onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya'nın Her Yerinde Farklı! Yılbaşı Yerine Kendi Geleneksel Bayramlarını Kutlayan Kültürler

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünya'nın Her Yerinde Farklı! Yılbaşı Yerine Kendi Geleneksel Bayramlarını Kutlayan Kültürler

Esra Demirci
16.01.2022 - 08:30

31 Aralık gecesi ile 1 Ocak sabahı yeni yıla girdiğimiz yegane gün Yılbaşı olarak adlandırılsa da Dünya'daki çoğu kültür, yeni yılı kutlamayıp, kendi geleneksel değerlerine göre farklı tarihlerde kutlamalar gerçekleştiriyor. Peki, bu kültürler hangileri?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Çin Yeni Yılı

1. Çin Yeni Yılı

Çin takvimi, Batı dünyasının Gregoryen takviminin güneş yılına değil, ay yılına dayanmaktadır ve Çin Yeni Yılı, kış gündönümünden sonraki ikinci yeni aya düşer. Bu durum tarihin yıldan yıla değiştiği anlamına gelse de, tipik olarak Şubat ayında gerçekleşen kutlama, lezzetli yemekler, parlak fenerler ve renkli dans eden ejderhalar gibi güzel manzaralarla doludur.

2. Meskerem

2. Meskerem

Afrika ülkeleri Etiyopya ve Eritre, Meskerem olarak bilinen yeni yıl bayramlarını her yıl 11 Eylül'de kutluyorlar. Bu gün, yağmur mevsiminin bitişine ve aynı zamanda  Seba Kraliçesi'nin MÖ 980'de Kral Süleyman ile görüşmek üzere Kudüs'e yaptığı yolculuktan sonra Etiyopya'ya döndüğü tarihe denk geliyor. Kutlama tipik olarak sabah saatlerinde kilisede başlıyor. Ardından büyük bir yemek yendikten sonra öğlen bölgede açan papatyaları toplayıp takas edilerek kutlanıyor.

3. Aluth Avurudu

3. Aluth Avurudu

Sri Lanka'da Aluth Avurudu olarak bilinen yeni yılın karşılaması, Sinhalese halkı tarafından yeni ayın gelişine bağlı olarak 13 veya 14 Nisan'da kutlanır. Sinhalese halkı, aynı zamanda baharın başlangıcını da işaret eden yılın başlangıcını kutlamak için, bolluğun bir simgesi olarak içi süt dolu bir çömleği taşana kadar kaynatır.

4. Nyepi

4. Nyepi

Bali kendi takvimini takip eder, bu nedenle Mart ayına kadar yeni yıl kutlaması gerçekleşmez. Nyepi adı verilen Bali yeni yılı, Sessizlik Günü olarak bilinir. Partiler, danslar ve şölenler yerine, meditasyon ve kendini yansıtma günüdür. Kimse işe ya da seyahate gitmez, televizyonlar kapanır ve çoğu insan gün boyu oruç tutar.

5. Nevruz

5. Nevruz

İran yeni yılı olarak geçen Nevruz, insanlığın en eski bayramlarından biri ve tarihi 5000 yıldan fazla. Bahar ekinoksunda kutlanan Nevruz'da aileler yedi çeşit yemek pişirir, yumurtalar boyarlar ve birbirleri için mum yakarlar. Bu geleneklerin yanı sıra Nevruz'dan bir gün önce İranlılar ölen akrabalarının mezarlarını temizler ve onlarla ilgilenirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Rosh Hashanah

6. Rosh Hashanah

İbrani takviminde Rosh Hashanah yeni yılın başlangıcıdır. Tarih yıldan yıla değişse de, genellikle Eylül sonu veya Ekim başına düşer ve Tekvin Kitabına göre gökleri ve yeri yaratmak için gerekli olan yedi günün sonunu onurlandırır. Kutlamalarda çoğunlukla elma ve bal yenir, çünkü bu öğeler refahı simgelemektedir.

7. Chol Chnam Thmey

7. Chol Chnam Thmey

Kamboçya'nın yeni yıl kutlaması Chol Chnam Thmey, 13 Nisan'da başlıyor ve Tayland, Laos, Nepal ve Hindistan ve Bangladeş'in bazı bölgelerinde kullanılan geleneksel güneş takviminin başlangıcına denk geliyor. Genellikle hasadın sonunu işaret eder, ancak yağışlı mevsim başlamadan önce meydana gelir. Kamboçyalılar bu bayramı üç günlük bir tatil yerine tapınakları ziyaret ederek, ritüel arınma törenleri uygulayarak ve aileleriyle sessizce vakit geçirerek kutlarlar.

8. Murador Yeni Yılı

8. Murador Yeni Yılı

Batı Avustralya'dan soyu tükenmiş bir Aborijin kabilesi olan Murador halkı, yeni yılın başlangıcını 30 Ekim'de düzenlenen kutlamalarla karşılardı. Bugün, etkinlik yalnızca küçük bir topluluk tarafından kutlanıyor.

9. Tsagaan Sar

9. Tsagaan Sar

Moğolistan'da yeni yıl kutlaması Tsagaan Sar, 16 Şubat'ta başlıyor 15 gün sürüyor. 'Beyaz Ay' anlamına gelen Tsagaan Sar'ın zamanlaması Moğol ay-güneş takvimine dayanır ve ay takviminin ilk ayının ilk ila üçüncü günlerine karşılık gelir.

10. Seollal Kore Yeni Yılı

10. Seollal Kore Yeni Yılı

Seollal, Güney Kore'de, Çin yeni yılı gibi, kış gündönümünden sonraki ikinci yeni ayda başlayan üç günlük bir festival. Güney Koreliler, renkli geleneksel kıyafetler giyerek, çay ritüelleri gerçekleştirerek, geleneksel yemekler hazırlayarak, eski oyunlar oynayarak ve gelecek yıl için dua ederek bu günü kutlarlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumdan beri televizyonun başından kalkmamak o dönem ebeveynlerim tarafından azar işitmeme neden olsa da mesleğimin ilk adımlarını böyle attım. 2015 yılından beri editörlük yapıyorum. Kariyerimi 2024'ten itibaren Onedio bünyesinde yer alan TV kategorisiyle taçlandırdım. Burada dizilerin ve gündüz kuşağının nabzını tutmaktan ve kendi yorumlarımı okuyucuyla buluşturmaktan çok zevk alıyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın