Dünyanın En Efsanevi 150 Restoranı ve İkonik Yemeklerinin Seçildiği Listeye Türkiye'den Altı Restoran Girdi!
TasteAtlas; yerel lezzetlerin, yöresel tatların, lokal restoranların ve otantik tariflerin peşinde olan bir tür lezzet haritası. TasteAtlas'ın internet sitesinde neredeyse her ülkenin yerel lezzetlerine ait bilgiler bulunuyor. Son olarak TasteAtlas, dünyanın en meşhur 150 efsanevi restoranını ve bu restoranlarla özdeşleşmiş yemeklerini açıkladı. İşte o liste...
TasteAtlas geçtiğimiz günlerde dünyanın en efsanevi 150 restoranı ve bu restoranların ikonik yemeklerini paylaştı.
TasteAtlas, bu restoranları kendi internet sitesinde işte bu açıklamayla paylaştı 👇
"Efsanevi geleneksel restoranlar, yemek mekanlarından çok daha fazlasıdır; onlar kültürel mihenk taşlarıdır. Sadece yemekle ilgili değil, kültürümüzün ve tarihimizin bir parçasını paylaşmak için nesiller boyu aktarılan tarifleri kullanırlar. Gelip giden yemek trendlerinin aksine zamansızdırlar. Dünyanın gastronomi-kültürel tarihinin ne kadarını deneyimlediniz?"
İşte o liste 👇
Dünyadaki efsaneleşmiş restoranlar listesinde ilk 50 sıraya ise iki adet Türk restoranı bulunuyor! Listenin geri kalanında ise yine 4 adet Türk restoranı bulunuyor. Yani toplamda Türkiye'den tam 6 restoran bu listeye girdi!
Bunlardan ilki 35. sırada Gaziantep'ten İmam Çağdaş/Alinazik kebabı bulunuyor.
İmam Çağdaş'ın hikayesi ise 1887 yılına kadar uzanıyor. Türkiye'nin en köklü restoranlarından biri olan İmam Çağdaş Gaziantep'in bir simgesi haline gelmiş durumda.
Diğeri ise 46. sırada Bursa'da Uludağ Kebapçısı/İskender Kebap var.
1964 yılında Bursa-Eski Garaj'da dükkanlarını açan Cemil ve Cemal Usta, Bursa denince akıllara gelen İskender Kebabın en önemli temsilcilerinden.
52. sırada ise Antalya'da bulunan 7 Mehmet Restoranı bulunuyor.
Listede 78. sırada İstanbul'un efsaneleşmiş restoranı Sultanahmet Köftecisi bulunuyor.
120. sırada ise yine İstanbul'dan klasikleşmiş bir mekan olan Çiya Sofrası var.
Sabri Köz Çiya için şunları söylemiş: 'Bir mütevazı kebapçı dükkânından heveskârlık, araştırma ve sevgi ile örülen bir yemekler dünyasına yolculuk aslında Çiya'nın serüveni.
Çiya... Adı gibi yüksek dağ başlarını ve dağ çiçeklerini çağrıştırıyor. Eskiden yalnız iyi bir kebap ve iyi bir lahmacun için gidilen ve adını bilenlerin bile ne anlama geldiğini ancak sorarak öğrenebildiği bu yuvadan 'Çiya' markasıyla bir 'Sofra' da doğdu. Özel olarak düzenlenmiş bir ikinci 'kebapçı' da katıldı kısa bir süre önce bu zenginliğe. Üçü birbirine bir kaç metre uzaklıkta üç Çiya...
Kadıköy Balıkçılar Çarşısı'nda 'bir gün mutlaka' uğrayacağınız bu mekânlarda, Çiya'nın bilgeliğinden ve mutfağından, daha doğrusu onu var eden 'yemek mühendisleri'i Zeynep Hanım ve Musa Bey'in elinden çıkma, bizi 'Mezopotamya'dan Osmanlı'ya, Balkanlardan Kafkasya'ya; Asya'dan Arap Yarımadası'na değin uzanan çok geniş bir coğrafyada' gezdiren zengin bir mutfak bulacaksınız.
'Çiya'lar yalnız birer dükkân değil, bir araştırma ve uygulama merkezi bence...'
Çiya Sofrası, Musa Dağdeviren tarafından 1987'de kuruldu. Çiya, unutulmuş ve kaybolmuş Anadolu'nun lezzetlerini sunmasıyla meşhur. Çiya kendi mutfak kültürünü Güneydoğu ve Doğu Akdeniz Mutfağı olarak tanımlasa da bünyesinde Azerbaycan, Gürcü, Türk, Arap, Ermeni, Osmanlı, Süryani, Selçuklu, Yahudi kültürlerine ait yemekler yörenin gelenek, görenek ve inançlarına uygun olarak pek çok yemek bulunur.
Son olarak 121. sırada İstanbul'un en eski restoranlarından biri olan Hacı Abdullah var.
Kurucusu Hacı Abdullah'tır.1888'de Karaköy Rıhtımı’nda “Abdullah Efendi” adıyla açılan lokantanın işletme ruhsatı bizzat Sultan II. Abdülhamid tarafından verilmiştir. 1915 yılında Abdullah Efendi Lokantası, Karaköy'den Beyoğlu'na taşınmıştır.
Osmanlı mutfağının en orijinal lezzetlerini görebileceğiniz bu restoran, tarihi dokusunu korumuş nadir restoranlardan biri.
Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
uludag kebab doneri abarti bence
yalan dolan isler kendi adamlarini yuceltiyorlar turkiyeden en az 20-30 restoran girmeliydi
Uludağ kebapçısı hiç de öyle abartılacak bir kebap sunmuyor. İskender kebap denince benim favorim kesinlikle Sönmezdeki İskender kebapçıdır.