Sokaklarından Saraylarına Tüm Yönleriyle Afrika'nın Gözde Ülkesi Fas
Türkiye'de son dönemde seyahatlerin popüler rotalarından Fas'ı beraber tanıyalım mı? Hadi Rabat'tan Marakeş'e, riadlardan sokaklara güzel bir tur yapalım.
Marakeş - Medina
Marakeş için mekan önerileri:
Dişçi vs Diş Hekimi farkı...
Şehirler arası transferler:
Marakeş'te gezilecek yerler:
Konaklama meselesi:
Maymun, yılan, deve...
Fas mutfağı
Kazablanka'da gezilecek yerler:
II. Hasan Camii
Taksi meselesi:
Türkçe'yi seçebiliyorlar.
Rabat'ta gezilecek yerler:
Fas'a giderken vize şart mı?
Pazarlık yapın!
Kaç gün ayırmalı?
Chefchaouen
Sahra çölüne yolculuk...
Meknes
UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Meknes'te Fas'ın otantik ruhunu keşfedebilirsiniz. Rabat’a 130, Fes’e ise 60 kilometre uzaklıkta bir yer Meknes. Yolunuz bu iki şehirden birine düşerse buraya da vakit ayırın derim.
Berberi ve Fas çayı...
Fas’ta iki tane çay çeşidi var: Berberi çayı ve Fas Çayı. Fas çayı, sadece naneli. Berberi ise içinde zencefil, nane gibi birçok baharatı barındırıyor. Demlikle geliyor, 3-4 bardak çıkıyor. Tüm şehir bunlardan içiyor. Ama bazı restoranlarda black tea, earl grey de mevcut elbette.
Essaouira
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren bu tarihi kent şimdilerde Game Of Thrones dizisinin belli başlı bölümlerinin çekildiği yer olarak ününe ün katmakta. Okyanus kenarında çok otantik bir balıkçı kasabası olan Essaouira, fotoğrafçıların da gözde bölgelerinden birisi.
Ourzazate Kasabası
Ouallywood Film Stüdyoları olarak da bilinen bu kasaba film endüstrisinin egzotik bölgesi olarak da kabul görüyor. 1950'li yıllarda Fransız ordusunun ayrılmasından sonra burası otantikliğini dünya sinemalarına ve dizilerine taşımış durumda. Fırsatınız olursa Fas gezinizde buraya da yer ayırın derim.
Ouzoud Şelalesi
Ouzoud Şelalesi özellikle su yoğunluğunun en çok olduğu Mart - Haziran ayında çok güzel oluyor. Marakeş'e 170 km uzaklıkta olan bu şelale Marakeşlilerin en gözde kaçış noktalarından birisi.
Jamaa El-Fna'da dikkat!
Fas’ta Özellikle Marakeş tam bir kaos! Jamaa El-Fna Meydanı şehrin kalbi. Bir o kadar da cümbüş yeri. Burada yılan oynatıcıları, berberi çalgıcıları, maymun gezdirenler, seyyar satıcılar, oyun oynayanlar hepsi bir arada. Özellikle akşamları her cinsten insanın olduğu bir meydan. Burası için hiç bilmezsen aa ne ilginç ne enteresan yorumları yapabilirsin. Ama bilmediğin bir mesela var ki, bunların hepsi aslında birer tuzak. O maymunu, yılanı çekmek istersen sana uygun ortamı sağlıyorlar. Yılanı boynuna sarıyorlar, veya senin telefonunu alıyorlar sen çekiyormuşsun gibi ağzına kadar giriyorlar vs vs. Ama senin görüntü işin bitince sanki bir hizmet almış gibi ''Ee para?'' diye soruyorlar. Sen hafif tebessüm edip 'tabii' deyip 3-5 lira veririm diye düşünüyorsan yanılırsın çünkü bahşişi de beğenmiyorlar. Bu kadar kişiyiz bu kadar mı diyorlar? O ısrarcı tavır yaklaşık 5 dakika kadar sürüyor. Sonunda ya peki diyorlar ya da bir yılanı alıp seni korkutmaya çalışıyorlar vs vs. O yüzdendir ki, ben bu meydanda fotoğraf çekerken çok zorlandım. Hemen bahşiş! Dikkat edin efendim. Ayrıca akşamları karanlıkta cepçi de çok. Çantaya vs dikkat aman!
Ourika Kanyonu
Marakeş'in 50 km güneyinde yer alan bu kanyon Marakeş sıcağından bunalanların kaçış noktası. Ayrıca badem ve kiraz ağaçlarıyla meşhur bu kanyon yürüyüş yapmak isteyenlerin de tercih ettiği merkezlerden birisi.
Argan ağaçları ve keçileri
Argan ağaçları ve keçiler Fas'ın simgelerinden birisi fakat hakikat biraz farklı. Bu keçiler argan meyvesini çok sevdiği için mayıs ve haziran aylarında dallara çıkıyor ve komik bir görüntü veriyor. Fakat Faslılar bunu biraz fırsat bilmiş ve mayıs haziran ayları dışında da bu görüntüyü turizme kazandırmak için dallara keçileri bağlıyorlar ve onlara oturacakları yatacakları yerler yapıyor. Sebep? İnsanlar fotoğraf çeksin diye... Maalesef dünya hali dedirten bir olay..
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Şu dünyada öğrendiğim bi şey varsa dünyanın neresine giderseniz gidin taksiciler şerefsiz ve dolandırıcı, polisler de itici, güvenilmez ve gıcıktır.