TL Mevduat Faizleri Daha Ne Kadar Yükselecek? Merkez Bankası, Banka Yöneticilerine Görüşmede Ne Mesaj Verdi?
Bankacılık sektörü isyan bayrağını aşarken, Merkez Bankası'nın bu konuda taviz vermediği iddia edildi. Son 1 yılda artan enflasyon, yükselen kurlar, krediler, mevduatlar, dövizler derken, ihale bir miktar bankalara kalmış görünüyor. Geçen yıldan itibaren dikkat çeken, enflasyonist ortamdaki banka karları, sonrasında piyasa faizlerindeki ayrışma ve gece yarıları yapılan düzenlemeler, reel sektörün TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na sitemleri derken, bankalar da isyan etti. Kulislerden fısıldananlara göre Kavcıoğlu, finans sektörüne reel sektör kadar yumuşak konuşmazken, bankaların üzerinde artan bir yük de göze çarpıyor. Bundan kaçmak adına mevduat faizlerinde görülen yükseliş ise sorgulamalar eşliğinde dikkat çekiyor.
Merkez Bankası'nın bazı bankaların genel müdürleriyle ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde eleştirilen politikalarda değişiklik olmayacağı vurgusu yapıldığı belirtildi.
Türkiye bankacılık sistemi, son 1 yılda 24 yıllık zirvesini gören enflasyonun olduğu ortamda kâr rekorları kırarken, yakın dönemde sistemik risklerden bahsedilmeye başlandı.
Banka sektörü kaynakları da seçim sonrası ya da yeni yılda oluşabilecek bir faiz politikası değişikliğinin menkul kıymetlerde faizleri artırarak, fiyatlarda düşüşe yol açmasının, bilançodaki menkul kıymet ağırlıklarının sektöre ağır hasara vereceğini belirtti.
Aran, sektörde bu bağlamda ilk ve tek konuşan isim olurken, kendilerinin ekonomi modeline karşı duran aktörler olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu, regülasyonlar sonrası bankaların ekonomi politikalarında desteklenmesi gereken sektörlere dahi kaynak ayrılamadığını da belirtmişti.
Üst düzey bir bankacının verdiği bilgiye göre de gelecek yıldan itibaren bankalarda oluşacak hasarın küçülmeye neden olabileceği belirtildi.
Yine bir başka bankacılık kaynağı, bankacılık sektöründeki riskin kamuyla iç içe girdiğine dikkat çekerek, yapılan düzenlemelerin sektörde kaderi kamuya bağladığını söyledi.
TCMB, aldığı tedbirler ve kararlarla düşük faiz politikası ekseninde bankalardan sağlanan ucuz finansmanın "net ihracat odaklı" yatırımlara gitmesi gerektiğine işaret ediyor.
Bankaların birkaç günlük kampanyalar halinde yaptıkları uygulamalara kamu bankaları da katılırken, kalıcı olmayan oranlara henüz bir düzenleme getirilmesi beklenmiyor.
Yılsonlarında bilanço düzeltme dönemlerinde uygulanan TL mevduat faizlerinde artış biraz erken başlarken, politika faizinde indirim, makroihtiyati tedbirler bu durumun sürdürülebilirliğini de tartışmaya açıyor.
Yerli özel ve yabancı bankalarda KKM dahil TL mevduat oranı yüzde 47,6 seviyesinde bulunurken, bu kamu bankalarında yüzde 50,59 oranında görülüyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın