Merkez Bankası Yeniden Tartışmaların Odağında: Dolar ve Enflasyon Dikiş Tutacak mı?
Geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, uzun zaman sonra çıktığı kameraların karşısında 2 günde herkesi şoke etti. Önce Enflasyon Raporu toplantısında hem sunumu hem soru-cevap kısmındaki söylemleri ve tutumu, sonra da İstanbul Sanayi Odası toplantısında yine hem söylemleri hem de sanayicilerle diyalogları gündem oldu. Merkez Bankası'nın enflasyon raporu, döviz verileri, KKM gibi alanlar incelenince aslında Kavcıoğlu'nun gergin olmasının sebeplerinin çok açık olduğu görülüyor. Arka kapı satışlarını hesaplayan ekonomistler ile yabancı para girişinin yolunu açıklayan ekonomistler aslında yol gösteriyor ancak sorunun gitgide büyümesi daha olası görülüyor.
Sanayicileri ucuz TL kredilerle döviz almakla itham eden Kavcıoğlu, ayrıca listelerden bahsederken, ucuz kredilerle yapılan özel harcamalarından, yurt dışındaki döviz duyumlarından dem vurunca ayrı ilgi çekti. Önceki gün sunulan Enflasyon Raporu ise çok farklı bir yerdeydi.
Sözcü yazarı Murat Muratoğlu'nun, Merkez Bankası'nın 2022-III Enflasyon Raporu hakkında yazdıkları tüm olanların ardından çok ilgi çekti
Bu söylemlerin sayısal ve grafiksel durumuna bakmak istersek; 2017'den bu yana beklentiler ve gerçekleşenler biraz hayaller ve hayatlar gibi görünüyor.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun İSO toplantısında bahsettiklerine dönersek orada da durum baya bir karışıyor. Önce krediler tarafını inceleyelim isteriz.
100 TL'nin 30 TL'si döviz borcu kapamaya gitmiş.
Kavcıoğlu’nun İSO toplantısında “yurt dışına kayıt dışı 500 milyar dolar çıktı” iddiasıyla ilgili Ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş yorum yaptı.
Döviz tarafında çok hassas olan Merkez Bankası'nın "liralaşma" stratejisi ile nasıl bir kontrol planlaması olduğuna bakıldığında ise çok bir miktar şaşırmamak zor oluyor
Gelelim KKM tarafına çünkü bunlar hep döviz hep dolar! Madem enflasyonu yükseltiyor ve biz tutmaya çalıyoruz yükselişini sürdüren kurların KKM'de faturası ne halde?
KKM'nin geleceğini parlak görmeyenler de var.
Bir de dönelim bakalım TCMB ödeme yapmadan ne kadar dövizi piyasa ile paylaşmış? Paylaşma derken 'arka kapı' satışları tabir edilen dövizi tutmak için rezervlerden yapılan müdahaleden bahsediliyor.
Dövizdeki yükseliş, rezervlerde azalma, CDS'lerde yükseliş hepsi har vurup harman savurduğumuz doları akla getirince ülkeye dışarıdan döviz gelmesi için ne olması gerektiğini soruyoruz?
Peki tüm bu konuların başrolünde olan bir Merkez Bankası Başkanı nasıl olmalı?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın