onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
7 Madde ile Marksizm

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

7 Madde ile Marksizm

ddddd
21.08.2015 - 10:19

1. Marksizmin Babası Karl Marx

1. Marksizmin Babası Karl Marx

Karl Marx, alman sosyalist kuramcı ve önder. Düşüncesi felsefe, iktisat, sosyoloji ve siyasat bilimi boyutlarını içerir. Yaşamını kapitalizm eleştirisi ve devrimci mücadeleye adamış; Friedrich Engels ile birlikte yazdığı 'Komünist Manifesto' cağımızın en etkili akımlarından birine adını ve temel siyasal programını vermiş; Das Kapital adlı incelemesi bu programın ekonomik temelnini oluşturmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2.

2.

Marksizm 1840'lı yıllarda işçi sınıfının kurtuluş mücadelesi ile doğmuş, bu sınıfın temel menfaatlerinin teorik ifadesi olarak, sosyalizm yolunda yaptığı mücadelenin programı olarak gelişmiştir. Marksizmin ortaya çıkışı, tabiat ve toplum bilimlerinde kökten bir değişikliğin ifadesi olmuştur. Marksizmin kurucuları; felsefe, ekonomi politik, bilimsel sosyalizm gibi beşeri bilgi sahalarında, bilimsel büyük birr iş başarmışlardır; amacı sadece dünyayı açıklamak değil, aynı zamanda onu değişikliğe uğratmak olan bir bilimi şekillendirmişlerdir.

3. Marksizmin Karakteristik Yanı

3. Marksizmin Karakteristik Yanı

Marksizm'in karakteristik yanı; sınıfsız toplumun, sosyalizmin kurucusu olarak işçi sınıfının tarihi rolünü temellendirmiş olmasıdır. Marksizm'in temel bir bölümü olan bilimsel sosyalizmin derin ekonomik temelleri, kapitalist üretim tarzının kanunlarını açığa vuran ve kapitalizmin yerini kaçınılmaz olarak sosyalizmin alacağını belirten Marx'ın ekonomi politiğinde yatar.

4. Bilimsel Sosyalizm

4. Bilimsel Sosyalizm

Bilimse sosyalizm deyimi, ütopik sosyalizm deyiminden ayırmak amacı ile Karl Marx'ın ortaya koyduğu sosyalist ideolojiye verilen addır. Bu düşünceye bilimsel denilmesinin nedeni, bilimsel bir yönteme, deney ve gözleme dayanması, evrensel olmasıdır. Bilimsel sosyalizmin en önemli özelliği, 'üstün' kişilerin savlarına göre değil, nesnel gerçekliğe dayanmasıdır. Bilimsel sosyalizm, toplumun üzerinde yükselen devlet anlayışına karşıdır. Bu yüzden devlet yükseklerdeki sığınağından alınıp, halkın ayaklarının dibine indirilmelidir.

5. Marksizm / Leninizm

5. Marksizm / Leninizm

Marx ve Engels, Marksizm'i zenginleştirmek, bu öğretiyi, bilim sahasındaki yeni buluşlar ve kitlelerin tecrübeleriyle kontrol etmek üzere çalışmışlardır. Marksizm'in gelişmesinin yeni bir safhası, Marx'ın öğretisini sürdüren Lenin'in adıyla anılır. Lenin'in Marksist öğretiye yaptığı bu katkıdan dolayı, bu öğretiye artık Marksizm / Leninizm adı verilmektedir.

6. Emperyalizm Dönemi

6. Emperyalizm Dönemi

20. yüzyılın başlarında yer alan yeni bir tarihi dönemi, enternasyonel sosyalizm hareketini , mücadelenin yeni teorik ve pratik meseleleriyle yüz yüze getirmişti. Lenin, Marksist diyalektiği, işte bu dönemin çözümlenmesinde uygulanmış, Marx'ın kapitalizm hakkındaki tahlillerini sürdürmüştür. Lenin, kapitalizmin emperyalizm safhasına dair bilimsel  bir teori ortaya koymuş, sosyalizmin ilk önce tek bir ülkede başarıya ulaşacağı sonucuna varılmıştır. Lenin'in teorisi, Rusya'da sosyalizmin başarıya ulaşmasıyla gerçekleşmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

7. Emperyalizm ve Kapitalizm

7. Emperyalizm ve Kapitalizm

Emperyalizm, Kapitalizmin son safhasıdır. Kapitalizmin daha çok sermaye birikimini ön planda tutarak, Kapital'i korumayı amaç edinirken, emperyalizm bunun sömürgeye dayanan şeklidir. Emperyal devletler sadece Kapital'i korumayı değil, onun kaynağını sömürmeyi de kendilerine amaç edinmişlerdir.

8. Tek yol DEVRİM!

8. Tek yol DEVRİM!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam