Görüş Bildir
Haberler
CHP'nin Kalesi Sarsıldı Ama Yıkılmadı

CHP'nin Kalesi Sarsıldı Ama Yıkılmadı

adem kara
31.03.2014 - 10:20

'Kale’ Sarsıldı Ama Yıkılmadı

Cumhuriyet Halk Partisi, ‘kale’si olarak nitelendirdiği İzmir’de, yerel seçimlerden güç kaybederek çıktı. CHP, İzmir’de, Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna, Aziz Kocaoğlu’nun, 3’üncü kez oturmasının sevincini, bazı ilçelerde ise hakimiyeti kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı.

Türkiye’nin merakla sonucunu beklediği kentlerin arasında bulunan İzmir, 30 Mart yerel seçimlerinde de kıyasıya bir rekabete sahne oldu. AK Parti, kabinenin önemli ismi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı, CHP ise iki dönemdir koltuğu bırakmayan mevcut başkan Aziz Kocaoğlu’nu aday gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin bu iki parti arasında geçmesine kesin gözüyle bakılırken, CHP’den aday belirleme sürecindeki kopmalar ve DSP’ye geçişler, MHP gibi diğer partilerinde sandıktaki umudunu artırdı. Merakla beklenen 30 Mart yerel seçimlerine, İzmirliler sabahın erken saatlerinden itibaren büyük ilgi gösterdi. Kent genelindeki sandık başlarında uzun kuyruklar oluştu, katılımın yoğun olduğu görüldü.

Sevinç ve sessizlik

İzmir’de, Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, cezaevleri hariç 3 milyon 30 bin 462 seçmenin, 10 bin 296 sandıkta oy kullanacağı açıklandı. Oy verme işleminin bitmesinin ardından partilerin İl Başkanlıkları ve adayların seçim ofislerinde heyecanlı bir bekleyiş başladı. CHP İzmir İl Başkanlığı ve hemen yakınındaki Aziz Kocaoğlu’nun seçim ofisinde kimi zaman sevinç, kimi zaman ise sessizlik hakim oldu. Sonuçlar geldikçe basın mensuplarının karşısına çıkan CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, AK Parti’nin kentte yüzde 30’un altında oy aldığını, altı ilçede seçimi kazandıklarını söyledi, bazı ilçelerde ise hakimiyeti kaybettiklerini belirtti.

'30’da 30' hedefi tutmadı

CHP’nin İzmir’de seçimler öncesi 30 ilçenin 30’unu da kazanmaya yönelik hedefi, sonuçların açıklanmasıyla gerçekleşmedi. 2009 yerel seçimlerinde 29 ilçeye hakim olan CHP, saatler 02.00’yi gösterdiğinde, Aliağa ve Kiraz’ı, MHP’ye, Kemalpaşa, Torbalı ve Kınık’ı AK Parti’ye kaptırdı. AK Parti’nin İzmir’de yönetimini tek elinde bulundurduğu Bayındır’da ise o dakikalarda gülen taraf CHP’ydi. CHP’nin elinde olan Aliağa’yı kaybetmesinde, aday gösterilmeyince DSP’ye geçen Hakkı Ülkü’nün böldüğü oyların etkili olduğu belirtildi. Kiraz’da ipi göğüsleyen, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “İşte benim evladım. Saliha kızım” dediği, partisinin tek kadın adayı Saliha Şengül oldu. Şengül, yüzde 42.87 oy aldı. CHP, bu beş ilçe haricinde fire vermedi. Karşıyaka’da CHP’li Hüseyin Mutku Akpınar, yüzde 71’lik oyuyla partisinde en yüksek oyu alan oldu. Seçimlerde. CHP’den aday gösterilmeyince DSP’ye geçen Konak Eski Belediye Başkanı Hakan Tartan ile Hüseyin Aslan, sandıkta varlık gösteremedi.

Büyükşehir’de 3. Dönem

Büyükşehir yarışında ise, CHP’li Aziz Kocaoğlu, koltuğu yine bırakmadı. Sandıkların yüzde 83.46’sı açıldığında, Kocaoğlu, yüzde 50.25, Yıldırım ise yüzde 35.79 oy aldı. MHP’nin ise, 2009 seçimlerine oranla yüzde 7’lik oranını 8.25’e çıkardığı görüldü. 2009 yerel seçimlerine bakıldığında, Başkan Kocaoğlu yüzde 54,99 oy almış, en yakın rakibi AK Partili Taha Aksoy ise yüzde 31.10 oy almıştı. Tekrar seçilen Kocaoğlu, seçim zaferinin ardından, Balçova, Karşıyaka, Konak, Bornova Belediye Başkanlarıyla CHP İl Binası’nda sonuçları değerlendirdi. Başkan Kocaoğlu, seçimden önce kendilerine hedef koydukları yüzde 60 oy, Büyükşehir ve 30 ilçe hedefine son derece yaklaştıklarını açıkladı. Kocaoğlu, İzmir’de ilk kez 15 yıl belediye başkanlığı yapacak olmasının belediyecilik tarihine de geçeceğini söyledi. Kocaoğlu, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 50’nin üzerinde oy oranıyla yeniden başkan seçildiğini söyledi.

Sonuçların 1-2 saat içinde netlik kazanacağını belirten Kocaoğlu, “ Eğer yanılmıyorsak İzmir belediyesi kurulduğundan bugüne, Eşrefpaşa’nın 1895 ile 1907 ile 12 yıl belediye başkanlığından sonra İzmir’de eğer ömrümüz olursa 15 yıl belediye başkanlığı yapan ilk kişi olacağım. Böylece İzmir belediyecilik tarihinde İzmirlilerin desteğiyle bir rekora da imza atmış bulunuyoruz. Sonuçlardan son derece memnunuz. 2011 seçimlerine göre AKP 49.8’den 43’e gerilemiş, CHP’de 43.8 den 51’e çıkmış durumdadır. Böyle bir durumdayız” dedi.

Kocaoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım’a da seslenerek “ Kendisi İzmir milletvekilidir. Bundan sonra birlikte vekillik süreci içinde birlikte İzmir’in projelerini parlementoda takipçi olacağına inanıyorum. Bu kampanya süresi içinde İzmir’i daha iyi tanıma, eskisine göre sorunlarına daha iyi vakıf olma gibi deneyim kazandığına inanıyorum. Ankara’da kentimizin projelerini canhıraş şekilde takip eder” diye konuştu.

Kutlama yok

Kocaoğlu, açıklamasının ardından, her seçim zaferinin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda partilileriyle yaptığı kutlamayı bu kez düzenlemedi. Gertekçe olarak, partililerin hala sandık başlarında olması gösterildi. Ak Partili Binali Yıldırım da seçim değerlendirmesinde bulunmadı.

AKP umduğunu bulamadı

Türkiye genelinde sandıktan zaferle ayrılan AK Parti, İzmir’de yine aradığını bulamadı. AK Parti seçmeni, Türkiye’nin üçüncü büyük kentini kazanmak için iddialı bir isme, eski Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım’a bel bağlamış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim kampanyasındaki en çok ses getiren mitingini bu ilde gerçekleştirmişti. Ancak sosyal demokratların Ege’deki kalesini yine yıkamadılar.

Öğle saatlerinde oyunu kullandıktan sonra AK Partili Yıldırım evine döndü, parti merkezine gün boyu hiç uğramadı. Merkezdeki harekletlilik sandıkların açılmasıyla başladı. İl Başkanlığı binasına gelen partililer ilk sonuçları seçim merkezlerindeki delegelerden gelen bilgilerden öğrendi. Daha sonra seçim yasaklarının kalkmasıyla da gözler ekrana kilitlendi. Ancak umutlu bekleyiş, sandıklardan gelen sonuçlarla partililerde hayal kırıklığı yarattı. Yarışı odalarındaki takip eden parti yöneticileri dışarıya çıkmamayı tercih etti.

Büyükşehir’de beklediği sonucu alamayan AK Partililerin yüzü, ilçelerden gelen ilk sonuçlarla güldü.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Kınık'ta AK Parti'nin adayı Sadık Doğruer yüzde 44,6 oyla CHP'li rakibini geride bıraktı. Kemalpaşa'da Arif Uğurlu yüzde 41,7 oy alarak AK Parti'ye bir İzmir ilçesi daha katacak gibi görünüyor. Torbalı'da da başarı AK Parti adayı Adnan Yaşar Görmez'den yana.

376 aday mücadele etti

İzmir genelinde bağımsız adaylar dahil İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 30 ilçede toplam 376 aday, mücadele etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için 21 aday yarıştı, büyükşehir belediyesinden sonra en fazla aday 16 ile Karabağlar olurken, Dikili, Karaburun ve Kınık'ta 8’er aday mücadele etti.

Önlemler, gözaltına alınanlar...

Güvenlik güçleri, İzmir’de herhangi olumsuz bir olayın yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri aldı. Jandarma ve İzmir Emniyeti’nden 10 bin 650 personel görevlendirildi. Güvenlik önlemleri kapsamında, İzmir’de çeşitli suçlardan haklarında arama kararı bulunan 70 kişi gözaltına alındı. Aliağa İlçesi’nde ise, bir adayın başka bir parti lehine seçimden çekildiği iddialarını ortaya atmaları nedeniyle gözaltına alınan 3 kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber-ana...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0