"Türkiye'nin Deprem Haritası Yanlış" Diyen Cenk Yaltırak Marmara Depremi ile İlgili Öngörülerini Açıkladı
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
"Türkiye'nin Deprem Haritası Yanlış" Diyen Cenk Yaltırak Marmara Depremi ile İlgili Öngörülerini Açıkladı
Geçtiğimiz günlerde Celal Şengör ve diğer yer bilimciler arasındaki akademik çekişme nedeniyle Türkiye'nin gerçek deprem haritasının kullanılmadığını açıklayan İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Profesör Doktor Cenk Yaltırak, sosyal medyadan yaptığı açıklamada olası Marmara depremi ile ilgili öngörülerde bulundu.
İşte detaylar...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kahramanmaraş ve 10 ili yıkıma uğratan depremlerin ardından yer bilimciler ve uzmanlar açıklamaları ile dikkat çekmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tüm yurttaşların, kamu kuruluşlarının, belediyelerin ve hatta devlet yetkililerinin bilgi düzeyini arttırmak için uzmanların görüşlerine ihtiyaç duyduğu bu günlerde Prof. Dr. Cenk Yaltırak açıklamaları ile dumura uğratmıştı.
Celal Şengör ve diğer akademisyenlerin kendi hazırladığı yeni ve daha çok veri içeren deprem haritasının akademik kaygılar ve çekişmeler nedeniyle yayımlanmadığını söyleyen Yaltırak, Marmara depremi hakkındaki şüpheleri daha da büyüttü.
Konu ile ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Yaltırak, Marmara Denizi’nde beklenen depremler ile ilgili soruları cevaplandırmak istediğini belirtti.
"Şimdi gelelim Marmara’da tek mi yoksa birden fazla mı fay olduğuna..."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Marmara Denizi’nde beklenen depremlerle ilgili olmakla birlikte, sizinle son birkaç gündür 50’nin üzerinde İTÜ’lü akademisyen arkadaşımızla (Jeologlar, jeofizikçiler, inşaat mühendisleri, jeomorfologlar, jeodeziciler, sosyologlar, psikologlar) birlikte çalıştığını ifade eden Yaltırak, incelemelerini paylaştı.
"Marmara’da 7.0’dan büyük deprem üretme potansiyeli olan dört fay segmenti bulunmaktadır. Marmara’da tarihsel olarak 1500 yılda (1999 İzmit depremi dahil) 38 adet deprem, ikiden fazla şehri ve çevresini yıkmıştır."
"Marmara’daki tarihsel depremleri, beş tane altışarlı grup, bir tane de üç’lü grup olarak kümelendirebiliriz. Ayrıca Saroz körfezinde de dörtlü bir grup bulunmaktadır."
Yaltırak, Marmara faylarında 250 veya 500 yıllık bir periyod söylemek yerine her bir segmentin kendisine has bir periyodu olduğunu söylemek daha doğru, dedi.
"Marmara’da şimdiye kadar toplanan tüm veriler dağınık tespih taneleri gibiydiler. Oysa artık durum değişti."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayrıca profesör, isterlerse diğer araştırmacı arkadaşlarımla tüm verileri paylaşabilirim, diye ekledi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Lisans ve Gazetecilik Gazetecilik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Bölümü mezunuyum. Medya ve içerik dünyasında çeşitli pozisyonlarda görev aldım. 2022’den bu yana Onedio bünyesinde çalışıyorum. Deneyimlerimi okuyucularımızla paylaşarak, sizleri güncel ve ilginç içeriklerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın