Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'dan Yüce Divan Yorumu: Umutsuz Bir Süreç

Erdoğan'dan Yüce Divan Yorumu: Umutsuz Bir Süreç

Onedio Medya
06.01.2015 - 14:26 Son Güncelleme: 06.01.2015 - 14:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Soruşturma Komisyonu'nun Yüce Divan'a sevkine gerek görmediği dört eski bakan üzerinden bir süreç kurgulandığını söyledi. Erdoğan, 'Bu tamamen umutsuz bir süreçtir' dedi.

Ankara'daki Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Erdoğan, Komisyon'un çalışıp ara bir karar verdiğini, nihai sürecin tamamlanmadığını söyledi.

Erdoğan, '17-25 Aralık operasyonları millet tarafından yargılanmış ve millet kararını vermiştir. Kurgulanan oyun zaten bozulmuştur' diye konuştu.

Türkiye'nin siyaset üzerindeki vesayet korumlarını etkisiz hale getirdiğini belirten Erdoğan, 'yargı içindeki bazı odakların siyasete müdahale etmeyeceklerini' umduğunu belirtti.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu da herkesin TBMM Soruşturma Komisyonu'nun kararına saygı duyması, Komisyon raporunun beklenmesi gerektiğini söyledi.

Yasaların ve anayasanın getirdiği sorumluluğun da bu olduğunu vurgulayan Davutoğlu ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) 'ihsas-i reyde' bulunmakla (hüküm verilmemiş bir dava hakkında görüş bildirmekle) suçladı.

Soruşturma Komisyonu'nu etkilemeye çalışmanın hukuka aykırı olduğunu söyleyen Davutoğlu, Komisyonun kendi vicdanıyla bir karar verdiğini, bunun nihai hüküm olmadığını belirtti.

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise dört eski bakanın Yüce Divan'a sevkine gerek görmeyen dokuz AKP milletvekiline tepki gösterdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda tek tek bu milletvekillerinin adlarını ve seçim bölgelerini saydı. Kılıçdaroğlu, 'Bunlar hırsızların hamiliğine soyunmuş milletvekilleridir' dedi.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun geçen ay sarfettiği 'Kim herhangi bir şekilde harama bulaşırsa, kardeşimiz de olsa onun kolunu koparmaya kararlıyız' cümlesini hatırlattı.

CHP lideri Başbakana hitaben, 'Elin kalmadı, kolun kalmadı, bacağın da kalmadı. Maskotsun, maskot...' dedi.

Kılıçdaroğlu AKP milletvekillerinden, TBMM Genel Kurulu'nda vicdanlarına sorarak oy kullanmalarını; dört eski bakandan da Yüce Divan'da yargılanmayı kabul etmelerini istedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dün Türkiye tarihinin en utanç verici kararlarından birinin alındığını söyledi.

Devlet Bahçeli, 'Davutoğlu kol kesmekten bahsederken, bakanlar korunmuştur...Eski devirdeki kürek mahkumları, Davutoğlu'na göre daha hür, daha omurgalıdır' dedi.

Meclise ayar vermenin kimsenin harcı olmadığını belirten Bahçeli, 'Komisyondan kurtulan 17-25 Aralık failleri ilk önce adalete teslim edilmeli, arkasından da diğerleri paşa paşa, peş peşe onları takip etmelidir' diye konuştu.

TBMM Soruşturma Komisyonu, dün beşe karşı dokuz oyla, geçen yılki 17-25 Aralık operasyonlarının ardından istifa eden ya da görevden alınan dört eski bakanın (Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler) Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde karar vermişti.

Komisyon'da AKP'den dokuz, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) dört, MHP'den bir üye yer alıyordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise daha önce Komisyon'dan çekilmişti.

Komisyon, Cuma gününe kadar kararının gerekçelerini içeren raporunu TBMM Başkanlığı'na sunacak. Rapora varsa muhalefet şerhi de eklenecek.

Muhalefet 'eski bakanların Yüce Divan'a gitmesi' yönünde bir meclis önergesi sunarsa, Meclis Genel Kurulu'nda en geç 30 Ocak'ta bu önerge ile ilgili gizli oylama yapılacak.

Önerge en az 276 oyla kabul edilirse eski bakanlar için Yüce Divan yolu açılacak.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0