Görüş Bildir
Haberler
Katarakt Nedir, Neden Olur? Katarakt Belirtileri ve Tedavisi…

Katarakt Nedir, Neden Olur? Katarakt Belirtileri ve Tedavisi…

Sunay Korkmaz
21.06.2021 - 13:37

Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır. Peki, katarakt nedir? Katarakt neden olur? Katarakt belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

40 yaş üstü kişilerde en yaygın görme kaybı ve dünyada körlüğün başlıca nedeni olan katarakt, yenidoğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilen bir göz hastalığıdır. Peki, katarakt nedir? Katarakt neden olur? Katarakt belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

Katarak Nedir?

Katarak Nedir?

Kataraktların oluştuğu mercek, gözünüzün renkli kısmının (iris) arkasında bulunur. Objektif, gözünüze giren ışığı odaklar, retinada net ve keskin görüntüler üretir (gözdeki ışığa duyarlı zar, bir kameradaki film gibi çalışır).

Yaşlandıkça, gözünüzdeki lensler daha az esnek, daha az şeffaf ve daha kalın hale gelir. Yaşa bağlı ve diğer tıbbi durumlar lens içindeki dokuların parçalanmasına ve bir araya toplanmasına neden olur; bu da lens içindeki küçük alanları bulanıklaştırır.

Katarakt gelişmeye devam ettikçe, bulanıklaşma daha da yoğunlaşır ve lensin daha büyük bir kısmını içerir. Bir katarakt, ışığın lensin içinden geçerken dağılmasını engeller ve keskin bir şekilde tanımlanmış bir görüntünün retinaya ulaşmasını engeller ve görüşünüz bulanıklaşır. Bu durum katarak olarak adlandırılır.

Katarakt Neden Olur?

Katarakt Neden Olur?

Kataraktların çoğu, yaşlanma veya yaralanmalar neticesinde gözünüzün merceğini oluşturan dokuyu değiştirdiğinde gelişir. Diğer sağlık sorunlarına neden olan bazı kalıtsal genetik bozukluklar katarakt riskinizi artırabilir. Kataraktlar, diğer göz rahatsızlıklarından, geçmiş göz ameliyatlarından veya diyabet gibi tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir. Steroid ilaçlarının uzun süreli kullanımı da katarakt gelişmesine neden olabilir.

Katarakta neden olan diğer faktörler şunlardır:

Şeker hastalığı

Hipertansiyon

Şişmanlık

Aşırı alkol tüketimi

Sigara kullanımı

Yüksek miyopi

Güneşte çok fazla zaman geçirme (özellikle gözlerinizi ultraviyole (UV) ışınlarına karşı koruyan güneş gözlükleri olmadan)

Katarakt Belirtileri

Katarakt Belirtileri

– Görmede yavaş yavaş azalma

– Işığa hassasiyet (göz kamaşması)

– Çift görme

– Okuma zorluğu

– Gece görüşünde bozulma

– Renklerde soluklaşma veya sararma

– Gözlük numaralarının sık değişmesi

Katarakt Tedavisi

Katarakt Tedavisi

Katarak tedavisinde tek seçenek ameliyattır. Katarakt görme keskinliğini belli bir seviyeye azalttığındamutlaka tedavi edilmesi gerekir. Başlangıç seviyesinde katarak hastanın mesleki fonksiyonlarını veya günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başladıysa erken evrede tedavi edilebilir. Katarakt cerrahisinde son yıllarda önemli yenilikler yaşanmaktadır. Premium göz içi lenslerin kullanımıyla birlikte hastalar katarakt ameliyatı sonrası yaşamlarını eskiye oranla daha konforlu bir şekilde sürdürebilmekte ve multifokal göz içi lensler sayesinde gözlük kullanmadan uzağı ve yakını rahatça görebilmektedir.

Katarakt ameliyatı, matlaşmış lensin çıkarılmasını ve yapay lensle değiştirilmesini içerir. Göz içi lensi olarak adlandırılan yapay lens, doğal merceğinizle aynı yere yerleştirilir.

Bazı insanlar için, diğer göz problemleri nedeniyle yapay bir lens kullanımı uygun olmamaktadır. Bu durumlarda, katarakt giderildikten sonra görme, gözlük veya kontakt lensler ile düzeltilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Katarakt cerrahisi genellikle ayakta tedavi edilir, bu da ameliyattan sonra hastanede kalmanız gerekmeyeceği anlamına gelir. Katarakt ameliyatı sırasında, göz doktorunuz göz çevresindeki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır, ancak genellikle prosedür sırasında uyanık kalırsınız.

Katarakt ameliyatı genellikle güvenlidir, ancak enfeksiyon ve kanama riski taşır. Ameliyat bazen retina dekolmanı riskini artırır. İşlemden sonra, birkaç gün rahatsızlık hissedersiniz. İyileşme genellikle sekiz hafta içinde gerçekleşir.

Her iki gözde katarakt ameliyatı gerekiyorsa, doktorunuz ilk ameliyattan ardından iyileşme sağlandıktan sonra ikinci gözdeki kataraktı çıkarmak için ikinci ameliyatı planlayacaktır.

Aşağıdaki De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın