Görüş Bildir
Bal ve Yanında Bir Şey Daha: Her Şeyin İlacının Bal Olduğunu Gösteren 20 Tarif
Bal; çoğu uygarlığın “tanrıların nektarı” diye adlandırdığı mucize besin. Gerçekten de bir mucize olduğunu göstermek için bu içerikte size bal ve yanına ekleyeceğiniz ufak baharat, meyve, vs. ile nasıl ilaçlar elde edebileceğinizi göstereceğiz. Asla bozulmayan ve arıların şifa niyetine bizlere sunduğu bu mucizeden fayda görmeniz temennisiyle. Son olarak “bal be!”NOT: Her ne kadar bir mucize olsa da bal şekerli bir besindir ve gündelik yaşantınıza dahil etmeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
Kanser Hastasına Titanyum Göğüs Kafesi Nakledildi
İspanyol bir hastayı hayata döndüren dünyanın ilk 3D yazıcıdan çıkan titanyum göğüs kafesi bir tıp mucizesi olarak değerlendiriliyor.Kansere yakalandıktan sonra göğüs kemiğinin ve göğüs kafesinin bir kısmını kaybeden 54 yaşındaki İspanyol bir adam, dünyanın ilk 3D yazıcıdan elde edilen titanyum protez göğüsüyle hayata döndü.
"İnsanların Normal Görünmesi Hasta Olmadıkları Anlamına Gelmez" Temalı Etkileyici Çalışma
Bazı hastalıklar görünmezdirler. Bir kişiye baktığınızda onun canını neyin yaktığının farkına varamayabilirsiniz. Allie Cashel ve Erica Lupinacci görünmeyen bir hastalığa sahip olmanın ve onunla ilgili konuşmanın ne kadar zor olduğunu bizzat kendilerinden biliyorlar. Bu sebeple kronik hastalıkları olan insanların hikayelerini anlattıkları ve fotoğraf paylaştıkları Suffering the Silence sitesini oluşturmuşlar. Amanda Crommeth tarafından çekilen fotoğraf serisinde, hastalıklarının ismini kollarına yazan insanlar, onlarla konuşmadan asla bilemeyeceğimiz şeyleri ortaya koyuyorlar.Lyme hastası olan Cashel ve lupus olan Lupinacci de projede yer alıyorlar.''Suffering the Silence, pek çok insana hastalıklarıyla ilgili tecrübelerini aktaracak, daha önce olmayan güvenli bir ortam yarattı. Hastalıklar, toplumlarda zaman zaman fikir ayrılıkları ya da dar görüşlülük yaratabiliyor. Bu proje daha geniş bir kitleye sesleniyor ve insanlar bağ kurup birbirlerine destek olabiliyorlar.''Cashel tam 16 yıldır kronik lyme hastalığıyla mücadele ediyor; fakat tıbbi topluluklar bu rahatsızlığın var olabileceğine inanmıyor. Cashel bu sebeple kendi deneyimlerini Suffering the Silence: Chronic Lyme Disease in an Age of Denialadlı kitabında paylaşıyor.
İzleyebileceğiniz En Tuhaf 18 Müzik Videosu
Kimisinin müziği aslında hiç fena olmasa da bu kliplerin kimi insanı ürkütüyor kimiside insanın sinirlerini bozuyor.Uyarı olarak bu klip kimileri için rahatsız edici ögeye ve 18 yaş üstü içeriğe sahip olabilir.
Reklam
Dünya'nın Çekirdeği Sıcak Olmasa Ne Olurdu?
Soğuk kış günlerinde çok da gerçekçi gelmeyecek de olsa, Dünya’nın yüzeyinin oldukça altında neredeyse tamamen metalden oluşan sıcak bir çekirdek vardır. Merkezdeki bu çekirdeğin dış kısmı demir-nikel alaşımından oluşur ve bu iç çekirdek ile magma ve sıcak taşlardan oluşan katman arasında tampon görevi görür. En içteki çekirdek katıdır ve yaklaşık 1207 km kalınlığındadır. Burası aynı zamanda gezegenin en sıcak bölgesidir, sıcaklık bu bölgede 6.093 derece santigrada kadar çıkar. Dünya’nın çekirdeğinin çok sıcak olması Dünya için oldukça faydalıdır.Dünya’nın çekirdeği güneşin yüzeyi kadar sıcaktır. Bu durum gezegenin gaz ve parçacık bulutundan ilk defa oluştuğu zamandan beri yani yaklaşık 4.5 milyar yıldan beri böyledir. Yerçekimi demiri ve diğer ağır maddeleri Dünya’nın merkezine doğru çekmiştir; hava ve su gibi daha hafif malzemeler ise kabuğa doğru itilmiştir. Çekirdeğin ağırlığı o kadar fazladır ki, dış çekirdeğin yerçekimi Dünya yüzeyinin yerçekiminden yaklaşık olarak 3 kat daha fazladır. Çekirdek orijinal sıcaklığının bir kısmını hala taşıyor olmasının yanı sıra merkeze yakın ve ağır malzemelerin hareketinin yerçekimsel sürtünmesi ile de sıcaklık kazanır. İç çekirdek her bin yılda yaklaşık olarak 1 santimetre büyür ve büyüdükçe de daha fazla ısı kazanır. Radyoaktif izotopların bozunması da çekirdeğe ayrıca ısı kazandırır.Eğer çekirdek tamamen soğursa, gezegenimiz de soğuyacak ve ölecektir . Ayrıca bu süreç birazcık karanlık olacaktır çünkü enerji santralleri yerkabuğundan radyan ısıyı çekerler ve bu ısıyı suyu ısıtmakta kullanırlar, türbinlerin çevirilip elektrik üretilebilmesi için gereken buhar böyle oluşur.
Reklam
“Hem Şekersiz Hem Tatlı Nasıl Olur?" Dedirten Bitki Stevya’nın 10 Özelliği
Bazı bitkiler yapraklarının içerdiği doğal özler sayesinde hem doğal hem de kalorisiz olabiliyor. Bunlardan birisi “stevya” bitkisi. Kulağa mucize gibi geliyor ama Stevya bitkisinin yaprakları şekerden 300 kat daha tatlı, sıfır kalorili olup Güney Amerika yerlileri tarafından yüzyıllardan beri kullanılmakta. Ballı yaprak ya da şeker otu adı da verilen bu bitki şeker yerine kullanıldığında hem aynı tadı veriyor hem de vücuda tek kalori bile transfer etmiyor.
İngiliz Nörolog ve Yazar Oliver Sacks 82 Yaşında Hayata Gözlerini Yumdu
He was one of the greatest scribes of science of the past 50 years. Maybe thegreatest.His 1973 book “Awakenings” brought readers into a hospital psych ward, and eventually became an Academy Award-winning movie. (Robin Williams played a slightly fictionalized role of Sacks in the film.) His 1985 book “The Man Who Mistook His Wife for a Hat” helped demystify Tourette’s, Alzheimer’s, and othermisfirings of the brain.His 1995 book, “An Anthropologist on Mars,” took its name from Sacks’ New Yorker profile of autistic scientist Temple Grandin, presaging our broader grappling with autism.And he wrote 10 other books besides.I came to Sacks late in his life, although perhaps early in my mine. I remember buying “The Man Who Mistook His Wife for a Hat” in a Washington bookstore one evening a decade ago and being captivated by the tales it told — medicine as a mystery, but also as an adventure story. (I finished the book before the sun came up the next morning, rapt. Perhaps Sacks invented a term for such fervor for his work; between his prolific essays and articles, there’s so much of his canon I still have yet to read.)However you calculate literary acclaim and popular demand, Sacks was a titan. And like fellow doctors-turned-authors Atul Gawande and Sherwin Nuland, an intermediary between the world and the obscure workings of our minds and bodies. He wrote with grace, wit, and extraordinary humanity.And after he was diagnosed with terminal cancer this year, Sacks took to the pages of the New York Times for a series of reflections. On how our brains invent mishearings. On how he coped with the thought of death. And on his last days of rest.At end of life, Sacks was more productive than most of us are in life. He gave us one final gift, one concluding lesson — using his own life as a case history.“When people die, they cannot be replaced,” Sacks wrote at the New York Timesin February, when sharing his terminal diagnosis with the world. “They leave holes that cannot be filled, for it is the fate — the genetic and neural fate — of every human being to be a unique individual, to find his own path, to live his own life, to die his own death.”Sacks added:I cannot pretend I am without fear. But my predominant feeling is one of gratitude. I have loved and been loved; I have been given much and I have given something in return; I have read and traveled and thought and written. I have had an intercourse with the world, the special intercourse of writers and readers.Above all, I have been a sentient being, a thinking animal, on this beautiful planet, and that in itself has been an enormous privilege and adventure.
Usta Tiyatrocu Kırca'ya Kanser Teşhisi
Levent Kırca ’nın karaciğer kanserine yakalandığı ve bir aydır hastanede yattığı ortaya çıktı. Oyuncu, kemoterapi tedavisine başladı.Levent Kırca ile Oya Başar 15 yıllık evliliklerini 2000 yılında sonlandırmıştı. 2001'de ikinci kez nikah masasına oturan ikilinin ilişkisi 2005'te bir kez daha ayrılıkla sonuçlanmıştı. Yaşadığı zor günlerde Levent Kırca’nın yanına ilk koşanlardan biri, 2005 yılında boşandığı Oya Başar oldu. Eski eşine tedavi sürecinde destek veren ve yanından bir an olsun ayrılmayan Başar, sorulara “Evet, böyle bir durum var” yanıtını verdi. Ünlü oyuncu, Kırca’nın hastalığı hakkında detaylı bilgi vermekten ise kaçındı.Karaciğer kanserine yakalanan Levent Kırca’nın yakınları, usta oyuncunun tedaviye olumlu yanıt verdiğini söylüyor.T24
Reklam
Kocaeli'nde Yaşayanların Kanser Riski 7 Kat Fazla
Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Kocaeli ve Dilovası'ndaki hava kirliliğiyle ilgili yeni bir araştırma yaptı. Sonuçlar korkunç! Değerler, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kriterlerin çok üzerinde.
Reklam
Edebiyat ve Psikopatoloji: Hayatları Ruhsal Rahatsızlıklar ile Geçen 28 Meşhur Yazar
Edebiyat ve yazarların ruhsal durumu sıklıkla tartışılan konulardandır. Kimi görüşlere göre, yazarların sahip oldukları ruhsal sorunlar onların yaratıcılığını tetiklemektedir. Bazı görüşler ise yaratıcılık ve deha ile deliliğin doğrudan açıklanamaz birtakım yakınlıklarının olduğunu öne sürmektedir.Bu durum henüz bilim tarafından aydınlatılamamış olsa dahi, yazarların ve düşünürlerin karmaşık ruhsal durumlar içinde bulunduğu, toplum ile uyuşmazlıklar yaşadığı ve birçoğunun ciddi mental rahatsızlıklar ile boğuştuğu ise bir olgudur.Dosyamızda biz de kimi zaman intihar ile sonuçlanacak denli, ciddi ruhsal hastalıklara sahip yazar, düşünür ve şâirleri bir araya getirdik. İyi okumalar diliyorum...
Reklam
Google'dan Türk Arkeolog Halet Çambel'e Özel Doodle
Özel günler için anasayfasında özel doodle’lara yer veren Google, bu kez ünlü Türk arkeolog Halet Çambel’i andı.Özel kişiler ve günler için sıklıkla anasayfasındaki logosunu yenileyen Google, bu sefer ünlü Türk arkeolog Halet Çambel‘in 99. doğum günü için özel bir doodle tasarladı.
Reklam