Görüş Bildir
Haberler
Tek Tek Anlatıyoruz! Ukrayna-Rusya Krizinde Hangi Ülke Kimi Destekliyor?

Tek Tek Anlatıyoruz! Ukrayna-Rusya Krizinde Hangi Ülke Kimi Destekliyor?

S
23.02.2022 - 10:07

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki ayrılıkçı oluşumların resmî olarak tanımasıyla Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz yeni bir boyuta taşınmış oldu. Özellikle son 1 aydır savaş ha çıktı, ha çıkacak derken dünya liderleri de bir oraya bir buraya koşturarak krizi çözümlendirmeye çalışıyor. Peki hangi ülke neler yapıyor, kimi destekliyor? Cevabı merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kaynak: https://www.washingtonpost.com/world/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri

NATO’nun en güçlü üyesi olan ABD, Rusya ile Ukrayna arasındaki mevcut krizdeki en önemli oyunculardan birisi. Kiev yönetimi NATO’ya katılmaya can atarken, Rusya’nın NATO’nun Ukrayna’nın üyeliğini kesinkes reddetmesi talebi ABD tarafından reddedilmiş ve NATO’nun açık kapı politikası güttüğü vurgulanmıştı. 

Vaşington yönetimi Ukrayna’nın “bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü” desteklediğini söylerken geçtiğimiz ay ve haftalarda silah desteğinde bulundu. Buna ek olarak Ukrayna’nın komşuları olan Polonya’ya 5.000 asker, Romanya’ya ise F-15 jet uçakları gönderdi.

ABD, Ukrayna’ya saldırılması durumunda hızlı bir yanıt verileceği ve yaptırımlar gibi ağır sonuçlarla karşılaşılacağı konusunda Rusya’yı uyardı ancak Ukrayna’ya asker gönderilmeyeceğini ve doğrudan müdahalede bulunulmayacağı açıkladı.

Son olarak, Rusya’nın ayrılıkçı oluşumları tanımasının ardından bu Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerine yaptırım kararı alındı ve karar Başkan Joe Biden tarafından imzalandı.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık, Ukrayna’nın krizdeki en büyük destekçilerinden biri konumunda. Öyle ki, Rusya’yı Kiev hükûmetini devirmeye çalışmakla bile suçladı. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson Şubat ayı başında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile görüşmüştü.

Birleşik Krallık Ukrayna’ya tanksavar silahları gönderirken, Başbakan Johnson bölgeye avcı uçakları ve savaş gemileri konuşlandırmayı düşündüğünü söylemişti. 

Ayrıca bu ayın 10’unda Rusya ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanları görüşse de görüşmeden sonuç alınamadı ve Birleşik Krallık görüşme sonrasında Rusya’ya yeni yaptırımlar açıkladı.

Son olarak, Rusya’nın ayrılıkçı oluşumları tanıması kararı, Birleşik Krallık tarafından kınandı. Kararın açıklanmasının ardından Boris Johnson beş Rus bankasına (Rossiya Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank) ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üç milyarder tanıdığı ve ortağına (Gennady Timchenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg) yaptırım kararı alındığını duyurdu.

Almanya

Almanya

Almanya, Avrupalı müttefikleri Ukrayna’ya askerî destek sağlarken iki ülke arasındaki kriz karşısında daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Mevcut kriz, ülkenin yeni şansölyesi Olaf Scholz için de bir test niteliği taşıyor. 

Almanya son yıllarda Rusya’yla ticaret ve enerji bağlarını güçlendirerek 11 milyar dolarlık Kuzey Akımı 2 boru hattının inşasına başladı. Bu boru hattı, tamamlandığında Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıyacak. 

Ayrıca Almanya diğer savaş bölgelerinde de olduğu gibi Ukrayna’ya da silah yardımı yapmayı reddetti ve bunun yerine 5.000 koruyucu başlık gönderdi. Bunun yanı sıra Estonya’nın Alman kökenli silah yardımı yapmasına engel oldu.

Almanya’nın krizdeki en büyük hamlesi ise Rusya’nın ayrılıkçı oluşumları tanımasının ardından Kuzey Akımı 2 projesini durdurma kararı oldu.

Macaristan

Macaristan

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Putin’le yakın ilişkiler sahip ve Rus liderle Şubat ayının başında Moskova’da buluştu. Orban, Rusya’ya diğer NATO üyeleri kadar sert bir tavır takınmıyor. 

Macaristan, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yaptırım uygulama kararına karşı çıkacaklarını açıklamıştı. Bunun yanı sıra Orban, Ukrayna’nın bağımsızlığının ve varlığının Macaristan’ın doğrudan çıkarına olduğu belirtti.

Orban, Rusya’dan daha fazla doğal gaz ithal edilmesi için çabalarken Putin, Macaristan’ın Rusya’nın Avrupa’daki en büyük ortaklarından olduğunu açıkladı.

Ayrıca Macar yetkililer, Rusya’nın ayrılıkçı oluşumları tanıma kararına herhangi bir olumsuz tepki vermedi.

Polonya

Polonya

Ukrayna’nın komşularından olan Polonya, geçmişte uzun bir süre Rus egemenliğinde kaldı ve Rusya’nın Ukrayna sınırında yaptığı yığınağı, kendilerinin bir sonraki hedef olabileceğinin bir işareti olarak görüyor.

Polonya Başbakanı Mateusz Moraviecki, Şubat ayının başında Kiev’i ziyaret etti ve Rusya’nın neoemperyalist emellerine karşı Ukrayna’yı destekleme ve yakıt, silah, insani ve ekonomik yardımda bulunma sözü verdi. Polonya aynı zamanda Ukrayna’nın işgal edilmesi durumunda Ukraynalı mültecilere kapılarını açacağını açıkladı.

Polonya’da şu anda 5.000 kadar ABD askeri bulunuyor. 

Son olarak, Polonya da Rusya’nın ayrılıkçı oluşumları tanıma kararını kınadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin

Çin

Putin bu ayın başlarında Kış Olimipyatları’nın açılışı için Pekin’e gitti ve son iki yıldır Çin Başkanı Şi Cinping’le ilk kez görüştü. Yapılan ortak açıklamada iki lider birbirlerini desteklediklerini ifade etti ve NATO’nun genişlemesine karşı olduklarını yineledi.

Çin, uluslararası kamuoyunun dikkatini Uygurlara karşı yapılan insan hakları ihlalinden çektiği için ve Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar Rusya’nın Çin’le yeni ortaklıklar kurmasına neden olabileceğinden mevcuttaki Ukrayna krizinden fayda sağlıyor.

Ayrıca Çin, Rusya’nın Ukrayna karşısında yaptığının bir benzerini Tayvan’a karşı gerçekleştiriyor.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
5
4
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın