Altılı Masa, 'Ortak Mutabakat Metni'ni Açıkladı
Millet İttifakı'nı oluşturan 6 siyasi parti, iktidara gelinmesi halinde yönetimde etkili olacak projeleri içeren 2 binin üzerinde maddenin bulunduğu 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni törenle imzaladı.
Metin 244 sayfa ve 9 ana başlık altında toplanıyor...
Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni, bugün; altı siyasi parti genel başkanının katıldığı toplantıda açıklanıyor. “Hukuk, Adalet ve Yargı” başlığı altında; “Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ve görev sonrasında aktif siyasete dönmemesine ilişkin düzenleme yapacağız. Olağanüstü hal kararnamelerine son verecek, OHAL süresini altı aldan iki aya düşüreceğiz. Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz. Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz. Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM’nin iznini zorunlu hale getireceğiz” denildi. Mutabakat metninde ayrıca; “TBMM’de ‘Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’ kuracağız. Yolsuzluktan elde edilen ve yurt dışına kaçırılan gelirleri ülkemize geri getirecek, bu çerçevede ‘Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni kuracağız” ifadeleri kullanıldı.
Ortak Mutabakat metni; 244 sayfada, 9 ana başlık altında 2 binin üzerinde yeni düzenlemeyi içeriyor. “Hukuk Adalet ve Yargı”, “Kamu Yönetimi”, “Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim”, “Ekonomi, Finans ve İstihdam”, “Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm”, “Sektörel Politikalar”, “Eğitim ve Öğretim”, “Sosyal Politikalar”, “Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları” başlıkları altında toplanan Ortak Mutabakat metninde öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
Hukuk, adalet ve yargı
Etkin ve katılımcı bir yasama, istikrarlı, şeffaf ve hesap verebilir bir yürütme, bağımsız ve tarafsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem için Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçeceğiz.
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken anayasal ve yasal değişiklikleri ivedilikle hayata geçireceğiz.
Bir yasama yılında en az 20 gün, gündemi muhalefet tarafından belirlenen genel görüşme açılabilmesini sağlayacağız.
Devlet sırrı ve ticari sır kavramlarını, Meclis’in bilgi edinme ve denetim yetkilerini engellemeyecek şekilde yeniden tanımlayacağız.
Milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis’e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız.
TBMM’de başkanı ana muhalefet milletvekilleri arasından seçilen Kesin Hesap Komisyonu kuracağız.
“Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin düzenleme yapacağız"
Kanunlar üzerinde tanınan veto yetkisini kaldırarak Cumhurbaşkanına sadece ‘geri gönderme yetkisi’ tanıyacağız.
Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ve görev sonrasında aktif siyasete dönmemesine ilişkin düzenleme yapacağız.
Olağanüstü hal kararnamelerine son verecek, OHAL süresini altı aldan iki aya düşüreceğiz.
Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki farklı kurul oluşturacağız.
KHK'dan kaynaklanan mağduruyetlere son vereceğiz
Çoklu baro sistemine son vereceğiz.
Tutuklamanın istisna olması ilkesinin titizlikle uygulanması için gerekli tedbirleri alacağız.
Düşünce, kanaat ve ifade hürriyetlerini güçlendireceğiz.
Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz.
Seçim barajı yüzde 3'e düşecek
Şeffaf yönetim ve yolsuzlukla mücadele vurgusu
TBMM’de ‘Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’ kuracağız.
Yolsuzluktan elde edilen ve yurt dışına kaçırılan gelirleri ülkemize geri getirecek, bu çerçevede ‘Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni kuracağız.
Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına tam uyum sağlayacak ve ülkemizi ‘gri listede’den çıkaracağız.
Vergi cennetleri listesini ve kara paranın aklanması aracı olarak kullanılmasını engelleyeceğiz.
Siyasi Etik Kanunu’nu çıkaracak, TBMM bünyesinde Siyasi Etik Komisyonu kuracak, Grubu bulunan siyasi partiler bünyesinde siyasi etik kurulları oluşturulmasını düzenleyeceğiz.
Kamu yönetimi
Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız.
Bakan yardımcılıkların kaldırıp, müsteşarlık sistemini kuracağız.
Yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz.
Aşırı yoksulluğu sıfırlayacağız
Yeşil dönüşümü ve dijital devrimi merkezine alan sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma stratejisiyle ve yatırım, istihdam, verimlilik ve teknoloji eksenli bir dönüşümle Türkiye’yi “Orta Gelir Tuzağından” kurtarıp, “Yüksek Gelirli Ülkeler” arasında sağlam ve kalıcı bir konuma getireceğiz.
Enflasyon, iki yıl içinde düşük tek haneye kalıcı bir biçimde indireceğiz.
Beş yılın sonunda dolar cinsinden kişi başına milli gelirimizi en az iki kadına çıkaracağız.
Türk lirasına yeniden itibar ve istikrar kazandıracağız.
2018 sonrasında yeniden gündeme gelen aşırı yoksulluğu sıfırlayacağız.
Merkez Bankası bağımsızlığına müdahaleye ve yetki sorumluluk çatışmasına yol açan, hiçbir işlevselliği bulunmayan Finansal İstikrar Komitesi’ni kaldıracağız.
Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki uçak sayısını azaltacağız.
Metnin tam hali için👇
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
böyle adımlarla akp seçmenini kazanamazsınız. Biz daha çok makarna, daha çok kömür vereceğiz demeniz lazım. Ayrıca ezan sayısı günde 5 den 7 ye çıkacak fealn... Devamını Gör
yok yok yeter ben yoruldum :)) bir süre dinlenmek istiyorm
7 sene bir cumhurbaşkanı dönemi fazla değil mi ? Partili partisiz 7 sene çok fazla süren bir süreç ve siyasilerin yaşlarını göz önüne alırsak 55'te cumhurbaş... Devamını Gör
2007 de bu madde vardı ve Abdullah Gül c başkanı iken CHP anayasa mahkemesine giderek kanunu iptal ettirdi , şimdi geri gelsin diyo
kısır günümü yapmıyorlarmış gördüğünüz gibi çok sayıda madde ve kapsamlı bir çalışma yapılmış mevsimlik işcilerden tutun da a101,bim gibi marketlere bile etk... Devamını Gör