onedio
Görüş Bildir

Neandertal Haberleri

Neandertal ile ilgili tüm haberler, içerikler, galeriler, testler ve videolar Onedio’da. Neandertal ile ilgili son dakika haberleri ve gelişmelerini, yeni içerikleri de bu sayfa üzerinden takip edebilirsiniz.

trend-arrow

Popüler İçerikler

Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı
Küçümsenen, yeterince net olunmadığı gerekçesiyle politik olarak aşağılanan bir duruşu simgelerdi. Eskilerin “her şeyin aşırısı zarar” dedikleri bir itidali içerir ama “Ne İsa’ya Ne Musa’ya* yaranamadığı için itibar görmezdi.Ilımlı “ılıktı.” Ne ısıtır ne de soğuturdu. Herkes o iklimde olmayı ister ama ne yüzülür, ne de kardan adam yapılırdı. Hal böyle olunca da gündelik yaşamda bunaltmadığı için üzerinde konuşulmazdı.Ilımlı siyasi yaşamda aslında statükonun sigortasıydı. Kıbleleri değil, ihtiyaç duyulduğunda insanın içini ısıtan bir aklı selimin adresiydi. Varlığı konuşulmazdı ama yokluğunun yarattığı boşluk aslında o ülkenin insanın içini donduran ya da “ısınan” siyasetin habercisiydi. Uçlarda yaşanan bir siyaset dili belki -zaman zaman- heyecan verebilirdi ama “uç” olanın statükoya dönüşmesi halinde, gündelik yaşamda aranan huzur ve istikrar hasreti çekilen bir nimete dönüşürdü.
13 Maddede Neandertal Modern İnsan İlişkisi
Benzer prehistorik zamanlarda aynı coğrafyada yaşamış olan ve farklı türlere atfedilen atalarımızın birbirleri ile olan ilişkileri hep merakımızı uyandırdı. Birbirleri ile karşılaştılar mı, karşılaştılarsa ne yaptılar? Bugüne kadar yapılan kurguların ve canlandırmaların çoğu ya birbirleri ile savaştıkları ya da seviştikleri yönünde. Ya hayatta kalma mücadelesinde birbirlerini rakip olarak gördüler ve savaştılar ya da içlerinden kimi cesaretli bireyler sevişmeyi tercih etti. Nedense güncel algılarımız onlara sadece bu iki ihtimali yaşama şansı bırakıyor. Bu heyecanlı tartışmaların çoğu Neandertaller ve çağdaşı modern insan arasındaki karşılaşma ve melezleşme üzerine odaklanıyor. Çünkü bu iki tür aynı zamanda çok yakın yaşam alanlarını paylaştılar ve karşılaştılar.  Tüm bilinmeyenleriyle Neandertaller:
'Neandertalleri Yanardağ Yok Etmedi'
Yeni bir araştırma, 40 bin yıl önce yaşanan dev bir yanardağ patlamasının sanıldığı gibi Neandertallerin sonunu getirmediğini öne sürdü.Modern insanın en yakın akrabası olarak bilinen ve en az Homo sapiens kadar akıllı olduğu ortaya çıkan Neandertallerin nasıl yok olduğunu açıklamaya çalışan bir teori yeni araştırmayla çürütülmek üzere.California Üniversitesi, Berkeley araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, 40 bin yıl önce yaşanan Campanian Ignimbrite (CI) patlamasının büyük lav akıntılarına neden olduğu ancak Avrupa genelinde hava sıcaklığını Neandertallerin yok olmasına neden olacak düşüremediği belirtildi.Livescience sitesine konuşan araştırma ekibinden Benjamin Black, 'patlamadan önce Neandertal nüfusunun zaten azalmaya başladığını ve Avrupa'nın birkaç bölgesine yayılmış toplulukların yanardağ patlaması sonucu yok olmasının zor bir olasılık olduğunu' belirtti.Nasıl yok oldukları halen sırMağaralara çizdikleri resimlerle Avrupa'daki ilk sanat eserlerini yapan, insan gibi konuşabildikleri ve gelişmiş ev aletleri yaptıkları bilinen Neandertallerin, 41 bin ila 