Astigmat bulanık görmeye neden olan yaygın bir görme bozukluğudur. Astigmatizmanın birçok nedeni vardır. Kalıtsal olabilir ve genellikle doğumdan itibaren mevcuttur. Zamanla azalabilir veya artabilir. Peki, astigmat nedir? Astigmat belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…
ASTİGMAT NEDİR?
Kornea, gözün ön kısmında olan saydam tabakaya verilen isimdir. Korneadaki bazı hasarlar astigmata neden olmaktadır. Astigmat, gözünüzün kornea veya merceğinin eğriliğindeki bir kusurdur.
Düzensiz şekilli bir kornea veya lens, ışığın gözün arkasındaki ışığa duyarlı yüzey olan retinaya düzgün şekilde odaklanmasını engeller. Sonuç olarak, görme herhangi bir mesafede bulanıklaşır. Bu, göz rahatsızlığına ve baş ağrısına neden olabilir. Çoğu insanın bir dereceye kadar astigmatizması vardır. Hafif astigmatizm genellikle görüşü etkilemez veya tedavi gerektirmez. Astigmatizma sıklıkla miyop ve hipermetropi gibi diğer görme problemlerinde ortaya çıkar.
ASTİGMAT ÇEŞİTLERİ
Düzenli (Regüler) Astigmat
En sık görülen astigmat türüdür. Kornea veya lensin yapısından dolayı kaynaklanır. Gözlük veya lens kullanımı ile net görüş sağlanır.
Düzensiz (İrregüler) Astigmat
Korneadaki bir yaralanmanın sonucunda veya kristal lensin yapısındaki bir bozulma nedeniyle meydana gelen astigmattır. Düzensiz astigmatta gözün iki odak noktası 90 derecelik bir eğimde değildir. Bu tip astigmatlarda gözlük tedavisi yetersiz gelmektedir. Bu nedenle net görüşün sağlanması adına lens kullanımı önerilmektedir. Düzensiz astigmat tedavisinde yumuşak özellikte sert kontakt lens kullanılmaktadır. Lens ve göz arasında göz yaşı tabakası oluşturarak kornea üzerindeki düzensizlikleri dengeler. Nadiren görülen bir astigmat türüdür.
Astigmatismus myopicus compositus: Her iki kırılma yönü miyoptur.
Astigmatismus myopicus simplexs: Bir kırılma yönü miyop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.
Astigmatismus mixtus: Bir kırılma noktası miyop iken diğeri hipermetroptur.
Astigmatismus mixtus symmetricus: Miyop ve hipermetrop olmak üzere iki odak noktasına sahip olan bu astigmat türünde miyop ve hipermetrobun dereceleri biribirine eşittir.
Astigmatismus hyperopicus simplex: Bir kırılma değeri hipermetrop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.
Astigmatismus hyperopicus compositus: Her iki kırılma yönü de hipermetrop olan astigmat türüdür.
Yorum Yazın