onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Ekonomi Forumu'na Göre 2020 Yılında En Çok Talep Görecek 8 Yükselen Meslek

etiket Dünya Ekonomi Forumu'na Göre 2020 Yılında En Çok Talep Görecek 8 Yükselen Meslek

Onedio Business
22.01.2016 - 19:21 Son Güncelleme: 16.08.2016 - 11:47

İş dünyası inanılmaz bir hızla değişirken, iş gücüne olan talep de giderek yön değiştiriyor.

Dünya Ekonomi Forumu'nun yayınladığı 'İşlerin Geleceği' konulu rapora göre demografik değişimler ve teknolojideki ilerleme sonucu 2020 yılında 5 milyon meslek yok olabilir; ve yine aynı rapora göre bu mesleklerin büyük çoğunluğu beyaz yakalı ofis çalışanlarına ve yönetici kadrolarına ait.

Dünyanın en büyük 15 ekonomisindeki 9 endüstri kolunda çalışmakta olan 350'yi aşkın çalışan ve yöneticinin incelendiği rapor, özetleyecek olursak ilerleyen yıllarda mesleklerin ne yönde değişeceğini öngörüyor. Yok olmaya yüz tutacak mesleklerin yanı sıra, talebin de tavan yapacağı başka meslekler olacak elbette. Gelecekte hangi mesleklere olan talep artacak veya aynı kalacak; bakalım.

Kaynak: http://www.weforum.org/agenda/2016/01...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Veri analistlerine olan talep çok artacak.

Rapora göre veri analistliği 2020 yılında tüm endüstriler için zorunlu hale gelecek. Çünkü yeni ve yıkıcı teknolojiler büyük bir hızla veri üretiyor olacak ve haliyle bunca veriyi anlayıp doğru şekilde analiz etmek de karmaşıklaşacak.

2. Genel olarak bilgisayar ve matematik eksenli tüm mesleklere olan talep büyüyecek.

Bilgisayar programcılığı, yazılım mühendisliği, veri güvenliği uzmanlığı vb meslekler artarak talep görmeye devam edecek.

3. Mimar ve mühendislerin yeri sağlam.

Önümüzdeki 4 yıl içerisinde yetenekli mimarlık ve mühendisliğe olan talepte de artış bekleniyor. Özellikle de biyokimya, nanoteknoloji, robot ve malzeme mühendisliğine olan ihtiyaç fazlalaşacak. 

2020 yılında neredeyse 2 milyon yeni 'iş' icat edilmiş olacak ve bunlar kesinlikle bilgisayar, matematik, mimarlık ve mühendislik ana eksenlerinde yer alacak.

4. Nitelikli pazarlama ve satış uzmanlarına olan ihtiyaç da artacak.

Teknolojik ilerlemeler sektörlerin işleyiş biçimini sarsmaya devam ederken, endüstri kollarının müşteri ağları da genişleyecek ve haliyle daha çok nitelikli satış personeli gerekecek. Örneğin mobilde içerik tüketimi böyle inanılamaz bir hızla artmaktayken, mobil pazarlama hakkında bilgi sahibi bir satışçı hemen hemen her sektörün ihtiyacı haline gelecek.

5. Değişim ve dönüşümü idare etme becerisine sahip üst düzey yöneticilere ihtiyaç olacak.

Rapora göre bu yöneticiler özellikle medya, eğlence ve bilgi teknolojileri alanlarında gerekecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Ticari ürün ve endüstri ürünleri tasarımcıları halen çok popüler olacak.

Rapora göre 2020 yılında işverenlerin arayacağı en önemli yeteneklerden biri yaratıcılık. Rutin ve monoton işler gitgide daha çok robot tarafından yapılabiliyor olabilir ama yaratıcılık isteyen tüm işlerde (ki 'üretim' içeren hemen hemen bütün işler bu sınıfa giriyor) halen insan beynine ihtiyaç var.

7. Çalışanların becerilerinin çağa ayak uyduracak biçimde geliştirilebilmesi için insan kaynakları ve kurumsal gelişim uzmanları da revaçta olacak.

Raporda görüşülen şirketlerin %65'i şimdiden çalışanlarının becerilerini geliştirme konusuna yatırım yaptıklarını söylüyor. Yeni yetenekleri işe almak bir opsiyon olsa da, şirketler mevcut çalışanlarını geliştirme yoluna daha çok gidecek. Bu nedenle, gelişim uzmanları ve insan kaynaklarına daha fazla iş düşecek.

8. İş dünyası her yeni teknolojiyle tanıştığında, yepyeni yasal mevzuat ve düzenlemeler de beraberinde gelecek.

Özellikle devletle ilgili kurumlarda bu yeni mevzuatları düzenleyecek personele daha çok ihtiyaç duyulmaya başlanacak. Şirketlerin hukuk departmanları da buna paralel olarak genişleyecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
277
213
53
36
28
26
26
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

cok meslek yok olacak, bunlarin yerini robotlar alacak.. yapay zeka hakkinda konusmak bile istemiyorum

Çükübik

Gastronomi ölmez dimi hojam gastronomi ölmez

Fatih K.

en iyisi devlet memuru :D

Fatih taş

hepsi yalan amk