Görüş Bildir
Haberler
Kız Kardeşiniz Varsa Obez Olma Riskiniz Daha Yüksek

Kız Kardeşiniz Varsa Obez Olma Riskiniz Daha Yüksek

Hande öçalan
27.08.2015 - 19:48 Son Güncelleme: 27.08.2015 - 23:32

13 binden fazla kız kardeşin kiloları ve vücut kitle endeksleri üzerine yapılan bir araştırmaya gösterdi ki; doğum sırası bireyin kilosunda önemli rol oynuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Auckland Üniversitesi ve İsveç Uppsala Üniversitesi ortaklığıyla yapılan çalışma, alanında en genelgeçer verilere ulaşan ve Journal of Salgın Hastalıklar & Toplum Sağlığı gazetesinde yayınlandı.

İsveç'Deki doğum verilerinden 1991 - 2009 arası bilgileri kapsayan araştırma sayesinde, bilim ve tıp insanları, kardeşlerin doğum sıraları ve kilo/boy oranları verilerini topladı. İkiz kardeşler araştırmaya dahil edilmedi. Uzmanlar aynı zamanda, genel sağlık, yaşam stili ve medikal aile geçmişi gibi bilgileri de göz önünde bulundurdu.

Araştırma sonuçları gösterdi ki; ilk doğan kardeş, sonra doğana göre; %2 oranında daha uzun ve 0.57kg daha ağırdı. İlk doğan ayrıca, kilolu olma riskini %29 oranında daha fazla taşıyor ve %40 oranında da obez olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Erkeklerde De Durum Benzer Özellikler Taşıyor

Erkeklerde De Durum Benzer Özellikler Taşıyor

Araştırma, 'spesifik durumlarda' benzer sonuçları erkek kardeşler arasında da doğruladı. Kardeşler arasındaki fark tam olarak net olmasa da, uzmanlar bu tip genellemelerin, aile içindeki boy, kilo vb. uzuv farklarından kaynaklanabileceğini dile getiriyor.

 'Çalışmamız, erkekler üzerine yaptığımız araştırmaların da çoğunluğunu destekler yönde. Araştırma gösterdi ki, ilk doğan kız çocuklarının vücut kitle indeksleri daha yüksek ve kilolu veya obez olma riskleri, küçük kız kardeşlerine göre daha fazla.

Buna göre, 'abla' olarak dünyaya gelmiş kadınların, sağlık problemi yaşama riskleri daha yüksek. Diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara küçük kardeşlerine oranla daha aşinalar.

The Independent & Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

iki kız kardeşe göre yapılmış bir araştırma mı bu yoksa bir bir erkek oluyor mu bu tarife

kayisikomposto

Türkiye'de tam tersi küçük erkek kardeşin ablası olması demek erkek kardeşin börekleri kurabiyeleri gömmesi demek.