Görüş Bildir
Haberler
"Bu Yıl Tarihe Çözüm Süreci İle Geçecek"

"Bu Yıl Tarihe Çözüm Süreci İle Geçecek"

Caner
18.01.2014 - 19:02

"Bu Yıl Tarihe Çözüm Süreci İle Geçecek"

Davutoğlu: Ne Gezi, ne 17 Aralık'ta başlayan manipülasyonu akıllarına getirecekler

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu yılın önemli bir yıl olduğunu ifade ederek, 'Bundan 10 sene, 20 sene, 30 sene sonra 2013 yılını hatırlayıp bakacak olanlar ne Gezi, ne 17 Aralık'ta başlayan manipülasyonu akıllarına getirecekler. Bu yıl çözüm süreci ile anılacak. Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin tahkim edildiği bir yıl olarak anılacak' dedi.

6- Büyükelçiler Konferansı'nın Mersin ayağına katılmak üzere kente gelen Bakan Davutoğlu, AK Parti Mersin İl Teşkilatı üyelerine konferans verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen konferansa, AK Parti Mersin Milletvekilleri Çiğde Münevver Ökten, Nebi Bozkurt ile Ahmet Tevfik Uzun, AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt, AK Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sever ile çok sayıda partili katıldı. AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt ile AK Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sever'in konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Bakan Ahmet Davutoğlu, Mersin'de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 30 Mart yerel seçimlerin önemine vurgu yapan Davutoğlu, 31 Mart sabahında Mersin'de yeni bir güneşin doğmasını temenni etti.

'BU YIL TARİHE ÇÖZÜM SÜRECİ İLE GEÇECEK'

2013 yılının önemli bir sene olduğunu vurgulayan Davutoğlu, 'Bundan 10 sene, 20 sene, 30 sene sonra 2013 yılını hatırlayıp, bakacak olanlar ne gezi manipülasyonunu, ne 17 Aralık'ta başlayan manipülasyonu akıllarına getirecekler. Başka şeyler akıllara gelecek. Bu yıl çözüm süreci ile anılacak. Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin tahkim edildiği bir yıl olarak anılacak. Bazı manipülasyon meraklıları, 2013 yılını hatırlarken gezi, 17 Aralık manipülasyonlarına atıfta bulunmaya gayret edecekler. Ancak bu aziz milletimiz biliyor ki bu yıl tarihe çözüm süreci ile geçecek. İster Toroslar'ın anaları olsun, ister Kürt anaları olsun bu yılı acısız, sızısız, göz yaşı olmayan bir yıl olarak hatırlayacaklar. 2013 yılı milli birliğin, kardeşliğin, aziz milletimizin ortak temellerinin tekrar tekrar keşfedildiği, sağlamlaştırdığı bir yıl olacak. Geleceğe çok daha umutla bakacağız. Bunu sağlayan şey demokratikleşmedir. Bir devlet yöneticisi, yöneticileri kadroları eğer gücünü halktan alıyorsa başka kime ne gerek. Eğer gücünü halktan almıyorsa kimden alırsa alsın neme gerek' diye konuştu.

Bu yılla ilgili hatırlanacak ikinci konunun ise dış borçlarının bittiği, İMF'ye borçların bittiği bir yıl olacağını belirten Davutoğlu, 'Biz 30 yıldır, 40 yıldır 1 milyar dolarların hatta 1 milyon dolarların peşinde namerde boyun eğdiğimizi biliriz. Böyle bir devletin başının dik olması mümkün mü? Böyle bir devletin vatandaşlarının dünyaya çıktıklarında, yolda yürürken başlarını dik tutabilmeleri mümkün mü? Ama şimdi 14 Mayıs 2013'de yani gezi olaylarının başlamasından kısa bir süre önce bu devlet İMF'ye olan son borçlarını da ödedi ve borç defterini kapattı. Artık biz değil namerde, merde dahi boyun eğmeyeceğimiz günler başladı. İşte bundan rahatsızlar' şeklinde konuştu.

'DEĞER MİYDİ?'

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan yla ilgili olarak da konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şimdi yüreğinde bir nebze tarih bilinci olan arkadaşlara sesleniyorum. Buna değer miydi? Değer miydi bütün dünya mazlumlarına sahip çıkmaya çalışan bu hükümete bu muamele yakışır mıydı? Nerede bir hata yapıldı. Omuz omuza verdiğimiz kardeşlerimizden, bu hükümeti zaaf içinde göstermek için bu derece çaba göstermeye değer miydi? Suriyeli mazlumlar bizden yardım beklerken, oraya Türkmenlere giden TIR'ı durdurmak için operasyon yapmaya değer miydi? Hiçbir şey bir lokma haramın boğazından geçmesine, gerekçe teşkil etmez. Allah bu boğazlardan haram geçireceğine bu başı bu vücuttan ayırsın daha iyiydi. Her türlü hesaba açığız. Ama bu tür hesaplar üzerinden, bu tür operasyonlar üzerinden bu milletin can damarlarını kesmeye, bu devletin güç ve kudretini azaltarak dünyanın her tarafında ki mazlumlara bu kara geceleri, bu kaygıları yaşatmaya kimin hakkı var?'

Konuşmaların ardından konferansa katıldığı için AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt tarafından Bakan Davutoğlu'na plaket verildi.

Kaynak: http://www.haberturk.com/gundem/haber...
İçeriğin Devamı Aşağıda

"Suriye'de Rejim İle Işid İşbirliği İçinde"

Dışişleri Bakan Ahmet Davutoğlu 'Önce Suriye rejimi muhalefet mevzilerini bombalıyor, bombalama sonrasında o yerlere IŞiD unsurları giriyor. Yani açık bir işbirliği ile karşı karşıyayız' dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mersin Hilton Otel'de düzenlenen 6. Büyükelçiler Konferansı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, Ankara'daki Büyükelçiler Konferansı'ndan sonra Şanlıurfa, Adana ve ardından Mersin'deki toplantıya katıldıklarını söyledi. Şanlıurfa'da Suriye'nin komşuları ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini anımsatan Davutoğlu, ''Cenevre-2 Konferansı öncesi yoğun bir diplomatik trafik içindesiniz. Telefon görüşmelerinizle ilgili bilgi verir misiniz?' şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:

''Paris toplantısının ardından yoğun şekilde Cenevre-2 toplantısının hazırlıklarını sürdürüyoruz. Paris toplantısında 11 ülke bir araya gelmiştik ve kendi aramızda bir iş bölümü söz konusuydu. Yine o çerçevede, özellikle Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar arasında da muhalefin hazırlanması babında ortak çalışmalar yürüttük. Bu çerçevede de iki gün önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmüştük. Dün akşam tekrar detaylı bir görüşme yaptık. Bugün de biraz önce Katar ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları ile görüştük. Biz 11 ülke olarak, Suriye Ulusal Koalisyonunun ve muhalefetin Cenevre'ye katılmasını arzu ediyoruz. Ancak bu arada olan bazı gelişmeler maalesef Suriye rejimi ve rejimi destekleyen ülkeler açısından Cenevre-1'in ruhuna uygun olmayan bazı açıklamalar söz konusu oldu. Bunlar Suriye halkında ciddi tepkiye sebebiyet verdi.

Suriye rejimi Dışişleri Bakanı Muallim, Ban Ki-Mun'a yazdığı cevabi mektupta katılacaklarını ancak gündemin terörizm olacağını iletti. Bu, Suriye ile ilgili Cenevre'de alınan temel prensip kararlarına aykırı. Aslında bu 'katılmayacağım' demektir. Hem ön şart olmaksızın 'katılacağım' diye aylarca bir propaganda yapacaksınız hem de toplantıdan kısa bir süre önce Ban Ki-Mun'a yazılan cevabi mektupta, terörizm gibi nihai bir sonuç olan ama şimdi sebep olan, rejim saldırılarına atıfta bulunmayan ve Cenevre-2'ye zemin teşkil eden, Cenevre'deki en temel yani tam yetkiye sahip bir geçiş yönetimi kurulması kararına tamamen taban tabana zıt bir cevap vereceksiniz. Bunun ortaya çıkmasından sonra tabii çok ciddi tepkiler oldu.'

