Görüş Bildir
Haberler
Etkileyicilikleri Açısından Dünya Tarihine Nesiller Boyu Yön Veren En Güçlü 12 Aile

etiket Etkileyicilikleri Açısından Dünya Tarihine Nesiller Boyu Yön Veren En Güçlü 12 Aile

Bazı aileler vardır ki, nesiller boyu sanat, siyaset, ekonomi açısından etkili olarak dünyanın kaderini değiştirmiştir. Hatta bazıları çağ bile değiştirmiştir. İşte en etkili ailelerden 12'si:

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Rothschild Ailesi

12. Rothschild Ailesi

Belki de hakkında en çok komplo teorisi üretilen ailelerinden birisi. Tabii bu komplo teorilerinin çıkışında bazı haklı yönler olduğunu söylemek lazım. Çünkü İngiltere'de ortaya çıkan sanayi devriminden beri mali açıdan dünyayı etkilemişlerdir. Bankacı bir kökene sahip bu aile, yatırımları ve projeleriyle son 2 yüzyıldır dünyayı bir yönüyle hep etkilemiştir. Bu zaman diliminden beri tüm savaşlarda gizli finansör olduğu savı ise bir iddiadır, kanıtlanmış bir şey yoktur.

11. Lothbrok (Lodbrok) Ailesi

11. Lothbrok (Lodbrok) Ailesi

İskandinav'larda bilimsel tarih yazıcılığı yaygın olmadığı için bu aileyle ilgili bilgileri Saga'lardan (İskandinav Destanları) alabiliyoruz. Ama saldırdıkları İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin kaynakları tarihte Ragnar ve Ragnaroğlulları diye bir gerçeğin olduğunu gösteriyor. Başka bir görüşe göreyse tüm başarılı savaşçıların Ragnar ve oğullarına atfedildiğidir. 

Bu mitleri ve bölük pörçük bilgileri birleştirdiğimizde ve doğru kabul ettiğimizde Lothbrok ailesinin dünyayı değiştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Akınları özellikle Britanya ve Fransa'nın demografisini ve siyasi gelişimini temelden değiştirmiştir. İlk akınlar Britanya'ya Ragnar tarafından olmuş; daha sonra özellikle Ivar günümüz İrlanda'sının siyasi ve nüfus olarak değişmesine neden olmuştur. Björn de yaptığı akınlar dolayısıyla etkili bir Ragnaroğlu'dur.

Normandiya ve dolayısıyla neredeyse tüm Avrupa'nın demografisini değiştiren Rollo ve Rollo Oğulları'nın Ragnar'la kardeş olduğu ise Vikings dizisinin kurgusundan ibarettir. Eğer o da doğruysa tüm dünya üzerinde tarihin en etkili ailesi Lothbrok Ailesi'dir :)

10. Medici Ailesi

10. Medici Ailesi

15. yüzyılın ortasında o zamanlar bir şehir devleti olan Floransa'nın başına geçmişler ve tam 4 yüzyıl Avrupa siyasetinde etkin olmuşlardır. Mediciler'in tarihteki etkileri say say bitmez. Modern bankacılığın mucitleridir diyebiliriz; zaten bu kadar etkili olmalarının sebebi de bu buluşlarıdır. 3-4 yüzyılda Avrupa'daki tüm savaşların gizli ya da açıktan finansörüdür. Ayrıca birçok defa Papa seçimlerinde etkili olarak Hristiyanlık dininin tarihsel durumunda etkileri vardır. Hatta birkaç tane direkt Medici olan Papa bile vardır. Ama en büyük etkileri sanat ve fikir dünyasına dairdir. Ki bu alandaki etkinlikleri tüm dünyanın akışını değiştiren Rönesans'ın doğmasını da sağlamıştır. Finanse ettikleri bazı sanatçılar zaten ne kadar etikili ve akıllı bir aile olduklarını gösteriyor: Michalengelo, Da Vinci, Dante, Brunelleschii... Bu aileyle ilgili enteresan bir bilgi: Şu anda dünya üzerinde yaşayan bir Medici yok. Bunun sebeplerinden biri ailedeki yaygın eşcinsellik ve kısırlık.

9. Cengiz Han Ailesi

9. Cengiz Han Ailesi

Tarihteki en etkileyici ve en güçlü ailelerden biri de Cengiz Han ailesidir. Britanya İmparatorluğu'ndan sonra en geniş topraklara sahip Moğol İmparatorluğu'nu yönettiler. Cengiz Han, Orta Asya'daki tüm kabileleri bir araya getirip, özellikle Çin'le mücadele etmiş ve başarılı olmuştur. Bu yüzden de ona iki denizi (Hazar ve Japon Denizi) bir araya getiren anlamına gelen Cengiz lakabı verilmiştir. 

Cengiz Han ve oğulları yaptığı akınlarla kısa bir süre de olsa Avrasya, Anadolu, Kafkasya, Tüm Asya ve Ortadoğu'ya hükmetmiştir. Yok ettiği şehirler, kütüphaneler ve etkili hanedanlıklar vardır. Dünyanın gelişim ve değişimini net bir şekilde etkilemiştir. Özellikle tarihçiler Bağdat ve İskenderiye'de bulunan kütüphaneleri yok etmesi dolayısıyla Araplar'ın hiçbir zaman eskisi kadar etkili olamadıklarını düşünür.

