Depremin Psikolojik Yıkımı: Depremzedeler Afet Sonrasında Hangi Hastalıklarla Karşılaşabilirler?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Depremin Psikolojik Yıkımı: Depremzedeler Afet Sonrasında Hangi Hastalıklarla Karşılaşabilirler?
Yaşanan Kahramanmaraş depreminin büyüklüğü etkilenen insan sayısının da oldukça fazla olmasına neden olmuştur. Deprem gibi doğal afetlerin ilk önce fiziksel etkileri ortaya çıkar. Ancak bu doğal afetlerin fiziksel etkilerinin yanı sıra psikolojik etkileri de vardır ve bu etkiler yaşanan olaylardan bir süre sonra ortaya çıkmaya başlarlar. Depremzedeler hangi psikolojik hastalıkları yaşayabilirler ve bu hastalıkların etkilerini azaltmak için neler yapılabilir sizler için anlattık. Keyifli okumalar!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6 Şubat 2023 tarihinde ülkece büyük bir felaket yaşadık. Bu felaket 10 il ile birlikte tüm Türkiye'yi büyük bir yasa boğdu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Uzmanlar bu gibi yıkıcı sonuçlara neden olan depremlerden sonra kişilerin bazı psikolojik rahatsızlıklar le karşılaşabileceklerini söylüyorlar. Bunun temel nedeni ise kişilerin kendilerini koruma içgüdüsü oluyor.
Birinci dönem şok dönemidir ve depremden hemen sonraki dönemi kapsar.
İkinci döneme verilen isim ise pasifleşme dönemidir. Bu dönemde kişiler kendilerine yardım etmek isteyen insanları dinlerler ve onların söylediklerine uyum sağlarlar.
Üçüncü ve son dönem toparlanma dönemidir. Bu dönemde kişiler büyük bir kaygı içerisinde olur, uyku problemi yaşar, seslerden tetiklenir ve sürekli kabuslar görürler.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu dönemlerin haricinde depremi yaşayan kişilerde bazı psikolojik rahatsızlıkların meydana gelmesi de muhtemeldir. Depremzedelerde görülebilecek psikolojik rahatsızlıklar şunlardır;
Travma sonrası stres bozukluğu
Deprem fobisi
Hipervijilans
Anksiyete ve Depresyon
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Peki depremzedelerin psikolojik durumlarını düzeltmek için neler yapılabilir?
Şuan ülkemizde bir psikolojik destek seferberliği sürüyor. Bu seferberlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı deprem bölgelerine psikososyal destek ekiplerini yönlendirerek depremzedelere yardımcı olmayı amaçlıyor.
Uzmanların yanı sıra bu dönemde bizlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Ülkece depremzedelere yardım etmek amacı ile elimizden geleni yaptık. Kimimiz kumbarasındaki parayı, kimimiz oyuncaklarını, kimimiz ise kıyafetlerini gönderdi. Tek yürek olduğumuz bu dönemde maddi yardımların yanında depremzedelere manevi destek olmamız da oldukça önemli.
Aileniz ya da çevrenizden biri depremi yaşamış ise ve sonrasında yukarıda saydığımız belirtileri gösteriyor ise mutlaka bir uzmandan destek almanız gerektiğini unutmayın. Yaşanan bu zor dönemi en az zarar ile atlatmanın yolu bir uzmandan psikolojik destek almak olabilir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Lisans Bölümü mezunu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Bugüne kadar öğretmenlik ve editörlük görevinde bulundum. 2022 yılından bu yana Onedio bünyesinde çalışıyor ve magazin kategorisinde içerik üreterek biraz dedikodu seven herkes için magazin gündeminin nabzını tutuyor, sizleri ucu bucağı olmayan magazin dünyası ile buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın