onedio
Görüş Bildir
Yakın Türkiye Tarihinden Muhtemelen Daha Önce Hiç Görmediğiniz 15 Görüntü ve Ses Kaydı
Tarih her zaman yazılı olarak karşımıza çıkmaz. Bazen bir resim, bazen arkeolojik bir bulgu; yakın dönemlerde ise ses kaydı veya bir video, bunların hepsi tarihi bir kaynaktır. Hatta resim, fotoğraf, video veya ses kayıtları, bazen yazıdan daha etkili olabilmektedir. Biz burada, Türkiye'mizin yakın tarihinin tozlu raflarında kalmış 15 video ve ses kaydını sizler için derledik. Listedeki yakın döneme ait videoları Associated Press arşivinden elde ettik. Bu tarihi materyalleri keyifle incelemenizi temenni ederiz.
Türk Tarihinin İlk Yazılı Vesikası Orhun Kitabelerinden Öğüt Dolu 12 Alıntı
Orhun Yazıtları, tarihimizin en değerli eserlerinden birisidir. 750'li yıllarda dikildiği tahmin edilen bu anıtlar, maalesef asırlar boyunca bulundukları yerde doğaya terk edilmişti. Yazıtlar kısa bir süre önce müzeye alınarak kapalı bir alanda muhafaza edilmeye başlanmıştır. Anıtlar hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse bunlardan Kül Tigin yazıtı, 732 yılında abisi Bilge Kağan tarafından kardeşi Kül Tigin'in vefatı anısına diktirilmiştir. Bilge Kağan Yazıtı ise 734'te vefatından bir yıl sonra, oğlu Tengri Kağan tarafından babasının anısına diktirilmiştir. Tonyukuk yazıtı ise bu iki anıtın bulunduğu yerden çok daha uzaktadır. Tonyukuk, Bilge ve Kül Tigin'in babalarına da vezirlik yapmış tecrübeli bir devlet adamıydı. Bu sebeple onun yazdırdıkları da çok mühimdir.Anıtların çevirileri için Muharrem Ergin ve Talat Tekin hocalarımızın eserlerinden faydalandık. Hocalarımızı rahmetle anarak, bize bu eserleri bıraktıkları için sonsuz teşekkür ediyoruz.
Ölümden Sonra Ruhun Yaşayacaklarını Anlatan Gizemli Bir Vesika: Tibet Ölüler Kitabı
M.Ö. 3200'lü yıllarda yazının keşfedilmesinden bu yana, bulunan bütün yazılı materyaller insanlığa yeni bir şey katmıştır. Bu yazılı materyallerin bazıları günümüzde halen gizemini korumaktadır. Bu gizemli eserlerden olan Voynich Elyazması en fazla tanınanlardan birisidir. Biz bu içerikte Voynich Elyazması gibi dili çözülemediği için değil, bilakis içerisinde yazılanlarla bir gizem oluşturan Tibet Ölüler Kitabı veya orijinal ismiyle Bardo Thodol'ü ele alacağız.
Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin Başarısız İlk Darbe Girişimi: Talat Aydemir Olayı
Cumhuriyet tarihinin darbe ve muhtıralarla dolu kanadı kırık demokrasi yolculuğunda her askeri girişim amacına ulaştı; biri hariç! Talat Aydemir'in hazırladığı ihtilal girişimini bu galeriden okuyabilirsiniz.Not: Cumhuriyet tarihinde başka darbe planları yapılmış olsa da uygulamaya geçen ve bastırılan tek girişim bu olaydır.
Reklam
Bir Dönem Sarayı Karıştıran Gizemli Bir Adam: Osmanlı'nın Rasputin'i 'Cinci Hüseyin Hoca'
Cinci Hoca veya bilinen adıyla Hüseyin Efendi, 17. yüzyılda yaşamış garip ve gizemli bir şahsiyettir. Osmanlı sarayına girmesi ve padişahın çok yakınında yer alması dolayısıyla dönemin önemli karakterlerinden birisidir. Yaptığı büyü ve sihir faaliyetleriyle tanınmıştır. Hüseyin Efendinin hayatı ve hususi hikayesi, 1907-1916 yıllarında Rus çarının oğlunu tedavi etmesiyle ünlenen Grigori Rasputin'e çok benzemektedir. Rasputin de gizemli bir şahsiyet olmasının yanında devletin mühim siyasi işlerine de karışmıştır. Biz bu içerikte Rasputin'den yaklaşık 300 sene evvel Osmanlı saraylarında aynı faaliyetlerde bulunmuş olan Cinci Hoca lakaplı Hüseyin Efendinin, hakkında az şeyler bilinen, hayat hikayesine ve faaliyetlerine değineceğiz.
Reklam
Rusları Yıllarca Hakimiyeti Altına Alan ve Orta Asya'ya Hükmeden Türk Hanlığı: Altın Orda
etiket
Bu yazımızda yine sizlere kısa, sade, anlaşılır ve doğru tarih bilgileri vermeye devam ediyoruz. Burada, 16 Türk Devleti içerisinde de adı zikredilen, Altın Orda Devleti hakkında birtakım malumatı arz etmeye gayret göstereceğiz. Altın Orda Hanedanlığı, Türk Tarihi içerisinde mühim bir yeri olmakla beraber, esasında çok iyi bilinmeyen bir teşkilattır.Altın Orda Hanedanlığı aslında kimlerdir ? Altın Orda'yı oluşturanlar Moğol muydu ? Türk Tarihindeki önemi nedir ? gibi sualler üzerinden bu hanedanlığı inceleyeceğiz.
Reklam
Aristoteles'in Mezarı Bulundu mu?
Yunan arkeolog Kostas Sismanidis, 20 yıl süren araştırmaları sonucunda Helenistik dönemin ünlü filozofu Aristoteles'in mezarının, doğum yeri olan Selanik'e 73 kilometre uzaklıktaki Stagira bölgesinde tespit edildiğini bildirdi.
Reklam
Hitler ve 3. Reich'ın Dünyadaki En Kanlı Hikayelerin Mimarı Olduğunu Gösteren 29 Film
Hitler'in iktidara gelişi, demokratik kurumları nasıl devre dışı bıraktığı, dünya çapında başlattığı savaşı ve milyonlarca insanın ölümüne nasıl sebep olduğunu; nasıl bir insan olduğunu; gerçek olayları temel alarak kurgulanmış film, mini dizi ve belgeselleri sizler için derledik. Film açıklamaları beyazperde ve IMDb'den alınmıştır.
Reklam
Sular Altında Kalacak Hasankeyf İçin 'Taşıma' Formülü
Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak UNESCO'nun 10 kriterinden 9'unu yerine getiren 12 bin yıllık Hasankeyf'teki tarihi eserler, yeni yerleşim birimine taşınarak tarihi ve kültürel dokunun korunacağı açıklandı.Taşıma işine ilk olarak kasım ayında Zeynel Bey Türbesi ile başlanacak Hasankeyf'te, Kaymakam Baygüven de 'Yeni ilçe de tarihi eserleri bünyesinde barındıracak' açıklamasında bulundu.
Türklük İle İslamiyetin Nasıl Sentezlenmesi Gerektiğini Gösteren Hanedan: Karahanlılar
Karahanlılar, çoğumuzun lise tarih derslerinde adını duyduğu bir hanedandır. Hususiyeti, şüphesiz ki İslamiyeti benimseyen ilk Türk teşkilatı olmalarıdır. Bunun dışında, hükmettikleri coğrafya ve Türklerin Anadolu'ya göçünde oynadıkları rol hakkında pek bir şey bilinmemektedir. Biz burada, kısa, teferruattan arındırılmış ve tarihe ilgisi olan herkesin anlayabileceği bir biçimde, Karahanlı Hanedanlığının özelliklerine ve Türk tarihindeki önemine değineceğiz.
Reklam