onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Toplumların Kendisine Özgü ve Gelecek Nesillere Aktardığı Her Şey: Kültür Nedir?

Toplumların Kendisine Özgü ve Gelecek Nesillere Aktardığı Her Şey: Kültür Nedir?

Özge Tepe
27.03.2023 - 22:47

Kültür nedir? Kültür hem evrensel hem de kişiseldir ve bu nedenle kültürün birden fazla tanımı vardır. Peki bu nasıl olabilir? Bir kültürün parçası olan birçok maddi nesne olmasına rağmen, kültür dokunabileceğiniz tek bir öge değildir. Kültür kavramsaldır; insan grupları tarafından paylaşılan kolektif inançlar, davranışlar, fikirler, felsefeler, uygulamalar dizisidir. Farklı insan gruplarının farklı kültürleri vardır ama tüm sosyal grupların bir dizi faaliyeti ve paylaştığı değerleri vardır ve bu onların kültürüdür.

Bu içeriğimizde kültür hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kültür Nedir?

Kültür Nedir?

Kültür, insan grupları tarafından paylaşılan kolektif inançlar, davranışlar, fikirler, felsefeler, uygulamalar dizisidir. Farklı insan gruplarının farklı kültürleri vardır ama tüm sosyal grupların bir dizi faaliyeti ve paylaştığı değerleri vardır ve bu onların kültürüdür.

Bir kültürün tanımını ifade etmenin birkaç yolu vardır. İnsanlar ve topluluklar olarak nasıl olduğumuzun, belki de geleneklerimiz, bir şeyleri yapma biçimlerimiz, kendimizi nasıl ifade ettiğimiz, giydiğimiz kıyafetler vb.'nin bir ifadesi olarak kültür tanımı yapılır. Belki biraz daha dar bir şekilde tanımlanan, ürettiğimiz, değerlerimizi temsil eden, seramik, resim ve müzik gibi unsurları ve tüm bu tür şeyleri içeren dünya hakkındaki düşünme biçimlerimizi temsil eden kültür kavramı vardır.

Kültür son derece önemlidir çünkü kültür bir topluluğu tanımlar. Kültür olmadan hepimiz ölüyüz. Aslında insana, topluma, köye, ülkeye, dünyaya hayat katar. Bu nedenle kültürü beslemek son derece önemlidir. Bize kimliğimizi veren şey kültürdür. İçinde yaşadığımız bölgeler, yerler ve toplumlarla ilgili spesifik kültür bizi farklı kılan ve dünyayı ilginç bir yer yapan şeydir. Özellikle bu küreselleşme ve homojenleşme çağında, kendi kültürümüzün ve hayatın zengin dokusunu zenginleştiren diğer kültürlerin farkında olmamız çok önemlidir.

Kültür Kelimesinin Etimolojisi

Kültür Kelimesinin Etimolojisi

Kültür kelimesi veya eski dilde 'Hars', Türk Dil Kurumu sözlüğünde şu şekilde tanımlanmaktadır:

'Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü.'

Kültür kelimesi Latince 'cultura'dan gelmektedir. Cultura, inşa etme, işleme, süsleme gibi anlamlara gelen 'Colere'den gelmektedir. Örneğin Romalılar, mera işlenmesine 'Agri cultura' adını vermiştir.

Türkçe, Batı dillerinin etkisine girmeden önce Arapçadan gelen 'Hars' sözcüğünü kullanmıştır. Bu kelime 'Tarla sürmek' anlamına gelmektedir. Her iki kelime de tarımla ilgili olduğundan TDK tarafından 20. yüzyılda bu kelimelere Türkçe karşılık olarak 'Ekin' sözcüğü uygun görülmüştür fakat günümüzde kültür anlamında yaygın şekilde kullanılmamaktadır.

Kültürel Süreçler

Kültürel Süreçler

Kültürel süreçler, oluşum biçimlerine göre beşe ayrılır:

Kültürlenme

Kültürlenme, bireyin içinde yaşadığı kültürün gerekliliklerini öğrendiği, davranış normlarını ve değer yargılarını edindiği süreçtir. Bu süreçte, bireyi biçimlendiren, sınıflandıran ve yönlendiren etkiler, diğer kişilerden oluşur.

Kültürleşme

Kültürleşme, iki veya daha fazla kültürün etkileşimiyle söz konusudur. Buna birkaç örnek şu şekilde verilebilir:

  • Avrupa'da Suşi'nin popüler olması

  • Birinin yeni bir dil öğrenmesi

  • Birinin bir yere göç edince aksanının değişmesi

Kültürel Yayılma

Bir kültürde ortaya çıkan kültür ögelerinin dünyadaki diğer kültürlere de yayılmasıdır.

Kültür Şoku

Kendi kültür ortamından başka bir kültür ortamına giden bireylerin yaşadığı bunalım durumuna denir.

Kültürel Asimilasyon

Kültürel asimilasyon, ikincil grubun kendi kültür ögelerini kaybetmesidir. Asimilasyon, tarihin her döneminde var olan bir durumdur. Özellikle geçmiş dönemlerde toplumların işgal edilmesi ve işgal edilen toplumun kültürel ritüellerini yaşamalarının engellenmesi sonucunda işgal edilen toplum asimile olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın