunda tüm insanlığı etkileyen düşünceleri geliştirmiş olan Jung'un, ilginç ve bir o kadar da saklı kişiliğini kendi ağzından gözler önüne seriyor. Önce hayranı olduğu, sonradan derin görüş ayrılıklarına düştüğü Sigmund Freud'la ilişkilerine birinci elden ışık tutuyor.
18. Spinoza - Etika
Yazarın başyapıt eseri olan Spinnoza'nın sistemi geometrik bir sırada düzenlenmiştir. Eserde Tanrı, doğa, gerçeklik, özgürlük, insan, tutkular, zihin gibi konulara kesin formülü ancak yine de çok farklı şekillerde anlaşılan ve dolayısıyla da tartışılan açıklamalar getirmiştir.
19. Rönesans'ın Ruhu - Fernand Schwarz
“Felsefenin amacı, insan (mikrokozmos) ve evren (makrokozmos) olan iki
dünya arasındaki bağlantıyı yeniden inşaa etmeye çalışmaktır.” der ve bu iç görüşü kazanabilmek için Cupid’in (Kanatlı Eros- Kutsal Aşk) devreye girmesi gerekliliğinden, çünkü sadece “Kutsal aşk, arama gücünü harekete geçirir.” olduğundan bahseder. Aynı zamanda aşkın güzellik ile başladığını ama zevkte öldüğünü yazar. İç hayat sorgulamaları yapan insanlar için, kesinlikle kaçırılmaması gereken bir kitaptır.
20. Çürümenin Kitabı - E.M. Cioran
Nerede tükettin ömrünü? Bir hareketin hatırası, bir tutkunun işareti, bir maceranın parıltısı, güzel ve firari bir cinnet - geçmişinde bunların hiçbiri yok; hiçbir sayıklama senin ismini taşımıyor, seni hiçbir zaaf onurlandırmıyor. İz bırakmadan kayıp gittin; senin rüyan neydi peki?
21. Kaos'un Kutsal Kitabı - Albert Caraco
Nietzche'den bu yana hiçbir filozofun gösteremediği yıkıcı gücü taşıyan bir münzevini kendisine rağmen kültleşen metni... Soğukluğu, dolaysızlığı ve berrak karamsarlığıyla eşsiz, bir nesnellik fanatiğinin bedduası... Üremeye, üretmeye ve tüketmeye bir reddiye; şehirlere, beton katmanlarına, budala politikacılara, böceklenmiş yığınlara, gökten firar etmiş tanrılara bir lanet... Eser, çağın ender münzevi düşünürlerinden birinin kaleminden yoğun sert, kehanet dolu, provokatif ve karanlık bir metindir.
22. İlahi Aşk - İbn Arabi
Muhyiddin İbn Arabi’nin Malik ve Mülk Sırlarının Bilinmesine Dair Mekke’deki Manevi Fetihler Kitabı adlı 500 bölümlük eserinin 178. Bölümünün çevirisi olan bu kitap, bizi hakikate ulaştıracak ilk ve son noktanın aşk olduğu geçeğini dile getirmektedir. İbn Arabi’den önce aşk üzerine söylenenleri içermesinin yanı sıra, onları da aşarak, aşkı en somut biçiminden en soyut biçime kadar tüm yönleriyle ortaya koymaktadır. Bu anlamda üç kısma ayrılan aşk, Tabii Aşk, Ruhani Aşk ve İlahi Aşk başlıkları altında incelenmektedir. Ancak bütün aşkların nihai noktasının ilahi aşk olduğu da vurgulanmaktadır.
23. 1844 El Yazmaları - Karl Marx
Klasik iktisatçılarla tanışması üzerine burjuva iktisadının kavramlarını burjuva iktisadına karşı kullanmak diye tanımlayabileceğimiz bir yöntemle uzun, bir kısmı kaybolmuş defterlere notlarını biriktiren Marx'ın bu eserinde burjuva politik iktisadını ve burjuva iktisat sistemine eleştirileri ve ilk araştırmaları yer alır.
24. Dünyamıza Bakış - Albert Einstein
“iç ve dış hayatımın, ölü ve diri bütün insanların emeğine bağlı olduğunu, aldığım ve hala almakta olduğum şeyleri aynı ölçüde var gücümle vermeye çalışmam gerektiğini hergün durmadan düşünüyorum” diyen Einstein’in hayata dair görüşlerini içeren kısa yazılardan oluşan kitap, çok konuda evrensel fikirlere öncülük ediyor. “Yolumu aydınlatan, bana durmadan yaşama sevinci ve cesareti veren ülküler, İYİLİK, GÜZELLİK ve DOĞRULUK olmuştur.” “Ne var ki, iyilik ve güzellik değerleri eksikliğinin salt düşünsel bir çabayla giderilebileceğine inanmıyorum.”
“Bir insanın değeri, verdiği ile ölçülür, alabileceğiyle değil.” Bunun için; ”Insan kendini topluma adayarak, kısa ve tehlikelerle dolu hayatta bir anlam bulabilir ancak.” Çünkü “insan yaşama savaşındaki gücünü toplum halinde yaşayan bir canlı varlık olmasına borçludur.”
25. Tragedya - Jorge Angel Livraga
İsmini Eleusis Gizemleri’nden alan Trajedi; aslen, Dionysos-Bakhus ile ilişkili epik hikayelerden kaynaklanmaktadır. Aeschylus’a göre, trajedinin gelişimi için temel oluşturan tema ya da ana fikir, dünyevi şeylere çok az değinebilecek olan, tanrısal insanüstü bir meseledir.
