Görüş Bildir
Haberler
Demokritos, Empedokles ve Leukippos'un Kurduğu Felsefi Akım: Materyalizm Nedir?

Demokritos, Empedokles ve Leukippos'un Kurduğu Felsefi Akım: Materyalizm Nedir?

Nur YILMAZ
13.01.2023 - 17:16

Varlığı bir madde ile tanımlayan, gerçekliğin elle tutulabilir, gözle görülebilir olduğunu savunan felsefe çeşididir. İdealizmin zıttı olan bu görüş, metafizik ve soyut kavramlarını reddetmektedir. Felsefi bir akım olarak doğan ve ardından ideoloji haline gelen Materyalizm, iktisadi teorilerle desteklenmiş ideolojilerden biridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Materyalizm Nedir?

Materyalizm Nedir?

Latince madde anlamına gelen materyalizm kelimesi ''materia'' sözcüğünden türemiştir. Materyalizm maddecilik ve dehriyye isimleriyle de bilinmektedir. Materyalizm, Determinizm ve Pozitivizm gibi felsefi akımların ortaya çıkmasına katkı sağlamıştır.

Materyalist Ne Demek?

Materyalist Ne Demek?

Materyalist kişiler, materyalizm felsefesinin ilkelerini hayatıyla bütünleştirmiş kimselerdir. Materyalistler, Platonculuk, Spiritüalizm, Alman İdealizm ve Düalizmin ''İkilik Kuramını'' reddeder. Materyalistlere göre varlıklar madde ve tin olarak ayrılmamaktadır. Varlık ve kainatın özü maddeden ibarettir.

Materyalizmin Kurucusu ve Temsilcileri

Materyalizmin Kurucusu ve Temsilcileri

Antik Yunan'a kadar uzanan materyalizmin kurucuları Demokritos, Empedokles ve Leukippos gösterilmektedir. Atom felsefesini kuran bu kişiler materyalizmin temel ilkelerini oluşturmaktadır. Atom felsefesine göre ruh da maddeden oluşur ve ruhunda diğer maddeler gibi bir sonu bulunmaktadır. 

Evren ilahi bir güç tarafından değil, madde bileşenlerinden oluşmaktadır. Temel fizik yasasına göre başlangıcı bulunmayan her şey gibi evrende sonsuza kadar varlığını koruyacaktır. 

17'nci yüzyılda ortaya çıkan Materyalizmde ruh kavramı yok sayılır. İnsanın maddeden ve zihinden oluşan biyolojik bir varlık olduğu savunulur. Materyalizmin temsilcileri arasında şu isimler bulunmaktadır: 

  • Karl Marx, 

  • Frederich Engels, 

  • Karl Eugen Dührich 

  • Gilles Deleuze.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın