Görüş Bildir
Haberler
Kavala'nın Tutukluluğuna Devam Kararı: Gezi ve Casusluk Davaları Birleştirilecek

Kavala'nın Tutukluluğuna Devam Kararı: Gezi ve Casusluk Davaları Birleştirilecek

Üç yıldan uzun süredir tutuklu olan iş insanı Osman Kavala bugün yine hâkim karşısına çıktı. Mahkeme Kavala'nın casusluk ve darbe teşebbüsü suçlamasıyla yargılandığı davanın Gezi davasıyla birleştirilmesine karar verdi. Kavala’nın tutukluluğu ise devam edecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DW Türkçe'nin haberine göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tahliye kararına rağmen hakkında yeni açılan 15 Temmuz davasından cezaevinde tutulan iş insanı ve Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın yargılanmasına İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde devam edildi.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 'cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'siyasal ve askeri casusluk' suçlamalarıyla açılan davanın Gezi davasıyla birleştirilmesine karar verildi. 

Karar Gezi davasının görüldüğü İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Davada Kavala'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi (CFR) kıdemli uzmanı Henri Barkey de yargılanıyor.

"Casusluk suçlaması AİHM kararını boşa çıkartmak için kurgulanmış"

"Casusluk suçlaması AİHM kararını boşa çıkartmak için kurgulanmış"

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişimi Sistemi (SEGBİS) ile katılan Kavala, 'Olayları nesnel biçimde değerlendiren tarafsız bir gözlemcinin, hiçbir dayanağı olmayan ve yasadaki tanımına aykırı biçimde kullanılan casusluk suçlamasının AİHM’in derhal tahliye edilmem yönündeki kararını boşa çıkartmak için kurgulanmış olduğunu anlayamaması olası değildir' dedi.

'Suçlamalara dayanak olacak somut delil yokluğunda, iddia makamı bir takım komplo teorileriyle ve suçlamaları birbirlerinin kanıtıymış gibi iç içe geçirerek algı yaratmaya, bu şekilde yargıyı yönlendirmeye çalışmaktadır' diyen Kavala sözlerini şöyle sürdürdü:

'İddia makamının öne sürdüğü iddialar olgusal temelden yoksundur, mantık kurallarına aykırı biçimde suçlamalar arasında irtibat kurulmaktadır. Böyle bir davranış ancak ideolojik yaklaşımla ya da iyi niyet eksikliği ile açıklanabilir. Amaçlanan, suçlu olduğum algısının canlı tutulması için tutukluluk halinin kesintisiz olarak devam ettirilmesidir.'

Davaların birleştirilmesi

Davaların birleştirilmesi

Kavala ifadesinde İstinaf Mahkemesi'nin duruşma öncesinde Gezi davasındaki beraat kararlarını bozması ve davaları birleştirme kararı almasına da değinerek, kararın 'Gezi protestolarıyla ilgili siyasi nitelikli iddiaların gündemde tutulmasına' hizmet edeceğini ve 'casusluk suçlamasının ömrünün uzamasına' ve tutukluluğunun devamına yol açacağını söyledi.

AİHM'den 'serbest bırakılsın' kararı

AİHM'den 'serbest bırakılsın' kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 10 Aralık 2019 tarihinde Kavala'nın haksız yere cezaevinde tutulduğuna hükmederek serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti.

1 Kasım 2017 tarihinden bu yana cezaevinde bulunan Kavala'nın Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada tahliyesine ve beraatine karar verilmiş ancak Kavala, 'casusluk' suçundan tutuklanmış ve serbest bırakılmamıştı. Türkiye'nin AİHM kararına uymaması üzerine Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, kararın uygulanışı ile ilgili denetim süreci başlatmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
15
5
4
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ersaglamnihat

Bu ulkeden bir sikim olmaz. Tekrar tekrar soyluyorum varsa imkaniniz kacin gidin buradan. Osman Kavala'nin basina gelenin sizin basiniza gelmeyeceginin hicbi... Devamını Gör

tahsin tepek

Bu tarz haksız kararları veren hakimleri ve savcıları unutmamamız lazım.

ufkthe1

Uhud savaşında cepheyi terkeden okçuların finansörü bu adamdı bunu da ekleyin.