onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
AYM Yüzde 3'lük Sendika Barajını Yüzde 1'e Çekti

AYM Yüzde 3'lük Sendika Barajını Yüzde 1'e Çekti

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

PAK Turizm İşçileri Sendikası, kendilerine uygulanan yüzde 3'lük ülke barajına karşı hukuk mücadelesini kazandı. Anayasa Mahkemesi, barajı yüzde 1'e düşürdü.

Anayasa Mahkemesi, Pak Turizm İşçileri Sendikası’nın başvurusu üzerine, 2013’ten sonra kurulan sendikalara Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yapabilmeleri için getirilen yüzde 3 barajını Anayasa’ya aykırı buldu. Hükümetin, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda 2012 yılında yaptığı değişiklikle getirilen baraj, tüm sendikalar için yüzde 3’ten yüzde 1’e düşürüldü. Anayasa Mahkemesi bu kararı oybirliğiyle aldı.

Bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan bu kararla Anayasa Mahkemesi, sendikalar arasında uygulanan ayrımcılığa da son vermiş oldu.

Yapılan yasal düzenlemeyle 2013’ten sonra kurulan sendikalara yüzde 3 barajı uygulanırken, daha önce kurulmuş olan sendikalara ise yüzde 1 barajı uygulanıyordu. Bundan böyle bütün sendikalar, örgütlendikleri iş kolunda yüzde 1 üye sayısına ulaştıkları andan itibaren toplu sözleşme hakkı kazanacak.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını değerlendiren Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, yüksek mahkemenin geç de olsa örgütlenme özgürlüğü ve eşitlikten yana bir karar verdiğini söyledi. Uyar şöyle konuştu:

“Çağdaş dünyada sendikalaşma teşvik edilirken, bizde ise emekçilerin örgütlenmesinin engellenmesi, sendikaların zayıflatılması için Anayasa ve İLO yasalarına da aykırı olarak 2013’ten sonra kurulan sendikalara yüzde 3 barajı getirilmişti. Bu hukuksuzluğa, yıllardır sendikacılık yapan Türk İş, Hak İş ve DİSK’ten hiçbir tepki gelmemişti. Bu aynı zamanda çoğulculuktan duyulan bir korkunun da yansıması olsa gerek. Ama hukuksuzluk Yüksek Mahkeme’den döndü. Bu karar geç kalmış ve yetersiz bir karardır. Biz daha ilk günden açıkça Anayasa’nın ihlal edildiği konusunda uyarmıştık. Uzun zamandır bu konuda hukuk mücadelesi veriyorduk. Pak Turizm İşçileri Sendikası olarak konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştık. Bu mücadelemizin sonunda, sendikal tarihimizin dönüm noktalarından birini oluşturacak bir başarı elde ettik.”

Türkiye sendikal tarihinde yeni bir dönem başladığını aktaran Musa Uyar, “Meydan artık ‘nasıl olsa TİS yetkisi bende’ anlayışıyla rehavet içerisinde doğru dürüst sendikacılık yapmayan sendikalara kalmayacak. Sendikal tekelleşme dönemi bitiyor. Bundan böyle tüm sendikalar, emekçinin hakkını en iyi şekilde savunmak için birbiriyle yarışmak zorunda kalacak. Baraj engelini aşan işçiler, beğenmediği sendikalara mahkûm olmaktan kurtulup dilediği sendikada örgütlenebilecek. Kararın bütün emekçiler için hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu. 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam