Görüş Bildir
Haberler
İzlerken Sizi Oralara Götürmüş Gibi Hissedeceğiniz Son 20 Yılın En İyi İspanyol Yapımı Filmleri

İzlerken Sizi Oralara Götürmüş Gibi Hissedeceğiniz Son 20 Yılın En İyi İspanyol Yapımı Filmleri

Nergis
24.09.2020 - 09:29

Fimlerin tanıtım yazıları Beyazperde.com'dan alınmıştır.

Kaynak: https://editorial.rottentomatoes.com/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

59. Los Muertos (2004)

59. Los Muertos (2004)

54 yaşındaki Vargas, Arjantin'de uzun süre kaldığı hapisten çıkar. Serbest bırakıldıktan sonra kızını bulmak ister. Vargas sessiz sakin ve kendine yeten bir adamdır. Fakat onu neredeyse hiç değişmeyen bir dünya beklemektedir.

58. Dias De Santiago (2004)

58. Dias De Santiago (2004)

Ülkesi Peru için savaşan ve emekli bir asker olan Santiago aile sorunları ile uğraşırken topluma uyum sağlamakta zorlanır.

57. Pellet / El Bola (2000)

57. Pellet / El Bola (2000)

El Bola sorunlu bir aile ortamında yaşayan 12 yaşında bir çocuktur. Utanarak sakladığı aile durumu, diğer çocuklarla bağlantı kurmasını ve arkadaş olmasını engellemektedir. Okula yeni bir çocuğun gelmesi onun açısından tamamen farklı aile hayatıyla tanışma fırsatı tanıyacaktır.

56. Bolivia (2001)

56. Bolivia (2001)

Amerika'nın Bolivya'daki uyuşturucuyla savaşmasıyla beraber işsiz kalan Freddy, Arjantin sınırını geçerek Enrique tarafından işletilen bir restoranda kısa süreli aşçı olarak iş bulur. Çalıştığı ortamda Güney Amerikalıları aşağı gören müşterilerinin gündelik ırkçılığına maruz kalır.

55. Magical Girl (2014)

55. Magical Girl (2014)

2015 Goya Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu ve 2014 San Sebastian En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülleri sahibi Sihirli Kız, kanser olan kızının son isteğini yerine getirmek isteyen işsiz bir babanın, bunalımlı bir ev kadını ve son 10 yılını hapishanede geçirmiş bir matematik öğretmeni ile kesişen hayatını izliyoruz. Filmi beğenenler arasında Pedro Almodóvar da var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

54. List Film Silent Light / Stellet Licht (2007)

54. List Film Silent Light / Stellet Licht (2007)

Gösterişsiz ve mütevazı bir yaşam sürmekte olan Johan, ailesiyle birlikte Meksika'nın kuzeyinde yaşamaktadır. Marianne isimli bir kadına aşık olması, yıllardır sürdürmekte olduğu bu düzeni sarsan ilk şey olur. Johan, yıllardır aşık olduğu kadını aldatmak ya da yeni tanıştığı bu duyguyu bastırmak arasında seçim yapma anıyla yüzleşmek zorundadır.

53. El Abrazo De La Serpiente (2016)

53. El Abrazo De La Serpiente (2016)

Ciro Guerra'nın yazıp yönettiği filmin başrollerinde Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar yer alıyor. Bir günlükten yola çıkılarak yazılan Embrace of the Serpent Kolombiya yapımı.

52. Tony Manero (2008)

52. Tony Manero (2008)

1978 yılında Şili, Santiago’da geçen öykü. elli yaşındaki Raul Peralta’yı merkezine alıyor. John Travolta’nın Cumartesi Gecesi Ateşi’nde canlandırdığı Tony Manero karakteriyle kafayı bozmuş olan Raul, ufak dans grubuyla beraber her cumartesi gecesi barda sahne alır ve Tony’i canlandırır. Bir gün, tanınmış bir dansçı olma hayaline çok yaklaşır. Ulusal televizyon kanalı, Tony Manero’nun canlandırılacağı bir yarışma düzenlemektedir. Bu sırada Pinochet iktidarına karşı aktivist eylemler düzenledikleri için dans ekibi tutuklanır. Raul nolursa olsun, Tony’e benzemek ve yarışmayı kazanmak için varını yoğunu ortaya koyacaktır.

51. La Casa Lobo (2018)

51. La Casa Lobo (2018)

Genç bir kadın Güney Şili'deki bir Alman kolonisinden kaçtıktan sonra ormandaki garip bir eve sığınır...

50. Historias Mínimas (2003)

50. Historias Mínimas (2003)

San Julian’ın bir taşra kasabasında üç heyecanlı karakter, hayatlarını kurnazca değiştirecek olan dünyevi seyahatlere çıkarlar. Yalnız ve müşkülpesent bir satıcı olan Roberto, rüyalarının dul kadınını etkilemek için en iyi pastayı araştırmaya başlar. Saçları ağarmış bir büyükbaba olan Don Justo, kayıp ve unutulmuş köpeğini bulmak ve ondan özür dilemek için otostop yaparak yola çıkar. Genç ve fakir bir anne, TV’deki bir oyunda büyük ödülü kazanmayı umut eder. Sonunda üçü de az ya da çok esas istediklerini elde edeceklerdir ancak dilekleri, hiç beklemedikleri yollardan ulaşacaktır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

49. Son of the Bride (2002)

49. Son of the Bride (2002)

Rafael Belvedere, orta yaşlarında, Buenos Aires'te yaşayan, işine çok bağlı bir adamdır. Yaşı gereği bir krizin tam ortasındadır. Karısı tarafından henüz terk edilmiştir ve yeni sevgilisine bağlı olmaktan da kaçınmaktadır. Babasının kendisinden tek bir dileği vardır. Artık bir Alzheimer hastası olan annesiyle kilisede yeniden evlenmek... Rafael babasının isteğini yeri getirmek için elinden geleni yapacaktır; ancak hayat onlara bu yolda birçok tuzak kuracaktır.

48. The Sea Inside (2004)

48. The Sea Inside (2004)

Ötenazi meselesini en derinlikli işleyen yapımlardan biri olan İçimdeki Deniz'de gösterdiği performans ile Javier Bardem destan yazıyor. Filmde, Ramon Sampedro’nun 30 yıldır yatağa bağlı yaşamı, dokunaklı bir dille sinemaya aktarılmış. 30 yıldır bir yatakta geçen trajik bir hayat... Gençliğinde geçirdiği bir kazadan sonra hayatla tek ilişkisi deniz manzaralı penceresidir. Hayatına iki kadın girer: Avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadından biri, boynundan aşağısı felçli adama hayatın anlamını tattırır ve onun 'kurtuluşunu' sağlar.

47. El Aura (2006)

47. El Aura (2006)

En büyük düşü kusursuz bir soyguna imza atmak olan Espinoza, artık harekete geçmenin zamanının geldiğine inanmaktadır. Kafasındaki plan nettir: Sorunsuz bir düzende işleyen ve geride hiçbir ipucunun kalmadığı bir soygunu gerçekleştirecektir! Bir hayli utangaç mizaçlı olan adamımız, bu hayalini kendisine takıntı haline getirmiştir. Espinoza, polislerin iyi bir soygunun kanıtlarını bulamayacak kadar aptal, soyguncuların da nasıl iyi bir soygun yapabileceklerini bilemeyecek kadar beceriksiz oldukları gibi enteresan fikirlere sahiptir. Bir gün, sürekli hayalini kurduğu o mükemmel suçun fırsatını hiç beklemediği bir şekilde yakalar. Artık kusursuz bir kurguda işleyebileceği suç, çok yakınında onu beklemektedir.

46. Rec: Ölüm Çığlığı (2007)

46. Rec: Ölüm Çığlığı (2007)

Gazeteci Angela'nın istediği fırsat ayağına kadar gelmiştir. Çünkü tam da TV muhabiri Angela ile kameramanı Pablo'nun, itfaiyecileri konu alan bir program yaptıkları sırada gelen bir ihbar üzerine, itfaiyeyle beraber ihbarın geldiği eve gidip haberi canlı canlı yaşama imkanına kavuşmuşlardır. Yaşlı bir kadının ev kazası geçirdiğini sandıkları olayın gerçeklerden çok uzak ve dehşet verici boyutlarda olduğunu eve vardıkları zaman öğrenmeleri ise kötü bir sürpriz olarak karşılarına çıkacaktır.

45. Sin Nombre (2009)

45. Sin Nombre (2009)

Honduraslı bir genç olan Sayra daha iyi bir yaşam için Meksika'ya göç eder ve ardından Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek isteyen uzun süredir görüşmediği babasıyla yeniden bir araya gelir. Sayra'nın hayatı onunla aynı trene binen Meksikalı bir çetenin üyeleri olan bir çift sayesinde tamamen değişir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

44. El Clan (2016)

44. El Clan (2016)

Film, 1980'lerde Arjantin'deki adam kaçırma ve cinayetlerle yaşanan Clan Puccio olayına odaklanıyor. Puccio Clan’ın gerçek hikayesine dayanan filmde, San Isidro, geleneksel komşu ilişkileri içerisindeki tipik bir aile evinde kötü bir grup çocuk kaçırma ve cinayet ile iç içedir. Alejandro’nun en büyük oğlu CASI’de ünlü bir ragbi oyuncusudur. Alejandro’nun suçlu olduğuna yönündeki şüphelere oğlunun popülaritesi kalkan olur.

43. Tarde Para Morir Joven (2019)

43. Tarde Para Morir Joven (2019)

Sofia, Clara ve Lucas izole edilmiş bir toplulukta yaşayan üç gençtir. Yeni Yıl heyecanı içerisinde olan gençler, bu süreçte ilk aşk ve korkularıyla karşı karşıya kalırlar. Onlar her ne kadar şehrin tehlikelerinden uzakta olsa doğanın tehlikesinin tam da ortasındadırlar.

42. Chico ve Rita (2012)

42. Chico ve Rita (2012)

Chico, kendine ait bir dünyası olan, büyük hayaller kuran genç bir müzisyen, yetenekli bir piyanisttir. Rita ise olağanüstü sese sahip, hoş, gizemli ve çekici bir genç kadındır. Şarkıcı olan Rita ile müzisyen Chico'yu yakınlaştıran unsur elbette ki müzik olacaktır. Ancak ikilinin yolculuğu, aşık çifte romantizm yerine eziyet ve kalp kırıklıkları getirecektir.

41. Machuca (2004)

41. Machuca (2004)

Film Şili’de geçiyor. Peder McEnroe özel bir okulda müdürdür. Hayata bakış açısı, eşitlik ve adalet üzerine kuruludur. İnsanların böyle bir düzende yaşamalarına destek olabilmek için elinden geleni yapan bir eğitimcidir. Bazı öğrencilerin velilerinden destek alarak maddi durumu parlak olmayan çocukları da okuluna almaya çalışır. Pedro Machuca da bu açıdan şanslılardandır. Son derece fakir bir çocuk olan Pedro bir gün maddi durumu çok iyi olan ama biraz çekingen yapıya sahip Gonzola Infante ile tanışır.

40. Narco Cultura (2013)

40. Narco Cultura (2013)

Film yapımcısı Shaul Schwarz, uyuşturucuya karşı verilen mücadeledeki para, uyuşturucu ve şiddete bağımlılık döngüsünü bu filmde tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

39. Undertow (2010)

39. Undertow (2010)

Bize aşkın evrensel olduğunu hatırlatan bu farklı ve etkileyici hayalet filmi Peru’da geçiyor. Miguel küçük, dindar insanların yaşadığı küçük bir kıyı köyünde yaşayan genç ve sevilen bir balıkçıdır. Karısı Mariela hamiledir. Ancak Miguel’in gizli aşkı, köylülerin dışladığı, aslen Limalı olan ressam Santiago’dur. Bir kaza sonucu Santiago boğulur. Geleneğe göre, ruhunun serbest kalması için âşığı tarafından gömülmelidir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için Miguel’in Santiago’ya olan aşkını ifşa etmesi gerekecektir.

38. Sleep Tight (2012)

38. Sleep Tight (2012)

Barcelona’da apartman görevlisi olarak çalışan Cesar, işi gereği her daire sakininin özel hayatına tanıklık etmektedir. Hayatı seven, neşeli bir kadın olan Clara ise özellikle ilgisini çekmektedir. Ama hayat olumlu bakan bu cana yakın hali Clara’nın başına hiç beklenmedik belalar açacaktır. Zira Cesar başka insanlara acı çektirerek tatmin olan bir psikopattır ve çevresinde en dayanamadığı şey mutlu insanlardır.

37. Miss Bala (2012)

37. Miss Bala (2012)

Laura Guerrero Meksikalı genç, güzel ve hırslı bir kadındır. Hayattaki en büyük ideali ise güzellik yarışmasında birinci gelmektir. Tesadüf eseri bir gece kulübünde narkotik polislerince işlenen bir katliama tanık olunca hayallerine ulaşmasının yegane yolunun uyuşturucu şebekesiyle iş birliği yapmaktan geçtiğini anlar.

36. Alamar (2010)

36. Alamar (2010)
s3.amazonaws.com

Bir adam ve oğlu destansı sayılabilecek bir deniz yolculuğuna çıkarlar...

35. Bad Education (2004)

35. Bad Education (2004)

Eski bir arkadaşının ergenlik dönemini anlatan yarı otobiyografik bir senaryoyu ona getirmesiyle beraber Enrique, Katolik bir yatılı okulda geçirdiği gençliğini tekrar tekrar yaşamakta zorlanır. Bu tesadüfi karşılaşmadan etkilenen karakter, çocukluk dönemindeki cinsel mağduriyetini ve cinsel yönelimini bastırmanın travmasını yaşayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

34. The Orphanage (2007)

34. The Orphanage (2007)

Meksika - İspanya ortak yapımı filmde öksüz ve yetimlerin korku dolu hayatları işleniyor. The Orphanage (Yetimhane), yaşamın kırılganlığı, kaybedilmişlerin ıstırabı ve bir annenin sonsuz sevgisi üzerine kurulmuş bir dram. Laura, çocukluğuna dair en mutlu günlerini deniz kenarındaki bir yetimhanede geçirmiştir. Yetimhanenin çalışanları ve Laura'nın birlikte büyüdüğü arkadaşları ona her zaman ilgi ve şefkat göstermişler, sevgilerini asla esirgememişlerdir. Şimdi, 30 yıl sonra, Laura, kocası Carlos ve 7 yaşındaki oğlu Simon'la çok güzel yıllar geçirdiği yetimhaneye geri dönmüştür. Hayali, uzun süredir kapalı olan yetimhaneyi restore ettikten sonra engelli ve hasta çocuklar için bir yaşam alanı haline getirmektir.

33. Duck Season (2004)

33. Duck Season (2004)

14 yaşlarındaki Flama ve Moko çocukluklarından beri en iyi arkadaşlardır. Sıkıcı bir Pazar gününü keyifli geçirmek  için ihtiyaç duydukları her şeye sahiplerdir: ebeveynsiz bir apartman dairesi, video oyunları, porno dergileri, alkolsüz içecekler ve pizza.

32. No (2013)

32. No (2013)

1988'de gerçekleştirilen Şili referandumundan yola çıkan film, parlak fikirli, genç bir reklam uzmanını baş role taşıyor. Diktatör Augusto Pinochet'i baskılarla ülkeyi referandum oylamasına götürmüştür. Muhalefet kanadı ise bu fırsatı kullanıp onu alaşağı etmek için, René Saavedra'nın yönettiği, 'Hayır' odaklı ciddi bir reklam kampanyası başlatır. Bu kampanya, Augusto Pinochet'in sonunu getirecek ve tarihin yönünü değiştirecek midir?

31. Blancanieves (2012)

31. Blancanieves (2012)

1920'lerin Sevillasında Carmen, tüm çocukluğunu zalim üvey annesi Encarna'nın zulmü altında geçirmiştir. yaşadığı baskılardan bunalan genç kadın çareyi kaçmakta bulur. Yaşadığı travmaları unutturacak yeni maceralara ihtiyacı vardır ve kendisini tamamen farklı bir yaşamın içinde bulur. Tesadüfen tanıştığı yedi boğa güreşçisi cüce, her daim güzel Carmen'in koruyucusu olacaktır.

30. Mala Mala (2014)

30. Mala Mala (2014)

Porto Riko'daki trans birey topluluğu üzerine bir belgesel olan film, trans bireyleri ve cinsiyet değiştirme sürecini dokuz farklı perspektiften ele alıyor. Mala Mala, Porto Riko'daki sıra dışı gece hayatı ve uyuşturucu trafiği üzerinden kahramanların gündüz ve gece arasında yaşadığı değişimi ekrana yansıtıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

29. I'm No Longer Here (2019)

29. I'm No Longer Here (2019)

Meksika'nın Monterrey kentinde, genç bir sokak çetesi günlerini  dans ederek ve partilere katılarak geçirmektedirler. Yerel bir kartel ile karıştıktan sonra liderleri ABD'ye göç etmek durumunda kalır ama onların da çabucak eve dönmelerini ister.

28. Nine Queens (2000)

28. Nine Queens (2000)

Hayatta hiçbir şey ilk bakışta zannedildiği gibi değildir. Bu bazen iyi bazen kötü de olabilir elbette. Film, hileli oyunlarla gelişen insan aklını kışkırtan çağrışımlar yüklü bir kurguya sahip. Juan ve Marcos dolandırıcılık yapmaktadırlar. Görünüşte Juan daha az tecrübeli gibidir. Bunu fark eden Marcos, onun zor bir durumdan çıkmasına destek olur. Ona bir teklifte bulunur. Bir gün boyunca birlikte bir sürü dümen çevireceklerdir. Yalnız her ikisini de tanıyan esrarengiz Sandler'la umulmadık karşılaşmaları, daha farklı bir boyutta uzlaşmaya yönlendirir onları. Artık ortak bir hedefe odaklanarak pek çok ganimet elde edilecek kârlı bir iş birliğine girerler. Yalnız yalan kavramı bütün dengeleri sürekli sarsan bir unsur olarak dikilir orta yerde.

27. Talk to Her (2002)

27. Talk to Her (2002)

'Talk To Her'de üzeri somon güllerle dolu perde, Pina Bausch'un Café Müller adlı izletiyi sergilemek üzere açılır. İzleyenler arasında birbirini tanımayan iki genç adam vardır. Bir hemşire olan Benigno ve kırklı yaşlarında bir yazar olan Marco. Sahnede ahşap iskemleler ve masalar arasında Henry Purcell'in The Fairy Queen adlı eseriyle kollarını açmış dans eden iki kadın vardır. Performansın duygusallığı karşısında Marco ağlamaya başlar. Benigno yanında oturan adamın ağladığını fark eder ve kendisinin de bu gösteriden çok etkilendiğini söylemek ister ama cesaret edemez...

26. The Heiresses (2018)

26. The Heiresses (2018)

Mirasçılar, hayatın zorlukları ile mücadele etmeye çalışan iki kadının hikayesini konu ediyor. Chela ve Chiquita uzun yıllar birlikte olan bir çifttir. Yıllar geçtikçe artık yaşantılarında belirli bir rol dağılımı olmuştur. Dışa dönük bir yapıya sahip olan Chiquita, hayatlarını yönetmekten sorumludur. Chela ise evden dışarı çıkmayı pek hevesli olmayan tüm zamanını resim yaparak geçiren biridir. Maddi zorluk yaşayan çift, her birinin birçok anısı olan eşyalarını satmaya başlar. Fakat işler daha da kötüye gidip borçlar ödenemediğinde Chiquita hapishaneye girmek zorunda kalır. Chela, artık yapayalnızdır ve hayatını kendi geçindirmek zorundadır. Para kazanmak için şoförlük yapmaya başlar. Bu sırada tanıştığı Angy, onun kendisini yeniden tanımasına neden olur.

25. Neruda (2016)

25. Neruda (2016)

Neruda, 1940’larda Komünist Parti’ye katılmak için kendi ülkesinde bir kaçak haline gelen, Nobel ödüllü ünlü Şilili şair Pablo Neruda’nın peşine düşen bir müfettişi konu ediniyor. Müfettiş Óscar Peluchonneau ile Pablo Neruda arasındaki kovalama şairane bir dille anlatılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

24. Güeros (2014)

24. Güeros (2014)

Tomas yalnız annesinin yanından Mexico City'de ağabeyi Federico'nun yanına gönderilir.

23. The Secret in Their Eyes (2009)

23. The Secret in Their Eyes (2009)

Bölge Savcılığı dedektifi Jess Cobb, FBI dedektifi Ray Kasten ve Bölge Savcısı Yardımcısı Claire Sloan kendi alanlarının yükselen isimleridir ve tümü 11 Eylül saldırıları sonrası Los Angeles merkezli terörle mücadele timine seçilmişlerdir. Ray ve Jess bir cinayeti araştırmakla görevlendirilirler ve olay mahalline gittiklerinde akılalmaz bir manzara ile karşılaşırlar: Maktul, Jess'in kızı Caroline'dır! Ray ve Jess, katili bulup adalete teslim etmek için Claire ile iş birliği yapar. Fakat şüpheli, tanık koruma programında olan ve serbest bırakılmış bir federal tanık çıkar...

22. Los reyes del pueblo que no existe (2015)

22. Los reyes del pueblo que no existe (2015)

Kuzeybatı Meksika'da sular altında kalmış bir köyde üç aile yaşamaktadır ama yalnızlıklarına ve korkularına rağmen burayı terk etmeyi reddetmektedirler.

21. Bad Hair (2013)

21. Bad Hair (2013)

9 yaşındaki Junior'ın hayali, kıvırcık saçlarını düzleştirmek ve hayal ettiği yerde ve dans kostümü giydiği bir pozda fotoğraf çektirerek zaferini taçlandırmaktır. Annesi ve kardeşiyle toplu konutlarda yaşamaktadır. Tekdüze giden hayatları, sürekli iş arayan annesinin mutsuzluğuyla gergin bir hal almaktadır. Junior'ın isteklerinin toplum normlarının dışında olmaya başladığını fark etmesiyle de bu gerginlik daha da artacaktır. Toplumsal iklim ve olması gerekenle, mutluluğunu istediği çocuğunun arasında kalır ve bu durumu dengelemekte zorlanır. Junior'ın diğer çocuklardan farklı olduğunu kavraması ve bu durumla başa çıkması annesi için kolay olmayacaktır.

20. Amores Perros (2000)

20. Amores Perros (2000)

Paramparça Aşklar Köpekler, sinemanın son yıllarda sıkça işlediği çıkış noktalarından bir 'kesişen hayatlar' hikayesini ele alıyor. Film Meksika'nın çeşitli sosyal statülerine sahip üç insanın kesişen ve benzeşen öykülerini işliyor. Genç ve yakışıklı Octavio, geçimsiz ağabeyi ve yengesiyle birlikte yaşıyor. Hiçbir işi olmayan Octavio'nun tek derdi yengesine karşı beslediği büyük aşk. Diğer yandan başarılı bir kariyere sahip olan Daniel ise yolunda giden evliliğini bırakıp başka bir kadını seçiyor. Eski bir suçlu olan El Chiavo ise kendinden yaşça küçük bir kıza vurulmuş durumda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. La Llorona (2020)

19. La Llorona (2020)

Alma ve çocukları, Guatemala’da yaşanan bir silahlı çatışma sırasında öldürülür. Aradan geçen otuz yılın ardından katliamın sorumlusu olan emekli General Enrique hakkında dava açılır. Öfkeli protestocular, generalin evini istila etmeye başlar. Ancak Enrique beraat edince Alma’nın ruhu yaşananların intikamını almak için harekete geçer. Bu sırada ailenin yanında çalışan insanlar yaşananların ardından evden kaçmaya başlar. Bu durum üzerine eve yeni bir hizmetçi alınır. Hizmetçinin eve gelmesiyle birlikte evde açıklanamayan olaylar yaşanmaya başlar.

18. Nobody's Watching (2017)

18. Nobody's Watching (2017)

Nico 30'lu yaşların ortalarında ABD'de bir kariyer inşa etmek için savaşan genç bir Arjantinli aktördür. Herhangi bir bağlantısı olmadan yaşam mücadelesi vermeye çalışır.

17. The Devil's Backbone (2001)

17. The Devil's Backbone (2001)

Babası İspanya iç savaşında ölen 12 yaşındaki Carlos bir yetimhaneye geldikten sonra getirildiği okulun perili olduğunu ve ortaya çıkarması gereken birçok karanlık sır olduğunu keşfeder.

16. Volver (2006)

16. Volver (2006)

Hayatını en zor koşullarda bile kazanmak için elinde geleni hiç gocunmadan yapan Raimunda, ailesine bakabilmek için birden fazla işte çalışmaktadır. Ablası Sole, onun kadar savaşçı bir yapıya sahip değildir. Yine de kuaförlük yaparak para kazanır. Bu kendi hallerinde yaşayan insanlar bir gün halalarının vefat haberini alırlar. Halasının cenazesine ablası ile beraber gitmek isteyen Raimunda, gittiği yerde daha keskin bir acı ile karşı karşıya gelecektir. Öte yandan Sole da cenazede hayatının şokunu yaşayacaktır. Yıllar önce bir yangına kurban giden anneleri geri dönmüştür. Hem kızlarının hem de torununun ona ziyadesi ile ihtiyacı vardır.

15. Los lobos (2019)

15. Los lobos (2019)

İki çocuk ve anneleri ABD'ye göç ederler. Günleri Disneyland'i ziyaret etme ümidiyle geçen çocukları küçük sıradan bir apartman dairesi beklemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Zama (2017)

14. Zama (2017)

Antonio Di Benedetto'nun 1956'da yazdığı romandan uyarlanan Don Diego de Zama on yedinci yüzyılda bir İspanyol subayının hayatını anlatır.

