Görüş Bildir
Haberler
Basın İş Raporu: 6 Ayda 981 Gazeteci İşten Çıkarıldı

Basın İş Raporu: 6 Ayda 981 Gazeteci İşten Çıkarıldı

adem kara
16.07.2014 - 15:55

İşten çıkarılan medya çalışanlarının sayısı ilk altı ayda rekor düzeyde. 2014 yılının ilk yarısında Basın İş’in verilerine göre 981 basın emekçisi işten çıkartıldı. 56 basın emekçisi ise çeşitli nedenlerle işinden istifa etmeyi tercih etti.

Son günlerde medya patronlarının maliyet azaltmak için basılı yayınları terk ederek dijital yayıncılığa dönmesi ve aynı grup yayınları içerisinde haber havuzları oluşturulması işten çıkartılan basın yayın çalışanlarını artmasına neden oldu.

Haziran ayında medya çalışanlarına yönelik hak ihlallerinden kısa alıntılar şöyle: 

3 HAZİRAN

Aydın Ayyıldız, Turgay Ayyıldız ve Şenol Ayyıldız kardeşlerin sahibi olduğu Shopping TV’de çalışan 40 kişinin işine son verildi. 

Uzun süredir çalışanların ücretlerinin ödenmesi konusunda sıkıntı? yaşayan Yurt gazetesinde Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüten Merdan Yanardağ gazeteden ayrıldığını açıkladı

Reji, program ve haber departmanlarında çalışan 20 kişinin işine son? veren + 1 kanalı yönetimi haber bültenlerini kaldırdığını açıkladı

4 HAZİRAN 

Cumhuriyet Gazetesi, 10 ay önce göreve başlayan Murat İnceoğlu’nun yanı sıra Pazar Dergi ekinde ve Dış Haberler servisinde staj adı altında çalışan ve kadroya alınacağı sözü verilen iki kişiyi işten çıkardı

Akşam Gazetesi'nde 2005 yılından bu yana köşe yazarlığı yapan Elif Aktuğ’un yayın ile yolları ayrıldı.

Günlük olarak yayımlanan soL gazetesi son sayısını yayınladı ve yayın hayatına haftalık olarak devam edeceğini açıkladı.

10 HAZİRAN

2009 yılındaki Sabah-atv grevi öncesinde Türk-İş’e bağlı TGS üyesi çalışanlardan Ender Ergün’ü sendikal faaliyetleri nedeniyle tehdit ettiği gerekçesiyle yargılanan Turkuvaz Dergi Genel Müdürü Levent Tayla işten çıkartıldı.

13 HAZİRAN

Yayın hayatına dijital olarak devam edeceğini açıklayan Radikal gazetesinde çalışanlar işten çıkartılma başladı.  

14 HAZİRAN 

Uzun süredir çalışanların ücretlerinin ödenmesinde önemli sorunlar yaşanan İhlas grubuna bağlı TGRT kanalında çalışan Diplomasi Muhabiri Akın Altay ve muhabir Merve Yakan kuruma dava açarak ayrıldı.

Star gazetesi son dönemde yazılarında AKP karşıtı yorumlar yapan Sedat Laçiner ve Mustafa Akyol’un yazılarını yayınlamaya son verdi

17 HAZİRAN

AİHM, Evrensel gazetesi eski sahibi Ahmet Sami Belek ve eski yayın yönetmeni İsmail Muzaffer Özkurt, ile Dema Nu gazetesi sahibi Memet Aslan ve Genel Yayın Yönetmeni Zozan Sezen'in başvurularında Türkiye’yi ifade özgürlüğünü ve adil yargılama hakkını ihlal etmekten toplam 38 bin 559 avro (yaklaşık 111 bin 820 TL) tazminata mahkum  etti .

IŞID tarafından Musul’da gerçekleştirilen elçilik baskını ile ilgili haberlere yayın yasağı konuldu.

20 HAZİRAN

25 Mart günü İstanbul Ümraniye'de, üç polise yönelik silahlı saldırıyı haberleştirirken “polislerin kimliklerini açık yazdıkları” iddiasıyla İzmir merkezli bir haber sitesinin yayın yönetmeni olan Ü.Y. ile İnternet’ten yayın yapan bir ekonomi gazetesinin imtiyaz sahibi ve sorumlu müdürü olan Z.G. hakkında dava açıldı. Gazetecilerin, TMK’nın 6/1. maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapisleri isteniyor.

22 HAZİRAN

Fırat Üniversitesi bahar şenliklerini izleyen 10 gazeteci özel güvenlik görevlileri tarafından saldırıya uğradı.  

27 HAZİRAN

Maliye Bakanlığı, Taraf gazetesi ve yayıncısı Alkım Yayınları’na yönelik 14 ay süren ve “eksik inceledik” denilerek yenilenen mali inceleme sonucu “hurda gazeteleri” gerekçe göstererek 5,5 milyon TL’lik vergi cezası kesti. 

Kaynak: Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/88333/b...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0