Başbuğ'un Avukatı Tahliye Talebinde Bulundu
Başbuğ'dan “devlet içinde devlet“ vurgusu
Ergenekon Davası kapsamında tutuklu olan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tahliye talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay hakkında verdiği karara atıfta bulunulan tahliye talepli dilekçede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “devlet içinde devlet” şeklinde sözlerine atıfta bulunuldu.
Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müvekkilinin adli kolluk tedbiri uygulanmak suretiyle tahliye edilmesi talebini içeren dilekçesini sundu.
Hak kayıplarının önüne geçebilmek amacıyla hüküm niteliği taşımayan karar olarak tabir edilen ve geçicilik niteliğe haiz koruma tedbirlerinden birini oluşturan tutuklama kararlarına yapılan itirazların veya salıverilme istemlerinin ilk derece mahkemesince incelenmesinin zorunlu olduğunun belirtildiği dilekçede, dosya Yargıtay’a gönderilene kadar, hükmü veren mahkeme tarafından, tutuklama kararına ilişkin incelemenin yapılması gerektiği ifade edildi. 5 Ağustos 2013 tarihinde yerel mahkemenin kısa kararını açıkladığı aradan 4,5 aya yakın süre geçmesine rağmen gerekçeli kararın yazılmadığının anımsatıldığı dilekçede Başbuğ’un temyiz hakkını kullanılamaması nedeniyle lekelenmeme hakkının ihlal edildiği ifade edildi. Gerekçeli karar için daha ne kadar zaman bekleneceğinin bilinmediğinin altı çizilen dilekçede, basında gerekçeli kararın Mart-Nisan 2014’de tamamlanacağı bilgisinin yer aldığı ifade edildi.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI HERKESİ BAĞLAR
Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca dosyanın halen kovuşturma evresinde bulunduğu yasanın 104. “Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında şüpheli veya sanık salıverilmesini isteyebilir” hükmü uyarınca mahkemenin tahliye istemini inceleyerek karara bağlanması gerektiğinin kaydedildiği dilekçede, “Aksi halde Anayasanın 19.maddesinde yer alan “Her ne sebeple olursa olsun, hürriyeti kısıtlanan kişi, kısa sürede durumu hakkında karar verilmesini ve bu kısıtlamanın kanuna aykırılığı halinde hemen serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yetkili bir yargı merciine başvurma hakkına sahiptir” başvuru hakkı içi boş bir hak olmaktan öteye gitmeyecektir” denildi.
Tahliye isteminin değerlendirilmemesi durumunda AİHS’nin ihlal edileceğinin belirtildiği dilekçede, Anayasa Mahkemesi’nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın bireysel başvurusunda uzun tutukluluğa ilişkin ihlal kararı anımsatıldı. Bir davada tutukluluğun makul süreyi aşmamasını gözetmenin, öncelikle derece mahkemelerinin görevi olduğu vurgulanan dilekçede, kamu yararı gereğini etkileyen tüm olayların derece mahkemeleri tarafından değerlendirilmesi ile serbest bırakılma taleplerine ilişkin kararların da olgu ve olayların ortaya konulması gerektiği kaydedildi.
Yurt | ANKA