13. Nostalgia for the Light (2010)

13. Nostalgia for the Light (2010)

Şili'nin uçsuz bucaksız çöllerinden biridir Atacama. Bir grup gök-bilimci yaşamın kaynağına dair, burada bilimsel araştırmalar yaparken çok yakınlarda bir başka grup kadın ise farklı bir ulvi amaç için arayıştadırlar. Onların aradıkları ise, Şili'nin faşist diktatörü Pinochet'in katlettiği masum insanlara ait izlerdir... Sevdikleri insanlara dair bulabilecekleri en ufak bir umudun arayışı içerisindedirler...

12. Maria Full of Grace (2004)

12. Maria Full of Grace (2004)

Henüz on yedi yaşında genç bir kadın olan Maria Alvarez, tüm akrabalarıyla birlikte yaşayıp gitmekte olduğu küçük Kolombiya kasabasındaki bu hayatı oldukça ağır mesailerle çalıştığı bir çiçekçide geçmektedir. En büyük hayali haline gelen bu kasabadan kaçıp gitme şansı ise tehlikeli bir uyuşturucu çetesinden gelen teklifle gerçeğe dönmek üzeredir. Maria, midesinde taşıdığı uyuşturucu dolu paketlerle kuryelik yaparak Amerika'ya gidecek ve sonrasında burada istediği hayata kavuşacaktır. Yola çıktığında karşılaştığı şeyin ise kendisine vaat edilen yolculukla uzaktan yakından ilgisi yoktur.

11. Y Tu Mamá También (2001)

11. Y Tu Mamá También (2001)

Birçok festivalden ödül ile dönen 'Y Tu Mamá También' Meksikalı 17 yaşlarında iki arkadaş; Julio ve Tenoch'ın öyküsünü beyaz perde'ye yansıtıyor. Bu iki kafadar, hayali bir kumsala doğru bir yolculuk planlarlar. Julio ve Tenoch'un olgun bir arkadaşları daha onlara eşlik edecektir; kendilerinden yaşça büyük olan Luisa.

10. Vuelven (2019)

10. Vuelven (2019)

10 yaşında bir çocuk olan Estrella’nın 3 dileği vardır. İlki kayıp olan annesinin geri dönmesidir. Dileği tutan küçük çocuğun annesi geri döner ancak ölür ve her yerde Estrella’yı takip eder. Büyük bir korkuya kapılan Estrella, kendisi gibi yetim olan çocuklardan oluşan bir çeteye katılarak annesinden kaçmaya çalışır. Çok geçmeden ölülerin asla geride bırakılmadığı bir vahşetin ortasında kaldığında, dileklerin asla olmasını istedikleri gibi gerçekleşmediğini fark eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Wild Tales (2014)

9. Wild Tales (2014)

'Wild Tales', öfkenin iliklere işlediği, dengenin her daim hassas olduğu bir toplumda, aşkların, nefretin ve intikam duygusunun hüküm sürdüğü birbirinden bağımsız bireylerin öykülerini anlatıyor.

8. Live-In Maid (2004)

8. Live-In Maid (2004)

Buenos Aires ekonomik krize sürüklendiğinde zengin bir kadın ve onun yatılı hizmetçisinin hayatları bir anda tepetaklak olur...

7. The Spirit of the Beehive (1973)

7. The Spirit of the Beehive (1973)

'The Spirit of the Beehive', 'Frankenstein' (1931) filmini izledikten sonra travma geçiren ve bir İspanyol köyünde yaşayan yedi yaşındaki küçük bir kızın yaşadıklarını konu edinir.

6. Gloria (2014)

6. Gloria (2014)

58 yaşında özgür ruhlu, dul bir kadın olan Gloria, tüm çocuklarının yanından ayrılmasıyla tek başına kalmıştır. Yalnızlığa razı gelecek kadar kaderci bir yapıya sahip olmayan Gloria soluğu yalnızca bekarların katılabildiği sıra dışı partilerde alır ve bu partiler umduğunun aksine her seferinde hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Kendisinden yedi yaş küçük olan Rodolfo'ya karşı romantik anlamda bir şeyler hissetmeye başlayan Gloria, uzun süreli bir ilişkinin de hayallerini kurmaya başlamıştır. Ancak karşılaşacağı beklenmedik zorluklar kendi karanlık sırlarıyla baş başa kalmasına neden olacaktır.

5. The Chambermaid (2018)

5. The Chambermaid (2018)

'The Chambermaid' filminde Mexico City'nin en lüks otellerinden birinde çalışan bir oda servisçisinin neler yaşadığı anlatılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Pain and Glory (2019)

4. Pain and Glory (2019)

Acı ve Zafer, yönetmen Salvador Mallo’nın geçmişten bugüne yaptığı seçimleri ve yaşamında iz bırakan olayları konu ediyor. Filmde, Mallo’nun çocukluğunu yaşadığı 60’lı yıllara, doğup çocukluğunu geçirdiği yerden ayrılıp ailesi ile birlikte Valencia’da bir köye göç etmesine, refah arayışına, 80’lerin Madrid’inde kalbinin hızla çarpmasına neden olan ilk aşkına, terapi aracı olan yazı ve sinema ile tanışmasına, kendisini tanımasına yol açan olaylara değiniliyor.

3. La Ciénaga (2001)

3. La Ciénaga (2001)

İki aile, hayatı felce uğratan bir sıcak hava dalgasında mümkün olduğunca iyi bir durum yaratmaya çalışıyor. Arjantin’i rekor bir sıcak hava dalgası sararken; Tali (Mercedes Moran) avcılık döneminin açılmasıyla oldukça meşgul olan kocasından gelen çok az yardımla 4 küçük çocuğa bakıyor. İşler kuzeni Mecha (Graciela Borges) için de hiç iyi gitmez. O da pek yardıma tenezzül etmeyen kocasıyla 4 çocuğu bakıyor. Tali ve ailesi yazı Mecha ile geçirmeye karar verir. Ancak yağan yağışlar, şehrin kavurucu sıcağına çekilmez bir nem katar.

2. Pan's Labyrinth (2006)

2. Pan's Labyrinth (2006)

Pan’ın Labirenti, fantastik bir dünyaya kaçan küçük bir kızın hikayesini anlatıyor. İspanya’da faşist iktidarın tüm vahşetinin gölgesinde yalnız bir kız çocuğu olan Ofelia, sadist eğilimleri olan babasının etrafındakilere yaptığı tüm eziyetleri bizzat gözlemlemektedir. Bu küçük kız çocuğunun gerçeklikten kaçabileceği tek yer kendi hayal gücüdür. Ofelia, gerçeklikte bulamadığı huzuru, hayallerinde aramaya başlayacaktır. Bu esnada vahşet ise tüm sertliğiyle Ofelia’nın çevresinde vuku bulmaya devam edecektir. Guillermo del Toro’nun gösterildiği sene Cannes’da dakikalarca ayakta alkışlanan yakın dönem başyapıtı, çocukların gözünden savaşın ne kadar sert bir fırtına olduğunu gözler önüne seriyor.

1. Roma (2018)

1. Roma (2018)

Cleo, Meksiko’nun orta sınıf ailelerinin yaşadığı bir Roma mahallesinde bulunan bir evde hizmetçi olarak çalışan genç bir kadındır. Bir yandan ev işleri ile uğraşan Cleo, bir yandan da evdeki dört çocukla ilgilenir. O tüm zamanını hizmetlisi olduğu evde geçirse de kendisine ait bambaşka bir dünyası vardır. Genç kadın, gönlünü Fermin adındaki bir adama kaptırmıştır. Fakat bu ilişki pek de Cleo’nun düşlediği gibi sonuçlanmaz. Bu sırada evin dört çocuk annesi olan hanımı Sofia, kocasının yokluğu ile başa çıkmaya çalışır. Birbirinden farklı hayatlara sahip olsalar da benzer travmalar yaşayan Cleo ve Sofia, siyasi kargaşanın hüküm sürdüğü bir ortamda birbirlerinin en büyük destekçisi olur.

Sizin favori İspanyol yapımı filminiz hangisi? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
7
3
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
begonvila

20 ve 23 çok iyidir

prens dastan

ispanyolca demek daha doğru. meksika arjantin filmleri de var listede

Pasif Kullanıcı

İspanyollar, İspanyolca konuşulan hemen hemen tüm Latin Amerika ülkeleriyle ilgili filmler çekmiş. Belli ki "Soft Power"ı önemsiyorlar. Darısı başımıza.