Görüş Bildir
Haberler
Suriyeli Muhaliflerin Eğitimi İlkbaharda Başlayacak

Suriyeli Muhaliflerin Eğitimi İlkbaharda Başlayacak

İçeriğin Devamı Aşağıda

Londra düzenlenen IŞİD ile mücadele toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 'İlkbaharda Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'daki kamplarda Suriyeli muhalif güçlerini eğitmeye başlayacağız' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile Irak Başbakanı Haydar El İbadi, 'IŞİD ile mücadele' toplantısının ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

IŞİD'in sadece Irak'ın ya da Suriye'nin değil, küresel bir problem olması nedeniyle kapsamlı bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğunu belirten Kerry, 'Brüksel'de karar verdiğimiz gibi, IŞİD'i bozguna uğratmak için uzman düzeyinde çalışma grupları oluşturacağız' dedi.

Irak'ta son aylarda IŞİD'in zayıflatıldığına dikkati çeken Kerry, 'Bu ilkbaharda, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'daki kamplarda Suriyeli muhalif güçlerini eğitmeye başlayacağız' diye konuştu.

'GİTMELERİNİ ENGELLEMELİYİZ'

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise yabancı savaşçıların Suriye'ye gitmeleri ve İngiltere'ye dönmelerinin engellenmesine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

'İngiltere'den giden yabancı savaşçılarla mücadele çok katmanlı bir yaklaşım gerektiriyor. Bu kişileri belirlemeli ve gitmelerini engellemeliyiz. Eğer giderlerse, dönüşlerini engellemeliyiz. Avrupa'daki ortaklarımızla bu konuda çalışmalıyız. Çünkü birçok kişi Avrupa ülkelerini transit olarak kullanıyor. Transit rotaları olarak kullanılan ülkelerdeki güvenlik güçleriyle irtibat halindeyiz. Türkiye, Suriye'ye gitmek isteyen kişileri durdurma konusunda harika bir iş çıkarıyor. Sınırın yapısından yüzde yüz başarılı olamazlar, Türk Başbakanı bu konuda kesinlikle haklıdır.'

'SİLAH VE MÜHİMMATTA ARTIŞ'

Irak Başbakanı Haydar El İbadi de, daha fazla destek almak için Londra'da bulunduğunu belirterek, 'Son aylarda, Irak'a silah ve mühimmat sağlanmada artış yaşandığını' dile getirdi. İbadi, Irak hükümetinin hem Irak sınırları içerisinde hem de bölgedeki güçlerle başarılı ağlar ve işbirliği geliştirdiğini belirterek, 'IŞİD ırk, din, bölge tanımayan bir terör örgütüdür' dedi.

BARZANİ'DEN DAVET TEPKİSİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 'IŞİD ile mücadele' toplantısına Kürt bölgesinden temsilci davet edilmemesine tepki gösterdi.

Barzani yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: 'IŞİD'e karşı mücadele eden ülkelerin katıldığı Londra'daki toplantı, Kürdistan bölgesinin şiddetli ve sıcak bir savaşın içinde olduğu bir zaman diliminde düzenlendi. Kürdistan bölgesi, IŞİD teröristleriyle ağır bir mücadele veriyor. Kahraman Peşmergelerimizin dökülen kanlarıyla IŞİD teröristlerini büyük bir hezimete uğrattık. Peşmerge güçlerimiz, farklı dinden ve etnik unsurdan yüzbinlerce sığınmacıyı korudu. Onları korurken de sayısız şehit verdi. Çok geniş bir coğrafyayı da halkının etnik ve dini aidiyetine bakmadan teröristlerin elinden kurtardı. Bu ve buna benzer toplantılara Kürdistan bölgesinden de bir temsilcinin yer almasını isterdik. Dünya terörizmiyle en etkin savaşı yürüten ve fiili savaşın içinde olan taraf, Kürdistan Peşmerge güçleridir. Buna kimsenin şüphesi olamaz.'

  • BBC Türkçe
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0