Görüş Bildir
Haberler
'Ukrayna'da İç Savaş Çıkar'

'Ukrayna'da İç Savaş Çıkar'

adem kara
10.04.2014 - 14:29

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlılarının pazar günü üç kentte hükümet binalarını işgal etmeleri ve Donetsk’te bağımsızlık ilanıyla başlayan gerginlik sürerken, Kiev yönetimi Harkov kentinde “terörle mücadele” operasyonu başlattı. Kiev ve ABD, bölgede yaşananlarla ilgili Rusya’yı eleştirirken, Moskova ise Rusya yanlılarına askerî müdahalenin ülkede iç savaşa sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov ek güvenlik güçlerinin bölgeye gönderilerek “terörle mücadele operasyonunun” başlatıldığını ve en az 70 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Aleksandır Turçinov da, Harkov’daki hükümet binasının geri alınışı sırasında birçok polisin yaralandığını belirtti.

Donetsk’teki yerel hükümet binasını işgal eden göstericiler önceki gün bağımsızlık ilan etmişti. Ancak bölgede belirsizlik sürüyor. Kırım’ın geçen ay Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmesi ve Rusya’ya bağlanmasının ardından, Ukrayna’nın, ağırlıkla Rusça konuşulan üç doğu kentinden de bağımsızlık ve ilhak talepleri yükselmeye başlamıştı. Bu arada Ukrayna parlamentosu, “ülke genelinde artan ayrılıkçı faaliyetleri engellemek amacıyla” bu konudaki suçların cezalarını artırdı. Buna göre “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü bozmak isteyenlere” üç ile beş yıl arasında ceza verilecek.

Ukrayna’nın doğusunda başlatılan operasyon karşısında Moskova’nın sert uyarısının yanı sıra Guardian’a konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov operasyonları kınayarak, “Sebepsiz yere Batı gerilimi artırıyor. Olanlardan Batı suçludur çünkü Ukrayna’nın Batı ya da Doğu arasında tercih yapması için zorlamaya çalıştı” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da, Rus yanlılarına düzenlenecek operasyonlarda paralı ABD askerlerinin kullanıldığı iddia edildi. ABD’den de tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanı John Kerry, Lavrov’u arayarak, Ukrayna’yı istikrarsızlaştırma çabasının “maliyeti olacağını” söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise Rusya’yı, Ukrayna’nın doğusuna “açık ya da el altından müdahale yapmaması” gerektiğini söyledi. Carney, Moskova’nın bölgeye müdahale etmesi için çağrı yapan protestoculara Rusya’nın para ödediği ve bu insanların bölgeden olmadıklarına dair güçlü kanıtlar olduğunu öne sürdü.

Ukrayna’nın doğusunda ‘rehine’ iddiası

Ukrayna’nın Rus yanlısı doğu bölgesinde pazar günü hükümet binalarının işgal edildiği Harkov, Donetsk ve Luhansk’ta gerginlik dün de devam etti. Luhansk’ta akşam saatlerinde güvenlik kurumunun işgal edildiği duyuruldu. Binada patlayıcı olduğu, 60 kişinin de rehin alındığı öne sürüldü. İsyancılar ise iddiayı yalanladı. Ukraynalı yetkililer Harkov’daki hükümet binasının ise, geri alındığını açıkladı. Günün ilk saatlerinde kentte Kiev’i destekleyenlerle Rus yanlıları arasında çatışma çıktı. Ardından Rusya yanlıları binanın önünde ateş yaktı. Protestocular itfaiyenin müdahelesine engel olurken, binanın birinci katında da yangın çıktı. Polis biber gazıyla müdahale etti. Bölgede başaltılan ‘terörle mücadele operasyonu’ hakkında bilgi veren Ukrayna Dışişleri Bakanı Arsen Ayakov ise, “Kent merkezi ve metro istasyonları kapatıldı. Operasyonu bitirir bitirmez tekrar açacağız. Bina temizlendi” dedi. Avakov operasyon sırasında silah kullanılmadığını da belirtti. Pazartesi günü bağımsızlık ilan eden ve gelecek ay Rusya’ya bağlanma referandumuna hazırlanan Donetsk’te taraflar arasında müzakere yapıldığı iddia edildi.

PARLAMENTODA YUMRUKLU TEKMELİ KAVGA

Ukrayna’nın doğusundaki gerginlik, parlamentonun dünkü oturumuna da yansıyınca 50 kadar milletvekili birbirine girdi. Ukrayna Komünist Partisi lideri Peter Simonenko, kürsüde hükümetin operasyonunu kınayan bir konuşma yapınca, aşırı milliyetçi Svoboda Partisi’nden vekillerinin saldırısına uğradı ve yaka paça kürsüden indirildi. Bir kadın milletvekili de komünist lidere saldıran vekile karşı yumruklarını kullandı. Daha sonra iki aşırı sağ ve sol partili vekiller yumruklaşarak kavga etti.

TARAF

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber-ukrayna...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0