Görüş Bildir
Haberler
Joe Biden'dan Akademisyenlere Destek

Joe Biden'dan Akademisyenlere Destek

Deniz Gök
21.01.2016 - 21:59 Son Güncelleme: 22.01.2016 - 21:44

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden, çalışma ziyareti kapsamında dün akşam Türkiye'ye geldi. Biden 'yuvarlak masa toplantısı'nda TBMM'de temsil edilen 3 partiden milletvekilleriyle bir araya geldi. Görüşmeye davet edilen MHP'li Oktay Vural, Biden’in randevu talebine olumsuz cevap verdiklerini açıkladı. Biden, milletvekillerinin ardından STK temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşme öncesinde Erdoğan’ın ihanetle suçladığı akademisyenlere destek veren Biden. 'Binden fazla akademisyen sadece bir bildiriyi imzaladıkları için vatana ihanetle suçlanıyorsa, bu olması gereken bir örnek değil' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eşi Jill Biden ile birlikte gelen ABD Başkan Yardımcısı'nı İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter, İstanbul Vali Yardımcısı Yakup Vatan, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile diğer ilgililer karşıladı.

Biden, dün Davos'ta katıldığı oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamış, Türkiye'ye yapacağı ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geleceğini belirtmişti.

Biden AKP, CHP ve HDP'li vekillerle görüştü

Biden AKP, CHP ve HDP'li vekillerle görüştü

Biden bugün İstanbul’da TBMM’de temsil edilen dört partiden milletvekilleriyle 'yuvarlak masa toplantısı'nda bir araya geldi.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Joe Biden’ın 'yuvarlak masa' toplantısına HDP’den Leyla Zana, Ayhan Bilgen ve Altan Tan, MHP’den Oktay Vural, AKP’den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu ile, CHP’den Fikri Sağlar ile Sezgin Tanrıkulu davet edildi.

Tekin: "Cumhurbaşkanı'nın yapamadığını ABD Başkan Yardımcısı yaptı"

Tekin: "Cumhurbaşkanı'nın yapamadığını ABD Başkan Yardımcısı yaptı"

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin

İçeriğin Devamı Aşağıda

Biden’ın TBMM’de temsil edilen 4 siyasi partinin temsilcisini İstanbul’da, aynı masa etrafında bir araya getirmesine ilk yorum CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’den geldi. Tekin, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nın yapamadığını, ABD’nin Başkan Yardımcısı yaptı. Terörle mücadele için araştırma komisyonu kurulması konusunda bile biraraya gelemeyen dört siyasi partiyi, aynı masada topladı. Ancak şunu söylemeliyim; Bir Türk siyasetçisi olarak bunu bizim gerçekleştiremememiz nedeniyle utandım” dedi.

MHP'den ise katılım olmadı. Oktay Vural'a davet gitti ancak kendisi Ankara'da olacağını söyleyerek toplantıya katılmadı.

Vural: "MHP’nin böyle bir zeminde bulunamayacağı ifade edilerek muhataplarına iletildi"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in randevu talebine olumsuz cevap verdiklerini açıkladı. 

Vural, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in görüşme talebi olduğunu belirterek, “Bu görüşme talebinin muhtemel konusu ve gerekse diğer siyasi partilerin temsil seviyesi profili dikkate alındığında MHP’nin böyle bir zeminde bulunamayacağı ifade edilerek muhataplarına iletildi.” dedi.

Biden'dan akademisyenlere destek

Biden'dan akademisyenlere destek

Milletvekilleriyle görüşen Biden, öğleden sonra da STK temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya geldi.

Toplantıya hükümete yönelik eleştirel yazıları nedeniyle işten çıkarılan iki köşe yazarı, Kadri Gürsel ve Aslı Aydıntaşbaş ile akademisyenler de katıldı. Bu akademisyenler arasında hükümetin internet yasaklarına karşı mücadele eden, YouTube'a Türkiye’de koyulan yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyan ve kaldırılmasını sağlayan Prof. Yaman Akdeniz de bulunuyordu.

Ayrıca Biden'ın konukları arasında Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve Silivri'de tutuklu bulunan gazeteci Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ve oğlu Ege Dündar da yer aldı.

Biden, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, 'Türkiye ne kadar başarılı olursa, bütün Ortadoğu’ya ve özgürlük kavramıyla yeni temas kurmaya başlayan bölgelere verdiği mesaj daha güçlü olur. Ancak medya eleştirel haber yaptığı zaman gözü korkutuluyor ya da hapse atılıyorsa, internet özgürlüğünde kısıtlamaya gidilip Youtube ve Twitter gibi siteler kapatılıyorsa, binden fazla akademisyen sadece bir bildiriyi imzaladıkları için vatana ihanetle suçlanıyorsa, bu olması gereken bir örnek değil' dedi.

ABD Başkan Yardımcısı, basın ve ifade özgürlüklerinin herkes için önemli olduğuna dikkat çekti. 'Özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar gerekli olduğunu yalnızca Türkiye'ye değil, bütün ülkelere anlatmaya devam edeceğiz. Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil, tüm insanlığın değerleridir. Bizim sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin Anayasa'nızda vardır' diye konuştu.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Çok cesur bir baban var'

'Çok cesur bir baban var'

Biden ile yaptıkları görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Can Dündar'ın oğlu Ege Dündar,  'Kısa bir konuşma oldu. Bana babamızın durumunu, iyi olup olmadığını sordu. Bana çok cesur bir babamın olduğunu söyledi. Gurur duymam gerektiğini söyledi. Gereken her şeyi yaptıklarını, basın özgürlüğü için konuşmaya devam edeceklerini söyledi. Desteğini bildirdi. Biz de ona bu inceliği gösterdiği için teşekkür ettik. Amerika’nın demokrasi modelinin basın özgürlüğüne değer verdiğini, bu değeri de bizim burada taşımaya çalıştığımızı söyledik.” dedi.

Davutoğlu ve Erdoğan ile görüşecek

Davutoğlu ve Erdoğan ile görüşecek
Davutoğlu ve Erdoğan ile görüşecek

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre Biden'ın programında Cumartesi günü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşme de var. ABD Başkan Yardımcısı'nın Erdoğan ve Davutoğlu görüşmelerinde, Suriye sınırını kapatma çalışmaları konusunda yardım etmek üzere Türkiye'ye ilk kez sınırda kullanılabilecek teknoloji sağlama konusunun da ele alınması bekleniyor.

Sınır güvenliğinin özellikle IŞİD'in erişiminin bulunduğu son bölge olan 98 kilometrelik alanı, IŞİD'in erişimine kapatma hedefiyle güçlendirilmesi hedefleniyor. ABD kaynaklarına göre, IŞİD'in kaçakçılık ve örgüte katılımlar için geçiş amaçlı kullandığı bu alanın kapatılması, IŞİD'in zayıflaması adına büyük önem taşıyor.

Reuters, Al Jazeera, DHA, AA, CHA ve Sözcü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
164
64
17
14
9
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

el-kaide'yi destekleyen profesörü bırak ''tipi el kaideliye benziyor'' bahanesiyle lise öğrencilerini bile gözaltına alıp sorgulayan ülkenin adamı gelmiş bur... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

abartmayın artık be.. sadece hükümeti eleştiriyor olmak terörü destekliyor olmak anlamına gelmiyor.

Andy Dufresne

kendi ülkesinde aynı olay yaşanmış 75 akademisyene fbi soruşturma açmıştı. bazıları işten atılmıştı. şimdi Türkiyede olunca ooo domokroso http://www.aksam.c... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

O imzayı atan akademisyenler vatan haini ve şerefsizdir.Amaçları hümanist gözüküp ülkeyi bölünmeye götürmek.Bu amerikalının desteklemesine şaşırmadım bu yüzd... Devamını Gör