Görüş Bildir
Haberler
Prof. Dr. Ceyhan: 'Pfizer/BioNTech Aşısını Saklayacak Dolaplar Yok'

Prof. Dr. Ceyhan: 'Pfizer/BioNTech Aşısını Saklayacak Dolaplar Yok'

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan,  BioNTech ile Pfizer'in geliştirdiği koronavirüs aşısısını saklamak için eksi 70 derecelik dolaplara ihtiyaç olduğunu ancak ülkelerin elinde bu dolaplardan yeteri kadar olmadığını anlattı. Prof. Dr. Ceyhan dolapların maliyetli olduğunu, ayrıca bu süreçte dolap temin etmenin de kolay olmadığını ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'ye aralık ayında 5 milyon doz geleceğini açıkladığı Çin menşeli 'CoronaVac' aşısı ve Türk bilim insanları Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech ve ABD merkezli Pfizer'in geliştirdiği, koronavirüse karşı yüzde 90'dan fazla koruma sağladığı bildirilen aşının transfer süreci ve depolama koşullarına ilişkin açıklama yaptı.

 Prof. Dr. Ceyhan, üretilen tüm aşılarla ilgili kural olarak çalışmalar tamamlanıp, bilimsel veriler elde edildikten sonra ülkelerin ruhsat müesseselerine başvurulduğunu söyledi. Ceyhan, bu müesseselerin Türkiye'deki karşılığının Sağlık Bakanlığı'nın Ruhsat Kurulu olduğunu söyledi.

"Çin aşısının depolanması daha kolay"

"Çin aşısının depolanması daha kolay"

Çin aşısının 'inaktif' aşı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, 'Bu aşılar çok olay üretilir. Birçok ülke şu anda inaktif aşı üretmeye çalışıyor. Ancak bunların etkinliği canlı aşı ve teknoloji ile üretilen aşılardan düşüktür. Bunların depolanması, gönderilmesi, uygulanması daha kolaydır. Genellikle sıcağa daha dayanıklıdır, ölü aşı olduğu için. Diğer taraftan Alman-Amerikan ortak yapımı olan aşıda ilk defa bir koronavirüs aşısında etkinlik rakamı telaffuz edildi. Bu aşının 1 haftalık gözleminden elde edilen sonuç, bunun en az 3 ay incelenmesi, beklenmesi lazım. Görülen o ki bu aşı daha etkin bir aşı. Fakat şöyle bir dezavantajı var; bu aşının depolanması için eksi 70 derece gerekiyor. Hiçbir ülkenin böyle bir hazırlığı yok' diye konuştu.

"Oldukça pahalı bir iş"

"Oldukça pahalı bir iş"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Prof. Dr. Ceyhan, aşılar için gerekli altyapının hazırlanması gerektiğini belirterek 'Oldukça pahalı bir iş bu. Uç noktalara eksi 70 derecede göndermek daha zordur, onların sağlanması lazım, gidilecek yerlerdeki depolarda bu ortamın sağlanması lazım. Ama siz eksi 70 derecelik dolapları her yere dağıtamayacağınız için daha az merkezlerde uygulanacak demektir. Bu ciddi bir sorun, bunun aşılmasına çalışılıyor, süre çok kısa. Su çiçeği aşısında da böyle bir problem vardı; ama süre vardı ve birkaç sene içinde o aşı buzdolabında saklanabilir hale getirildi' dedi.

"5-6 aydan önce olması mümkün değil"

"5-6 aydan önce olması mümkün değil"

Prof. Dr. Ceyhan, bu kadar az sürede aşının getirilip, uygulanabilmesini hayal etmenin zor olduğunu belirterek, 'O altyapının hazırlanıp, bu aşının uygulanması, nereden bakarsanız bakın 5-6 aydan önce olması mümkün değil. Aşılamada bir umut ışığı açısından baktığınız zaman aşılması gereken bir adım aslında. Neticesinde önce aşıyı bulacaksınız, bunun çalışmasını yapacaksınız, bu noktaya gelinmesi son derece önemli. Bundan sonra 2 önemli nokta daha var. Birincisi bireysel koruma için belli sayıda aşının yapılması. Burada halk yanlış anlıyor, bireysel aşılama başladığında ne salgın etkilenecek bundan ne aşıyı yaptıranlar maske ve mesafeden kurtulacak. Çünkü yüzde 100 etkili aşı yapmadığınız sürece ve aşıyı yaptıran kişilerin bu hastalığı taşıyıp başkalarına bulaştırmayacağını anlayana kadar herkes aşılananlar dahil maske, mesafe kuralları ile yaşayacak. Belli bir süre biz bu koruyucu önlemler ile yaşamaya devam edeceğiz' dedi.

"Hastanemizde iki adet var"

"Hastanemizde iki adet var"

Prof. Dr. Ceyhan, kendi hastanelerinde bazı çalışmalar için kullandıkları 2 adet eksi 80 derecelik dolap olduğunu belirterek, 'Bu 2 dolaba en fazla 1000 tane aşı koyabilirsiniz. Bizim bahsettiğimiz milyonlarca kutu aşı, birçok yerde 1 tane bile yok eksi 70 derecede dolap; bunların fiyatları da yüksek. Bu aşıyı yapacaksanız başka çare yok; bu altyapının oluşturulması parasını verirseniz mümkün. Tabi birden bire eksi 70 derecelik dolabı elde edemeyebilirsiniz. Bu Amerika ve Almanya'nın ürettiği aşı sentetik bir biyolojik madde; onlar düşük derece ısılarda çok çabuk bozulabiliyor. Çok büyük merkezlerde araştırma amaçlı kullanılan dolaplar var; ama onlar aşı amaçlı kullanılmıyor, zaten başka amaçlarla doludur. Çin aşısı çok kolay saklanıyor. Diğer aşı için ön şart saklama koşulunu elde etmeniz, eksi 70 derecelik dolabınızın olması' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Fiyatı da problem olabilir"

"Fiyatı da problem olabilir"

Amerika'da da eksi 70 derecelik dolapların mevcut olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, '2 gün önce Amerika'nın en büyük hastanelerinden biri, ekonomik açıdan iyi bir hastanedir, 'Benim böyle bir imkanım yok' diye açıkladı. ABD'de de tartışılıyor ve ciddi bir sorun. Onların da bu aşıyı uygulayabilmek için kısa süre içinde bu eksi 70 derece dolapları, depoları ayarlaması lazım. Diğer Avrupa ülkelerinde de konuşuluyor. 20 dolar olacağı konuşuluyor. Çin aşısının daha ucuz olması bekleniyor; ama onunla ilgili de bir öngörü dün okudum, 30 dolar civarında diye. İlk başta bu fiyat problemi de sıkıntı çıkarabilir' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
10
5
4
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

en azından çıkıp doğruları söylemiş. bu işler öyle aşı bulundu oh kurtulduk kadar kolay değil. arka planda bir sürü operasyon var, maliyetler var ve sırada b... Devamını Gör

Hüseyin

mehmet ali erbil ve uğur derin dondurucumuz var bizim neden üretmeyelim?

Halil Değerli

Aşı geldi de saklaması kaldı..... ..... 🤪