Epilepsi Nöbeti Geçiren Biri İçin O Anda Yapmanız Gerekenler
Epilepsi, beynin elektriksel aktivitesinde ani bir bozulmadan kaynaklanan bir beyin hastalığıdır. Bu bozulma, nöbetlere yol açar ki nöbetler, bilinç kaybı, kas kasılmaları ve diğer semptomları içerebilir. Epilepsi nöbeti geçiren birine rastlamak endişe verici olabilir, ancak sakin kalmak ve doğru adımları atmak önemlidir.
Böyle bir durumla karşılaşabileceğimiz olasılığını göz önünde bulundurarak, epilepsi nöbeti geçiren birine yardımcı olmak için yapamanız gerekenleri gelin beraber öğrenelim.
'İçeriklerimiz bilgilendirme ve eğlence amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışınız.'
Sakin Kalın
Nöbet Geçiren Kişiyi Güvenli Bir Alana Alın
Kişiyi yere yatırın ve sert veya keskin nesnelerden uzak tutun. Mümkünse, yastık veya battaniye gibi yumuşak bir şeylerle başını ve boynunu destekleyin. Kişiyi merdivenlerden veya yüksek yerlerden uzaklaştırın.
Su İçirmeye Çalışmayın
Kişi bilinçsizse veya nöbet sırasında kusabilirse, boğulma riskini önlemek için ağzına asla yiyecek veya su koymayın. Dişlerini korumak için dişlerinin arasına yumuşak bir bez veya havlu yerleştirebilirsiniz.
Zaman Tutun
Nöbetin ne kadar sürdüğünü takip edin. Nöbet 5 dakikadan uzun sürerse, 'status epileptikus' olarak adlandırılır ve tıbbi müdahale gerektirir.
Giysilerini Gevşetin
Kişinin nefes almasını kolaylaştırmak için boğazını sıkıştıran giysileri gevşetin. Kravat, kemer veya düğme gibi nefes almayı zorlaştırabilecek giysileri çıkarın.
Göz Teması Kurun
Kişi bilincine döndüğünde, onunla sakin bir sesle konuşun ve göz teması kurun. Bu, kendisini güvende ve sakin hissetmesine yardımcı olacaktır.
Ancak kişi göz teması kurmak istemiyorsa veya buna izin vermiyorsa, onu zorlamayın. Yanında sessizce durun ve sakinleştirici bir ses tonuyla konuşun. Amacımız güvende olduğunu hissetmesi.
Bu Durumlarda Ambulans Çağırın
Nöbet 5 dakikadan uzun sürerse
Kişi bilinç kaybederse
Nefes almıyorsa veya yaralanırsa
Nöbet sırasında ateş, kusma veya kas seğirmesi gibi olağandışı semptomlar görülürse
112'yi arayın ve durum hakkında bilgi verin. Mümkünse, nöbetin ne kadar sürdüğünü ve gözlemlediğiniz diğer semptomları da bildirin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Başına toplanıp vah vah kim bilir ne içmiş demek yada telefonla videoya çekmek yerine mesela 🤦🏻♂️🤦🏻♂️ Sadece başını tutsalar sert zemine çarpıp zarar gelmesin diye... Devamını Gör