Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
1929 ile 1950 yılları arasında Türkiye'de en kıymetli kaçakçılık ürünlerinden birisi çakmaktı. Çünkü Türkiye'de TEKEL'in piyasaya sürdüğü çakmaklar dışında çakmak alıp satmak, ithal etmek ve kullanmak yasaktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Dünya Savaşı sonrasında birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çakmağa vergi geldi ve verginin ödendiğine dair pullar çakmakların üzerlerine yapıştırıldı. Ayrıca ithal çakmak satışı da yasaktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bunun nedeni ise devletin tekelinde olan kibrit kullanımının azalmaması ve hem de ithal kalemi olan çakmağın ülkeye girerek döviz kaybına neden olmaması.
Üretimi ve ithali oldukça zorlaştırılan çakmak fiyatları 10-20 katına çıkınca çakmağın kaçakçılık malzemesi yapılması ve bu uğurda hapsin göze alınması oldukça yaygınlaştı.
Sıradan insanlar dahi yurt dışından gelirken 1-2 avuç çakmak veya çakmak taşı getirip, yüksek fiyatlarla satmaya çalışmışlardı. Hatta Türkiye'ye maç yapmaya gelen Admira ve Waker takımlarında forma giyen Avusturyalı iki futbolcu fiyatı oldukça yüksek olan çakmağı satarak para kazanmak istemişler ve yakalanarak 6 ay hapis cezasına çarptırılmışlar.
İşte o Avusturyalı 2 futbolcu Hahnemann ve Reinhardın'ın çakmak satışı yüzünden hapis yattıkları hikayeleri: 👇
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Vay be...
Geçen gün bu çakmak satan firmanın kamyonunu gördüm köprüde ne kamyonu tır anadoluya geçiyor nereye gidiyor bu kadar çakmak kim içiyor lan bu kadar sigarayı ... Devamını Gör
Ekonomiden anlıyormuş her kimse bu yasağı çıkaran