8. Ptolemaios/Batlamyus (Ptolema) Ailesi

8. Ptolemaios/Batlamyus (Ptolema) Ailesi

Batlamyus ailesi, iki buçuk asır Mısır'ı yönetmesi ve ailenin son hükümdar üyesi Kleopatra'nın oynadığı siyasi rol açısından dünyadaki etkili aile ya da hanedanlıklardan birisidir diyebiliriz. Ailenin ilk etkili üyesi Batlamyus, Büyük İskender'in muzaffer kumandanlarından biriydi. İskender'in ölümünden sonra Mısır'ın yönetimini ele alan Batlamyuslar burada birçok teknik, mimari ve sanatsal etkinliklerde bulunmuştur. Aile, Kleopatra'nın Jül Sezar'la evliliği sonrası çok güçlenmiş ancak Sezar'ın ölümünden sonra bu güç aniden düşmüştür. Hatta Roma'nın Mısır Fethi sonrası Kleopatra intihar etmiş ve aile tarih sahnesinden silinmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Habsburg Ailesi

7. Habsburg Ailesi

Habsburglar Osmanoğulları'yla birlikte dünyada hem etki alanı hem de süre açısından en etkili ailelerden biridir. Aslen İsviçreli olan aile yüzyıllar boyu Avusturya'yı yönettikten sonra 1452-1740 yılları arasında Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu'nu kurarak İtalya yarımadası, İspanya ve Avusturya'ya hükmetmiştir. Sonradan da Bohemya (Çekya), Burgonya, Hırvatistan Macaristan ve hatta Meksika'yı miraslarına almıştır.

6. Ming Ailesi

6. Ming Ailesi

Míng Hanedanı, 3 yüzyıl Çin'e hakim olmuş bi aile olmasının yanında, günümüzdeki Çin'in oluşmasında en büyük katkıyı yapmıştır. Dünya tarihinin görmüş olduğu en büyük tiran ve diktatörler de bu ailenin mensuplarından çıkmıştır. İmparatorluğu korkuyla yönetmiştir, ki bunun en büyük göstergesi Pekin'de bulunan ve çok görkemli bir yapı olan Yasak Şehir'dir. Ming hanedanının hükümdarlığına, en çok zulmettiği köylülerin isyanı son vermiştir.

5. Julio-Claudian Ailesi

5. Julio-Claudian Ailesi

Büyük Roma İmparatorluğu'nu kuran ailedir. Kurucu imparatorlardan Agustus, Tiberius, Caligula, Claudius ve Nero bu aileye mensuptur. Tarihin belki de en etkili yöneticilerinden 5'i bu ailedendir. Ancak bu aile kısa ama etkili bir hüküm sürmesine rağmen Roma entrikası ve senatörleri bu aileyi tarih sahnesinden silmiştir. Jül Sezar'ın da bu aileye mensup olduğu ise tartışmalı bir konudur.

4. Tudor Ailesi

4. Tudor Ailesi

Tudor'lar iki yüzyıl boyunca Britanya'ya hükmeden Galli bir kraliyet ailesidir. Günümüz Britanya Krallığı'nın ilk tohumlarını atan bu ailedir. Kıtada başlayan Rönesans'ı Ada'ya taşıyan Tudor'lardır. Roma Katolik Kilisesi'nden ayrılıp Hristanlığı İngilizleştirenler de bu ailedir. Ayrıca ilk kraliçe yönetimi Mary Tudor'la başlamıştır. Meşhur Anne Boleyn de Tudor'ların gelinidir. Kısa ama etkili bir hüküm sürmüşlerdir. Bu aile hakkında Tudors diye de çok güzel bir dizi çekilmiştir.

3. Capet Ailesi

3. Capet Ailesi

Avrupa'nın en köklü ailesidir. Şimdiki Lüksemburg Büyük Dükü Henri ve İspanya Kralı Juan Carlos bu ailenin üyesidir. Açık ara en etkili ailedir. Tarih boyunca yönetmediği ülke ya da şehir devleti kalmamıştır. Bazıları:

Latin İstanbul İmparatorluğu, Brezilya, Fransa, Portekiz, Navarra, İki Sicilya, Napoli, Macaristan, Polonya, Arnavutluk, Etrüskya...

İlk üyesi 987 yılında Fransa kralı seçilen Hugh Capet'tir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Osmanoğulları Ailesi

2. Osmanoğulları Ailesi

Tarihin en büyük devletlerinden birinin başında 6 yüzyıl hüküm sürdüklerinden Osmanoğulları'na tarihin en etkili ailelerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Şimdilerde etkileri yok hükmünde olsa da özellikle 15-17. yüzyıllar arasında dünya siyasetinde Osmanoğulları'nın sözü geçiyordu.

1. Hz. İbrahim Soyu

1. Hz. İbrahim Soyu

4 kutsal kitap da Hz. İbrahim'in soyundan bahsetmektedir. Kutsal kitaplara göre Hz. İbrahim'in soyundan gelen peygamberler şunlardır: Hz. İsmail, Hz. İshak, Hz. Yakub, Hz. Yusuf, Hz. Eyyüb, Hz. Zülküf, Hz Şuayb, Hz. Musa, Hz. Harun, Hz. Yuşa, Hz. Yunus, Hz. Davud, Hz. Süleyman ve Hz. Muhammed.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
324
41
26
12
8
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hestia

Cengiz Han eyeliner'ı güzel çekmiş

bulentkushan

O şey değil mi yaa loreal paris infaillible paint gel crayon eyeliner 03 browny crush.

Hipergrafi

Bildiğim kadarıyla Osmanoğulları dünyanın en uzun ömürlü hanedanı.

Hipergrafi

Emin değilim ama dünyanın en uzunu diye okumuştum sanki bi yerde.

shot

#4 İngiltere'ye altın çağını yaşattığı söylenen Kraliçe 1. Elizabeth de Tudordur. Kral Henry Tudor ile Anne Boleyn'in kızıdır ve son Tudor hükümdarıdır. Beka... Devamını Gör

Ahmetcan Oral

Ölürken İskıçya' yı da almış kadın :D Gerçi İskoçya İngiltere' yi aldı desek daha doğru olur tabii.