35 bin yıl önce yok oldukları tahmin ediliyor. Nüfusları en fazla 70 bine ulaştıktan sonra azalmaya başlayan Neandertallerin Homo sapiens tarafından yok edildiği veya asimile edildiği de teoriler arasında.Halen tartışılan üçüncü teori ise 40 bin yıl önce bugün modern Napoli'de yaşanan dev yanardağ patlamasının atmosfer sıcaklığını önemli ölçüde düşürdüğü ve Nandertalleri ölüme götürdüğü. Patlamaya uzanan döneme ait kayaları modern kayalarla karşılaştıran Black ve ekibi, iklim modelleri hazırladı. Modellerde, Güneş ışığını emen ve dağıtan, böylece atmosferin soğumasına neden olan sülfürün Avrupa'daki havayı nasıl soğuttuğu incelendi.Modeller, Avrupa'da sıcaklığın 5-10 derece düşmüş olabileceğini gösterdi ancak Neandertallerin yok oluşu için yeterli kabul edilmedi. Black, patlamanın olduğu dönemde Neandertallerin İtalya'da zaten yok olduklarını, Avrupa'nın diğer bölgelerinde ise hava sıcaklığının daha yüksek kaldığını belirtti.Yanardağ yok etmiş olabilirBlack ve ekibi yüksek ihtimal vermese de, bazı bilim insanları yanardağ patlamasının uzun dönemde geride kalan Neandertal nüfusunu yok etmiş olabileceğini öne sürdü.İzlanda Üniversitesi'nden Thorvaldur Thodarson, 'patlamanın hava akımlarını değiştirmiş olabileceğini ve sonrasında ortaya çıkan iklim modellerinin Neandertalleri sanılandan daha fazla etkilemiş olabileceğini' belirtti.Amerikan Jeolojik Birliği toplantısında açıklanan verilerin, ilk insanların 40 bin yıldan bu yana soğuğa nasıl adaptasyon sağladığı hakkında da önemli bilgiler sunacağı ifade edildi.Livescience ve Al Jazeera
Neandertaller Tahmin Edildiğinden Çok Daha İnce Düşünceliydiler
Yabani ve görgüsüz olarak bilinen Neandertallerin tahmin edilenden daha ince düşünceli olduğu ortaya çıktı.Neandertaller bu zamana kadar yabani, kalın kafalı ve görgüsüz, ahmak olarak ünlendi. Varılan bu kanı belki onların çok bilinen çıkıntılı kaş kemerlerinden belki de -artık itibar görmeyen- dili veya sembolizmi kullanmak için yetersiz, ilkel leş yiyiciler oldukları düşüncesindendir.  Ancak Neanderallerin alışkanlıkları ve tarihi üzerine yapılan son araştırmalara göre onların böylesi tasvirlerinin tümüyle haksız [1]. Sonunda anlaşıldı ki, Neandertaller alet kullanan yetenekli avcılardı ve muhtemelen bizimle kültür benzerliğine de sahiplerdi. DNA kayıtları gösteriyor ki, eğer Avrupa veya Asya’ya doğru atalarınızın izini sürerseniz, kendi genomunuzda bazı Neandertal DNA’sına denk gelmeniz oldukça hoş bir raslantı olacaktır.Colorado Üniversitesi’nde arkeolog olan Paola Villa’ya göre, 1850 yılında Almanya’da bulunan ilk kafatası ile Neandertallerin kötü şöhreti başladı: “Bu kafataslarının morfolojik özellikleri – belirgin kaş kemerleri, olmayan çene ucu – bizden çok farklı ve daha değersiz oldukları düşüncesine yol açtı.” Paola Villa’nın söylediklerine bakılırsa; arkeologların çoğunun artık buna itibar etmemesine rağmen Neandertallerin daha değersiz, yabani veya akılsız oldukları düşüncesi popüler kültürde geçerliliğini sürdürüyor.
2015 Ocak Ayının En İlginç 10 Arkeolojik Haberi
Üstünden yıllar geçmesine rağmen Ötzi’nin sapasağlam günümüze kadar ulaşan bedeni üstünde yapılan araştırmaların sonu gelmiyor. Yapılan her yeni araştırma Ötzi hakkında yeni bilgiler vermeye devam ediyor. Ötzi’nin vücudunda toplam 57 dövme bulunduğu düşünülüyordu fakat yapılan yeni taramalarla Ötzi’nin göğüs kafesinde gözle görülemeyen dövmesi olduğunu ortaya çıkardı.Haberin devamı için başlığa tıklayınız.
Tarih Öncesi Dönemlerde Hayvanların Devasa Boyutlarda Olduğunu Gösteren 10 Görsel
Günümüzden yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türü olan 'Neandertal İnsan'ın da boyunun daha uzun, fiziksel olarak daha güçlü bir canlı olduğu bilim insanlarınca ortaya atılmıştır. Şimdilerde, insanla birlikte doğadaki diğer hayvanların da, tarih öncesi dönemlerde çok daha büyük bir fiziksel yapıya sahip oldukları söyleniyor. Bahsedeceğimiz canlı örneklerinden çoğunun ismi henüz dilimize geçmediği için orijinal dilinde bıraktık. Galerimizde bu hayvanların, sözü edilen fiziksel özelliklerine göz atacağız.
Arkeologların Ortaya Çıkardığı, Aşırı Rahatsız Edici 10 Şey
Arkeolojinin bazen ürkütücü bir meslek olduğunu hiç düşündüğünüz mü? İnsan ırkının oldukça şiddet dolu bir tarihi mevcut. Eski uygarlıklar üzerinde çalışan çoğu arkeolog, insanlık tarihinin en rahatsız edici ve en kötü olaylarına rastlayabiliyor. Sizin için derlediğimiz o rahatsız edici bulgular.
2015 Şubat Ayının En İlginç 10 Arkeolojik Haberi
Geçtiğimiz Ocak ayında birbirinden ilginç arkeolojik haberleri Arkeofili.com ekibi olarak derlemiştik. Şubat ayında da bu geleneğimize devam ederek sizler için tüm ay içerisinde olan en ilginç arkeoloji haberlerini topladık. Türkiye'de ve dünyada bir ay içinde çıkan arkeoloji haberlerinden en ilginç olanları sadece on tane ile sınırlandırmak biraz zor olsa da, sizlerden de gelen etkileşimler üzerine bu on haberi seçtik.
2015 Nisan Ayının En İlginç 10 Arkeolojik Haberi
2015 yılının başından beri Arkeofili.com ekibi olarak her ay derlediğimiz en ilginç arkeoloji haberlerinde sıra Nisan ayında. Bu ay da her zaman olduğu gibi Türkiye’den ve dünyadan, birbirinden ilginç 10 arkeoloji haberini derledik. Haberlerin detaylarını altlarındaki linklerde bulabilirsiniz.Ocak, Şubat, Mart aylarının arkeoloji haberlerine de göz atabilirsiniz.
Neandertallere Ait 43.000 Yıllık Flütten Çıkan Büyüleyici Sesler
Slovenya’nın kuzeybatısında, 1995 yılında, Divje Babe adında bir neandertal bölgesinde gerçekleştirilen bir kazıda, Arkeolog Ivan Turk tarafından bulunan bu enstrüman; üzerinde yapılan testlere göre, en az 43.000 yıllık. Hatta 80.000 yaşında bile olabilir. Bilim çevreleri ise konuya şüpheyle yaklaşıyorlar.  Flüt ile ilgili tartışmanın kilitlendiği konu ise; enstrümanın üzerindeki deliklerin; Turk’un iddia ettiği gibi, Neandertaller tarafından yapılıp yapılmadığı...Daha sonraları; Turk'ün keşfine ilgi duyan ve  kendi alanında bir uzman olan, Slovenya Ulusal Müzesi Küratörü; bulunan kemik parçasını bir enstrüman olarak kabul eder ve çıkan sesleri duyabilmek kilden bir kopyasını yapar. Onun çalışması konuyu daha da ilginç bir hale getirir. Çünkü bu prehistorik enstrüman, diyatonik dizide olması gereken, tam ve yarım tonları çıkarabiliyordur. Aşağıdaki videoda, Slovak müzisyen Dimkaroski'nin flütü çalarak; Beethoven, Verdi, Ravel ve  Dvorak'a ait eserleri nasıl icra ettiğini dinleyeceksiniz. Başarılı müzisyen, aynı zamanda, birkaç farklı hayvan sesini de çıkartmayı başarmış.