Görüş Bildir
Haberler
Avrupa Ülkelerinde Seçim Barajları Yüzde Kaç?

Avrupa Ülkelerinde Seçim Barajları Yüzde Kaç?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 10’luk seçim barajını ‘hak ihlali’ olarak değerlendirip iptal edebileceğine dair haber yankı uyandırdı.

Gazeteler bugün hukukçuların görüşüyle doluydu. Tartışmanın alevlenmesi üzerine Anayasa Mahkemesi, seçim barajına ilişkin başvuruyu henüz değerlendirmekte olduklarını bildirmekle yetindi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Burhan Kuzu, mahkemenin barajı kaldırması durumunda, kararı yok hükmünde sayacaklarını ve uygulamayacaklarını söyledi.

Buna karşılık Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise böylesi bir kararın kriz anlamına gelmeyeceğini belirterek, “Mahkeme ne karar verirse versin bunun gerekleri yerine getirilir” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı ne yönde çıkar, iptal yönünde çıkarsa hükümetin tavrı ne olur bilinmez ama Avrupa’da en yüksek seçim barajının Türkiye’de bulunduğu bir gerçek.

Tayyip Erdoğan Başbakanlığı döneminde -Nisan 2011’de Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada- “Şu anda Avrupa’da yüzde 8, yüzde 7 barajı da var, olabilir” demişti. Ne var ki bu doğru değil.

Avrupa’da Yüzde 5’in Üstünde Baraj Yok

Avrupa’nın seçim barajı tablosu:

Erdoğan ve benzer cümleleri dillendiren AKP’liler yanlış biliyor: ‘ Avrupa ülkeleri’ nin hiçbirinde, ama hiçbirinde yüzde 5’in üstünde seçim barajı yok.

Yüzde 5’in üstünde baraj şu an Avrupa’da bir tek Lihtenştayn’da var. Erdoğan o konuşmayı yaptığı Rusya’da oran 7’ydi, o da 5’e indirildi.

Avrupa’nın 21 ülkesinde baraj bile yok. Türkiye’yle kıyas kabul edebilecek bazı ülkelerdeki seçim barajları şöyle: Ukrayna yüzde 5, Polonya yüzde 5, İtalya yüzde 4, Almanya yüzde 5, İspanya yüzde 3 ve Fransa yüzde 0.

  • Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/avrupada-yuzd...

Ülkelere Göre Seçim Barajı Oranları

Arnavutluk 3%

Arjantin 3%

Avusturya 4%

Belçika 5%

Bosna Hersek 3%

Bulgaristan 4%

Hırvatistan 5%

Kıbrıs Rum Kesimi 1,79% ≈ 1/56

Kuzey Kıbrıs 5%

Çek Cumhuriyeti 5%

Estonya 5%

Danimarka 2%

Almanya 5%

Gürcistan 5%

Yunanistan 3%

Macaristan5%

İzlanda 5%

İsrail 2%

İtalya %4

Latvia 5%

Liechtenstein 8%

Litvanya 5%

Moldova 5%

Karadağ 3%

Hollanda 0,6 

Norveç 4% 

Filipinler 2%

Polonya 5%

Romanya 5%

Rusya 5%

San Marino 3.5%

İsveç 4%

Sırbistan 5%

Slovakya 5%

Slovenya 4%

Ukrayna 5%

Türkiye 10%

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
2
1
1
1
0
0