Duygusal Detoks Uygulaması Yapalım
Ulusça çok zor günlerden geçtiğimiz bu süreçte zihin ve ruh sağlığımızı koruyabilmek ve olabildiğince dengede kalabilmemiz adına hazırlamış olduğum bu Duygusal Detoks uygulamasını kendi kendinize rahatlıkla yaparak, yüreğinizde bir nebzede olsa ferahlama yaratabilirsiniz. Boğazınıza düğümlenen kelimeleri ses ve yazı ile farkındalıkla ifade etmek tahmin ettiğinizden çok daha fazla işe yarayacaktır.
Depremin Psikolojik Yıkımı: Depremzedeler Afet Sonrasında Hangi Hastalıklarla Karşılaşabilirler?
Yaşanan Kahramanmaraş depreminin büyüklüğü etkilenen insan sayısının da oldukça fazla olmasına neden olmuştur. Deprem gibi doğal afetlerin ilk önce fiziksel etkileri ortaya çıkar. Ancak bu doğal afetlerin fiziksel etkilerinin yanı sıra psikolojik etkileri de vardır ve bu etkiler yaşanan olaylardan bir süre sonra ortaya çıkmaya başlarlar. Depremzedeler hangi psikolojik hastalıkları yaşayabilirler ve bu hastalıkların etkilerini azaltmak için neler yapılabilir sizler için anlattık. Keyifli okumalar!
Sağlıklı Olmak ve Sağ Kalmak Size Suçlu mu Hissettiriyor?
“Travma sonrası hayatta kalmak”, “travma yaşamamak” ve “travma mağdurlarına akut dönemde yardım etmek”, travma yaşamak kadar zordur. “Suçluluk duygusu”, kötü olaylardan “kendini sorumlu tutmak” demektir. Genel hatlarıyla “çok yanlış bir şey yaptığımızı düşündüğümüzde” ya da “önemli bir sosyal veya ahlaki kuralı ihlal ettiğimizi varsaydığımızda” ortaya çıkan, bilinçli veya bilinçdışı yaşanabilen derin ve yıkıcı, “kefaret isteyen” bir duygudur. “Sağlıklı olmanın ve sağ kalmanın suçluluğu”, ise “otosuçluluk”tur. Başkasının öldüğü veya büyük acılar çektiği bir durumda hayatta kaldığımız ve sağlıklı olduğumuz için, gerçekçi olsun ya da olmasın, “sanki yapabileceğimiz bir şeyler varken yapmadığımızı düşünerek” kendimizi suçlu hissetmektir, utanmaktır, sahip olduğumuz güzelliklerle aramıza mesafe koymaktır. Mağdurların yerine ölmüş olmayı ve mağdurların başına gelen şeyin kendi başımıza da gelmesini dilemek ya da hayatta kalmayı veya sağlıklı olmayı hak etmediğimize dair “derin bir suçluluk inancı” taşımaktır.
Vücutta Doğal Olarak Yaşayan Canlı Faydalı Bakteri ve Mayaların Kombinasyonu: Probiyotik Nedir?
Probiyotikler, vücudunuzda doğal olarak yaşayan canlı faydalı bakteri ve mayaların bir kombinasyonudur. Vücudunuzda sürekli olarak hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur. Bir enfeksiyon kaptığınızda, sisteminizin dengesini bozan daha fazla kötü bakteri vardır. İyi bakteriler, ekstra kötü bakterileri ortadan kaldırarak dengeyi geri kazanmaya yardımcı olur. Probiyotik takviyeleri, vücudunuza iyi bakteri eklemenin bir yoludur.Bu içeriğimizde probiyotikler hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.
Deliryum Nedir? Enkaz Altından Çıkartılan Kişilerde Gözlemlenen Deliryum Ne Demek?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler nedeniyle binlerce bina çöktü. Yıkılan binaların altında kalan canları kurtarmak için canla başla mücadele devam ediyor. Uzun saatler enkazın altında kalan kişilerde deliryum rahatsızlığına rastlanabiliyor. Gündem olan deliryuma dair detaylar merak konusu oldu Peki deliryum nedir? Deliryum ne demek, belirtileri neler?Önemli Not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her birey için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurunuz. Olası bir sağlık sorununuzda mutlaka bir hekime danışınız.Kaynak: Delirium - Symptoms and causes
Hepimize Birçok Görevin Düştüğü Çok Yönlü Bir Sürecin Başındayız. Şimdi Birlik ve Şefkat Zamanı!
Bu yazıyı sonuna kadar oku lütfen. Çünkü sana farklı bir perspektif kazandıracağına oldukça eminim. Ulus olarak acımız büyük. Şimdi tek kısa, orta ve uzun vadenin çıkışı DAYANIŞMA ve kolektif birlik halini yaratma. Bu birliğe HİZMET edecek herkesi bir arada tutma. Topraklarımız, yeryüzümüz, insanlarımız büyük bir afet yaşıyor. 10 il etkilenirken en çok yara alan illerde derin travmalar ve travmasal yaslar var. Ülkenin tümü günlerdir seferber oldu. Devlet, millet, kamu ve sivil toplum örgütleri herkes kendi imkanları dahilinde en iyisini yapmaya çalışıyor. Yemekler, kıyafetler, çadırlar, battaniyeler... Ekipler canla başla, zor koşullarda çalışıyor. Onlar büyük kahramanlar gerçekten. Şahit olunan durum herkes için bir kolektif yas, kolektif üzüntü. Tabi tüm bunlar olurken iyi ve kötünün bir arada olduğu bu dünyada kaotik durumlar, yanlışlar, yağmalamalar, öfke, sinir her şey bir arada yaşanıyor. Tıpkı hayatın içindeki en küçük farklı bir problem yaşanırken olduğu gibi...
Yalnızca Görüntüye Maruz Kalmak Bile Etkileyebilir: Üstlenilmiş Travma Nedir, Nasıl Başa Çıkılır?
Özellikle sosyal medyanın hayatımıza bu denli entegre olmasıyla birlikte dünyada yaşanan tüm olaylardan haberdar olmamız kaçınılmaz bir hal alıyor. Her gün fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak etkisi altına gireceğimiz binlerce görüntü biz farkında olmasak bile gözümüzün önünden geçiyor. Bu durum sonucunda tetiklenen 'üstlenilmiş travma' bireyin tüm davranışlarının gidişatını da değiştiriyor. Peki üstlenilmiş travma nedir? Üstlenilmiş travmayla nasıl başa çıkılır? Not: Yaşadığınız travma belirtilerini teşhis ettikten sonra uzman bir isimden yardım almak süreci daha doğru yönetmenizi sağlayacaktır. İçerikte yer alan bilgiler yalnızca öneri niteliği taşımaktadır.
Deprem Bölgesinde Karbonmonoksit Zehirlenmesine Dikkat! Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilimizde büyük yıkımlara sebep oldu. Arama kurtarma çalışmaları bir yandan devam ederken bir yandan da bazı hastalıklar baş gösterdi. Deprem bölgelerinde sağlık sorunlarına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları uyardı. Özellikle araç içerisinde uyuyan kişiler ve çadırda kalan kişilerin karbonmonoksit zehirlenmesine karşı dikkatli olması gerekiyor. Peki karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl anlaşılır, korunma yolları nelerdir?İşte detaylar...