Görüş Bildir
Haberler
Liderler Paris'te "Teröre Karşı Birlik'' İçin Yürüdü

Liderler Paris'te "Teröre Karşı Birlik'' İçin Yürüdü

Batuhan
11.01.2015 - 09:35 Son Güncelleme: 11.01.2015 - 19:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya Liderleri Teröre Karşı Yürüdü

Fransa’nın başkenti Paris’te, 17 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarının ardından, bugün toplam 50'ye yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanının katılımıyla gerçekleştirilen ‘’Cumhuriyet Yürüyüşü’’ yerel saat ile 15.25’te başladı.

Cumhuriyet Yürüyüşü öncesi, Cumhurbaşkanı François Hollande aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarıyla Elysee Sarayı’nda görüştü. Yabancı devlet başkanlarını Elysee Sarayı’nın merdivenlerinde teker teker karşılayan Hollande, yabancı liderlerin başsağlığı ve terörle mücadelede dayanışma mesajlarını kabul etti.

Paris’e gelen liderler daha sonra toplu halde geniş güvenlik önlemleri altında otobüslerle gösteri yürüyüşünün düzenlendiği bölgeye götürüldü.

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda gazetecinin izlediği yürüyüş, çok sayıda ülkede canlı yayınlarla izleyicilere aktarıldı.

Gösterinin başladığı Republique Meydanı sabah saatlerinde tamamen dolarken, Fransızların dışında yine dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin de akınına uğradı.

Liderler ordaydı

Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Belçika Başbakanı Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katılacak. Yürüyüşe Afrika'dan da Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou katılım sağlarken, yine İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da gösteri yürüyüşüne katıldı.

Yürüyüşe katılan kalabalık, korteje katılan liderleri alkışlayarak karşıladı.

Cumhuriyet Yürüyüşü'ne Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da katıldı.

Yürüyüşe, Fransa'da daha önceki iktidarlar döneminde başbakanlık ve bakanlık yapmış siyasetçiler ile birlikte milletvekilleri, senatörlerler ve belediye başkanları iştirak etti. Cumhuriyet Yürüyüşü'ne, Hristiyan, Müslüman, Musevi dinlerinin temsilcileri ile sivil toplum örgütleri ve işçi ve işveren temsilcileri de katıldı.

Diğer taraftan, başkent Paris'in yanı sıra ülkenin pekçok şehrinde de aynı anda Cumhuriyet Yürüyüşleri yapıldı.

Muhabir: Rahmi Gündüz, Fatma Esma Arslan, Kurbani Geyik

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/448547--dun...

Başbakan Davutoğlu'nu Fransa Cumhurbaşkanı Hollande karşıladı

Başbakan Davutoğlu'nu Fransa Cumhurbaşkanı Hollande karşıladı

Fransa'nın başkenti Paris'te meydana gelen saldırılara dair bugün düzenlenecek 'Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılmak üzere kente gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Elize Sarayı'nın girişinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından karşılandı.

Ayrıca Ahmet Davutoğlu, Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırı hakkında Twitter hesabından Fransızca bir mesaj yayınladı. Davutoğlu attığı tweette, 'Je suis à Paris par solidarité avec le peuple français contre le terrorisme ( Fransız halkıyla birlikte terörizme karşı dayanışma için Paris'teyim ) dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Paris'teki saldırıları protesto etmek için düzenlenen 'Cumhuriyet Yürüyüşü' için hazırlıklar tamamlandı ve göstericiler alanda toplanmaya başladı.

Fransa’nın başkenti Paris, 17 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarının ardından, bugün toplam 50'ye yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanının katılımıyla gerçekleştirilecek ‘’Cumhuriyet Yürüyüşüne’’ evsahipliği yapacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı yürüyüş için hazırlıklar tamamlandı ve göstericiler alanda toplanmaya başladı.

Gösteri yürüyüşünün olaysız geçmesi için poliste izinler kaldırılırken, güvenlik önlemleri için 5 binden fazla polis ve askerin görev yapacağı bildirildi.

Paris Emniyet Müdürlüğü, gösteri yürüyüşünün gerçekleşeceği bölgede bazı binalara keskin nişancı polisler yerleştirileceğini ve yine polis helikopterlerinin havadan güvenlik denetimi yapacağını duyurdu.

Gösteri yürüyüşünü çok sayıda yabancı devlet ve hükümet başkanının katılması, güvenlik önlemlerini artırılmasına yol açtı.

Yürüyüşte izdiham yaşanmaması için yürüyüşün gerçekleşeceği üç kilometre uzunluğundaki Republique ve Nation meydanları arasında iki ayrı parkur belirlendi.

Valilik, gösterinin gerçekleşeceği parkurlar etrafındaki metro istasyonlarını ve bu bölgedeki toplu taşıma seferlerini askıya aldı. Bununla birlikte, yerel saat ile 15.00’te başlayacak gösteriye katılımın artırılması için yakın bölgelerdeki toplu taşıma araçları bugün ücretsiz çalışacak.

Bir milyon kişi bekleniyor

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, dün basına yaptığı açıklamada, ülkede son yaşanan terör saldırıları karşısında birlik ve beraberlik mesajının verileceği Cumhuriyet Yürüyüşü'ne en az bir milyon kişinin katılmasının beklendiğini söylemişti.

Fransa’nın farklı kentlerinde dün yapılan gösterilere ise yaklaşık 700 bin kişi katılmıştı. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın tüm dünya liderlerine katılma çağrısında bulunduğu yürüyüşe yaklaşık 50 ülkeden iştirak olacak.

Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Belçika Başbakanı Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katılacak. Yürüyüşe Afrika'dan da Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou katılım sağlayacak.

Yine İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da gösteri yürüyüşüne katılacak izimler arasında.

Hollande, yürüyüş öncesi Paris’e gelen devlet ve hükümet başkanlarıyla Elysee Sarayı’nda görüşecek. Devlet ve hükümet başkanları, gösteri yürüyüşünün yapılacağı alana çok yoğun güvenlik önlemleri arasında otobüslerle götürülecek.

Bu arada, sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya başlayan Republique Meydanı'nda, kurbanlar için mumlar yakılarak çiçek bırakılmaya devam ediliyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen basın mensupları ve canlı yayın araçları da meydanda yerini almış durumda.

Yürüyüşe davet edilmeyen aşırı sağcı milliyetçi parti Ulusal Cephe (FN) ise başkent dışındaki kentlerde alternatif bir yürüyüş yapacağını duyurmuştu.

Muhabir: Rahmi Gündüz, Fatma Esma Arslan | AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0