'SURİYE MUHALEFETİ MESELEYE OLUMLU BİR PERSPEKTİFTE BAKIYOR'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeler yaptığını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Biz de bunları Suudi Arabistan ile tekrar değerlendirdik. Suriye muhalefeti ile görüşmelerimiz sürüyor. Bakanlığımızdan da bir ekip İstanbul'da Suriye muhalefeti ile temas halinde. Aslında Suriye muhalefetinin tutumu ilkeseldir. Bu konuda bir ilerleme olmasını ümit ediyorduk. Birisi insani yardım koridorlarının açılması ki şu ana kadar Rusya'nın bütün taahhütlerine rağmen bir mesafe alınmadı. İkincisi de gerek İran, gerek Rusya ile yaptığımız temaslar, gerekse Paris toplantısında geçici bir ateşkesin sağlanması ve Halep bölgesinde varil bombaları ile sürdürülen katliamların durdurulması. Bu noktada da istediğimiz hususlar gerçekleşmedi. Bununla birlikte ve buna rağmen, Suriye muhalefeti meseleye olumlu bir perspektifte bakıyor. Siyasi çözüm yönünde bir karar alınabilmesi için şu anda kendi aralarında toplanıyorlar. Dolayısıyla telefon diplomasisinin arka planında, temelde hem Cenevre-2'ye katılacak ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermek, hem de Suriye muhalefetini bu katılım konusunda teşvik etmek var.''

'SURİYE REJİMİ TERÖRLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR'

Davutoğlu, bir gazetecinin, 'Bazı Batılı ülkelerin, Suriye muhalefetinin Cenevre-2'ye katılmaması durumunda muhalefete yardımların kesileceğine dair bilgiler var' şeklindeki sözlerine, ''Paris'te bunlar ele alındı. Hepimiz güçlü bir şekilde Suriye muhalefetinin Cenevre-2'ye katılması konusunda teşvik ettik '' diye yanıt verdi.

''Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Özgür Süriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmaların Türkiye sınırına yansıması var mı?'' sorusu üzerine de Davutoğlu, bunların son derece manidar gelişmeler olduğuna dikkati çekti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Dikkat ederseniz, Suriye muhalefetini terörle itham edenler, şu an büyük bir ikilem içindedir. Önce Suriye rejimi karadan saldırıya cesaret edemediği için Suriye muhalefet mevzilerini bombalıyor ve sivil halk Halep'te, Rakka'da. O bombalama sonrasında da o yerlere IŞiD unsurları giriyor. Yani açık bir işbirliği ile karşı karşıyayız. Suriye muhalefeti ise bir taraftan rejimin acımasız bombardımanına direnirken, bir taraftan da İŞID ile mücadele ediyor. Yani hala Suriye muhalefetini terörle özdeşleştirmeye çalışanların bu tablodan gerekli dersi almaları lazım. Maalesef tabii bu gelişmeler Türkiye için de güvenlik riski ihtiva etmesi dolayısıyla takip ediyoruz.

Harran'da dün Akçakale'den gelen vatandaşlarla görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, 'Pek çok vali, koordinatör vali ve diğer yetkililerle de görüşme yaptım. Bu konuları ele aldık. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda açıkçası uluslararası toplum da Suriye meselesi ile ilgili ülkeler de bir sınavla karşı karşıyadır. Suriye rejimine karşı tavır alamayanlar terörü bahane ediyorlardı. Şimdi görüldüğü gibi Suriye rejimi terörle işbirliği yapıyor, Suriye muhalefeti ise her iki cephede onlarla mücadele ediyor. Bu tablonun Cenevre öncesinde çok doğru okunması lazım' diye konuştu.

DAVUTOĞLU, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY İLE TELEFONDAN GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile Suriye konusu ve Cenevre-2 Konferansı hazırlıklarına ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre görüşmede, Suriye konusu ve Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları ele alındı. Suriye muhalefetinin Cenevre-2 Konferansı'na katılımına yönelik karar alma sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Kaynak: http://www.haberturk.com/dunya/haber/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0