26. Monadoloji - Gottfried Wilhelm Leibniz
Alman filozof ve matematikçi olan Leibniz, mantık, matematik, fizik ve metafiziğe büyük katkılarda bulunmuştur. İlk dört işlem hesap makinesinin de mucidi olan Leibniz'in kitabında fikirlerinden ve teorilerinden oluşan mektupları yer alır.
27. Metafizik - Aristoteles
Felsefe tarihinin gelmiş geçmiş en değerli filozoflarından Aristoteles eserinde ilkeler, nedenler, varlık, varoluş gibi konuları ele almıştır. Klasik dönemden günümüze kadar, filozofların ve diğer araştırmacıların başvuru kaynakları arasında yer alır. Kitabın merkezinde de 'Varlık nedir ve dünyada ne tür şeyler vardır, şeyler nasıl var olmaya devam edebilir ve buna rağmen doğal dünyada bizim hakkımızda değişime uğrayabilir ve bu dünya nasıl anlaşılabilir?' soruları yatmakta. Felsefe ile tanışmaya niyetliyseniz bu kitabı kesinlikle gözden kaçırmamalısınız.
28. Meditasyonlar - Descartes
Eserde döneminin bilimlerine sağlam bir temel oluşturma kaygısıyla inzivaya çekilip kendini toplumdan soyutlayan bir düşünürün içsel yolculuğu anlatılır. Descartes kitapta doğru bildiği ne varsa tüm önyargılardan ve temelsiz inançlarından arınarak yol alır. Bir yandan da insanın her şeyden kuşku duyabileceğini ama bir tek kendi varlığından kuşku duyamayacağını temellendirmeye çalışır.
29. İtiraflar - ST. Augustinus
Tanrı'ya hitap edilen bir üslupla kaleme alınan eser, on üç adet kitap halinde yazılmıştır. Yunan felsefesinin Platoncu geleneği ile Hristiyan öğretiyi kaynaştırmaya çalışan Augustinus, bir içe bakış anında Tanrı'nın varlığını hisseder. Otobiyografik olan eserde okuyucu Augustinus ile gerek empati kurarak gerek de kendi düşünceleriyle kitabı harmanlayarak okuyucu yeni bakış açıları kazanacak ve aydınlanacaktır.
30. İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme - David Hume
Karl Popper'dan Bertrand Russell'a, Viyana Çevresinden bütün bir Analitik Geleneğe yirminci yüzyılın başat felsefeciliğini esinlendiren ve yüreklendiren Hume'a ait olan eser sanatçının felsefe tarihindeki en etkili eserlerindendir. Her bilimin insanın doğasıyla bir ilişkisi olduğu kanısı üzerine kurulu kitapta verilen dört bilimle insan aklını tanımamızı sağlayan veya bize insan aklının gelişimini ve donanımını veren hemen her şeyin kavrandığı açıklanır.
31. Tinin Görüngübilimi - Hegel
Bu eseriyle büyük tartışmalara yol açan Hegel, eserini bilginin ortaya çıkışının bir açıklaması olarak nitelendirmekte ve kitapta Hegelci yöntemin bilincin hem kendisine hem de nesnelere ilişkin deneyimini fiilen incelemek ve bu deneyime bakıldığında ortaya çıkan çelişkileri ve dinamik hareketi ortaya çıkarmak olduğunu açıklar.
32. İsteme ve Tasarım Olarak Dünya - Arthur Schopenhauer
Max Horkheimer'e göre yazarın bireyler konusundaki düşünceleri onların kör bir var olma, esenlik isteğinin dile gelişi olduğu şimdi tüm dünyadaki toplumsal, siyasal, ırksal, gruplarda gözle görülür oluyor. Başyapıt niteliği taşıyan bu eserde de yazar kendi felsefi görüşlerini açıklamaktadır. Bu alanda bir filozofun kitaplarını okumaktan ziyade olabildiğince filozofla tanışmak bakış açılarınızın artışı ve gelişimi için daha iyi olacağından Schopenhaur'un kitabını da sizlere önermek istedik.
33. Ahlakın Soykütüğü Üstüne - Friedrich Nietzsche
Nietzsche'nin son dönem yapıtlarından olan eserde suç, ceza, adalet, hınç duygusu, vicdan gibi ahlaki kavramların tarihsel gelişimleri anlatılır. Bununla birlikte yazar Yahudiliğin ve Hristiyanlığın modern Avrupa kültüründe hakim kıldıkları ahlaki önyargıların eleştirisini yapar.
34. Simülakrlar ve Simülasyon - Jean Baudrillard
Postmodern felsefe kitabı olan Simülakrlar ve Simülasyon, gerçekçilik, simgeler ve toplum ilişkisini inceler. Bununla birlikte kültür ve medyanın toplum inşasındaki rolünü de inceleyen kitapta ana ögelerden simülakr, gerçekte hiç var olmamış nesnelerin yerini alan kavramlar; simülasyon ise gerçek bir olayın yapay bir biçimde yinelenmesi olarak tanımlanmıştır.
35. Yaratıcı Tekamül - Henri Bergson
Pozitivist felsefe-bilimin hakim olduğu bir dönemde daha dinamik ve düalist bir felsefe anlayışını savunmuş ve sonradan sezgicilik denen felsefi akımın kurucusu olan Bergson'un eseri 1907'de yayınlanmasıyla birlikte tüm dünyanın fikir hayatı bakımından derin izlere sahiptir.