onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Aileler İçin Özel Eğitim İle İlgili 8 Yararlı İpucu

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aileler İçin Özel Eğitim İle İlgili 8 Yararlı İpucu

Otsimo
20.04.2018 - 14:00

İnsan beyni, gelişiminin %90'ını 5 yaşından önce gerçekleştirir. Bu nedenle erken yaşta çocuk eğitimi, çocukların geleceğinde çok önemli bir rol oynar. Bu durum, özel eğitimde ise çocukların geleceği açısından daha da büyük önem kazanır. Peki aileler, özel eğitim sürecinde nelere dikkat etmelidir?

1. Akran desteğine ve sosyal hayata önem verin.

Hepimiz sosyal varlıklarız ve gelişmek için sürekli etkileşime ihtiyacımız var. Özel eğitimde çocuğun yaşıtlarıyla birlikte zaman geçirmesi, sosyal yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olabilir. Örneğin çocuğunuzun bir arkadaşı ile parkta oynaması harika bir başlangıçtır. Bu nedenle sadece sizin değil, çocukların da birbirlerini sosyal anlamda geliştirebilmeleri için onlara ön ayak olun.

2. İlgi alanlarıyla ilgilenin.

Neyi sevdiklerini keşfedin ve siz de o konuyla ilgilenin. Çocuğunuzu eğitirken onları teşvik etmek ve ödüllendirmek için ilgi alanlarını güçlendirici unsurlar olarak kullanın. Her çocuğun kendini en iyi ve en rahat hissettiği konular farklıdır ve ona yabancı bir konuya alışmak yerine; sizin de onun ilgilendiği konuda ilgi sahibi olmanız onun için çok daha kolaydır.

3. Hoşlanmadıkları durumları öğrenin.

Çocuğunuzun zaman zaman kendini rahat hissetmediği birtakım durumlar olabilir. Örneğin, kalabalık bir otobüs çocuğunuzun kendisini gergin hissetmesine yol açabilir. Bu gibi durumların neler olduğunu öğrenmeli, ve bu konuda çocuğunuzun çok fazla üstüne gitmemelisiniz. Onun da herkes gibi hoşnut olmadığı durumlar karşısında bir nefes almaya ihtiyacı olacaktır. Bu durumları öğrenip, ve mümkünse kendi başlarına bunu belirtebilmelerini öğretebilirseniz, onların içinde bulunmak istemedikleri durumlar konusunda zorlamamış olursunuz.

4. Çocuğunuzun sizi anlama kapasitelerini küçümsemeyin.

Çocuklar, öğrendikleri bilgi ve davranışları hemen dışarı yansıtmayabilirler. Ancak hızlı bir şekilde ümidinizi kesmek yerine, doğru iletişim ve sabırla çocuğunuzun öğrenimlerine destek olmaya devam etmeli ve gelişimlerini küçümsememelisiniz. Özellikle net ifadeler kurduğunuzda, sevgiyi ve şefkati hissettiklerinde, çocuklarınız da hislerinizi ve anlattıklarınızı daha iyi anlayabilir.

5. Onları pozitif yönde destekleyin.

Pek çok çocuk için olumlu geribildirim, en etkili motive unsurudur. Özel eğitimde de aynı durum geçerlidir. Çocuğunuz bir şeyi öğrenirken herkes gibi mutlaka yanlış yapacaktır. Bu yanlışlara odaklanmak yerine doğru noktalarda onu alkışlamanız, onun doğru yaptığı davranışını tekrar yapmasını güçlendirilecektir. Bu nedenle çocuğunuzun yanlışlarına odaklanmak veya onun yerine bir şeyleri yapmaktansa, çocuğunuzu doğru anlarda destekleyerek öğrenmesi konusunda teşvik edin.

6. Çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırmayın.

Ne kadar zor olsa da, çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmayın. Aynı yaşta bir çocuğu belli konularda daha yetenekli olduğunu görmek zor olabilir, ancak zamanla her çocuk elinden o an gelenin daha fazlasını yapabilir. Bu yüzden lütfen çocuğunuzu karşılaştırmamaya çalışın.

7. Uygulamalı Davranış Analizi yöntemini öğrenin.

Özel eğitim gerektiren gelişimsel rahatsızlıkların bilinen kesin bir sebebi olmadığı gibi kalıcı tıbbi bir tedavisi bulunmamaktadır. Bilinen tek tedavi metodu; erken ve yoğun eğitimdir. Bu konuda da dünya üzerinde en çok kabul gören yöntem Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) metodudur. UDA yöntemi sosyal açıdan önem arz eden davranışları edindirmeyi amaçlayan bir bilim dalıdır. Her çocuk UDA'ya pozitif yanıt vermeyebilir ancak bu konuda bilgi sahibi olmanız, çocuğunuzun iletişim gelişimi açısından son derece faydalı olabilir. 

Uygulamalı Davranış Analizi ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

8. Oynayarak öğretin.

Özel eğitim, sürekli devam eden bir süreçtir. Bu nedenle eğitimi oyunlarla kaynaştırarak, çocuğunuzun eğlenirken öğrenebileceği şekilde tasarlamanız çocuğunuzun gelişimine pozitif yönde katkı sağlar.

Özel eğitim için tasarlanmış, reklamsız oyunlar için Otsimo’yu indirip çocuğunuzla beraber oynayarak öğrenebilirsiniz.

Özel eğitim için tasarlanmış, reklamsız oyunlar için Otsimo’yu indirip çocuğunuzla beraber oynayarak öğrenebilirsiniz.

Uygulamayı hemen indirmek için tıklayın.

** Özel eğitim, her çocuk için farklı nedenlerle gerekli olabilir ve farklı yöntemlerle uygulanabilir. Bu nedenle, sadece size ve çocuğunuza uygun olduğunu düşündüğünüz ipuçlarını kullanıp, istemediklerinizi kullanmayabilirsiniz. **

Otsimo, otizmli çocukların öğrenme kabiliyetini geliştirmek için özel eğitim öğretmenleri ile birlikte çalışılarak yaratılmış bir aile-çocuk uygulamasıdır.
Tüm içerikleri
right-dark