Yıldız Moran Arun: Işığa Dokunan Hanımefendi
Tek başına kurulan düş yalnızca bir düştür.
Birlikte düşlemek ise gerçekliktir.” – John Lennon
Yıldız Moran, Türkiye’de fotoğrafçılık alanındaki ilklerden biri; ilk akademik eğitimli kadın fotoğrafçı. Enetelektüel düzlemdeki varlığı ise bununla sınırlı değil; o aynı zamanda sözlük yazarı ve çevirmen. Bu onun profesyonel kimliği, ancak bir de sosyal kimliği var Yıldız Moran’ın: Herşeyden önce bir insan, sonra bir kadın, bir hanımefendi, bir anne ve Halit Özdemir Arun’un veya bildiğimiz adıyla Özdemir Asaf’ın eşi.
Robert College’den sonra, henüz 18 yaşında İngiltere’de önce Bloomsbury Teknik Koleji’nde ve sonra 1951 – 1952 yılları arasında Ealing Teknik Koleji’nde fotoğrafçılık eğitimi alır. Londra ve Cambridge’de toplam beş sergi açtıktan sonra, İtalya’daki bir fotoğraf klübüne üye olur, İspanya ve Portekiz’de çekimler yapar. Bu fotoğraflarını daha sonra bir kitap haline getirir.
Türkiye’ye döndüğünde İstanbul ve Anadolu’da çekimler yapmaya başlar. Şubat 1955 ile Mayıs 1957 arasında biri Ankara’da üçü İstanbul’da dört sergi açar ve bu sergiler büyük bir sükse yapar. Bu sıralarda Yıldız Hanım, Beyoğlu Kallavi Sokak 20 numaradaki atölyesinde çalışmaktadır.
Zamansız Fotoğraflar sergisi, Yıldız Moran
Zamansız Fotoğraflar sergisi, Yıldız Moran
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın