Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'u Bir de Böyle Görün! Kapalıçarşı'dan Balat Sokaklarına Kadar İstanbul'da Çekilen Harika Filmler

İstanbul'u Bir de Böyle Görün! Kapalıçarşı'dan Balat Sokaklarına Kadar İstanbul'da Çekilen Harika Filmler

İstanbul, tarihî ve turistik özellikleri yanında, farklı dinsel ve etnik unsurların yüzyıllardan beri beraber yaşadığı çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Özellikle 50-60 yıldır aldığı iç göçler sonucunda yaşadığı kentleşme problemleriyle de  tarihsel ve sosyolojik olarak da sinema için önemli bir kaynak olmuştur. Bu yazıda size İstanbul'da çekilen Türk ve yabancı sinema filmlerini derledik. 

İzlemek için kaydetmeyi unutmayın.  😍

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Taşı Toprağı Altın Şehir (1978)

1. Taşı Toprağı Altın Şehir (1978)

Yapımcılığını ve senaristliğini Türker İnanoğlu'nun üstlendiği film, Uyanık ailesinin taşı toprağı altın diye göç ettikleri İstanbul’da yaşadıkları trajik olayları konu alır. Levent Kırca'nın oynadığı Ökkeş Uyanık karakteri, traktör alabilmek için geldiği İstanbul'da kardeşini toprağa, oğlunu hapse, eşini de kötü yola düşmesi sonucu kaybeder. Filmde sosyetesi, hareketli yaşantısı, sabahçı kahvelerinde iş bekleyen ameleleriyle gerçekçi bir İstanbul görüntüsü vardır.

2. Kırık Çanaklar (1960)

2. Kırık Çanaklar (1960)

Yönetmenliğini Memduh Ün'ün yaptığı filmde Sebahat bütün gününü ev işleriyle, yaramaz çocuğuyla ve geçimsiz kayınpederinin bakımıyla geçirmektedir. İşten yorgun dönen Cemal ise her gece Sebahat’ın şikayetlerinden bunalmaktadır. Tartışmaları günden güne şiddetle artar. Uzun zamandır Cemal’e aşık olan komşuları Mualla bu tartışma ortamından yararlanmaya çalışır. Filmde deniz sahneleri, yaşlı adamla çocuğun vapur gezileri ve Üsküdar'ın 11 numaralı Kısıklı tramvayı izleyeni eski İstanbul'a götürür.

3. Balatlı Arif (1967)

3. Balatlı Arif (1967)

Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı filmde Yılmaz Güney ve Aşk-ı Memnu'nun Firdevs Hanım'ı Nebahat Çehre başroldedir. Balat’taki çekimlerinde semt sakinlerinin de yer aldığı film, Nişantaşı ve İstanbul Üniversitesi civarında geçmektedir. Nişantaşı’nda yükselen yeni apartmanların aksine Balat’ın gecekondu mahallesinde evler karton çatılıdır. Filmin kahramanı Arif (Yılmaz Güney), üniversite arkadaşlarının oluşturduğu elit çevrenin çekiciliği ile ailesinin zor hayat şartlarına katlanmak arasında ikilem yaşamaktadır. Arif ‘in yük taşırken kullandığı at arabasını, zamanın marka otomobillerinin yoğun olarak geçtiği Karaköy trafiğinde yan yana görürüz. Bu kare, İstanbul’un farklı gelir seviyelerindeki insanlarının hayat şartlarına dair bize ipucu verir.

4. Sultan (1978)

4. Sultan (1978)

Yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı film FSM Köprüsü’nün güzergâhında bulunan gecekondu mahallesinde çekilmiştir. Film, İstanbul’a göç eden ailelerin yaşam kavgasını, gecekondu kültürünü ve bu yaşamın zorluğunu dört çocuklu dul bir kadının hayatı üzerinden gözler önüne serer. Gecekondu evini yıktırmak istemeyen Sultan (Türkan Şoray) ve mahallelinin direnişi, grevler, zamlar, emeklilik, sendikalaşma, işsizlik konusu iç içe geçmiştir.

5. Şoför Nebahat (1960)

5. Şoför Nebahat (1960)

Metin Erksan'ın yönetmenliğinde çekilen filmin başrollerinde Şoför Nebahat rolünde Sezer Sezin ve ona eşlik eden Kenan Pars vardır.  Filmin konusu, hayatını kazanmak zorunda kalıp şoförlük yapan Nebahatın kendisine musallat olan ‘Gececi Neşet’ ile yaşadıklarıdır. Filmde,Taksim başta olmak üzere İstanbul’un birçok sembol semtini, meydanını, yollarını ve caddelerini görmek mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Züğürt Ağa (1985)

6. Züğürt Ağa (1985)

Nesli Çölgeçen’in 1985 yılı yapımı Züğürt Ağa filminde, işlerinin yolunda gitmemesi sonucu, Güneydoğu’dan İstanbul’a göç etmek zorunda kalan bir köy ağasının, büyük şehrin koşullarına uyum sağlama çabası gözler önüne serilir. Elinde avucunda az şey kalan ve marabalarını kaybeden ağa saf kişiliği ve ailesi ile İstanbul'da yeni bir yaşam kurmaya çalışır. Film, İstanbul'un Levent semtinde çekilmiştir.

7. Vesikalı Yarim (1968)

7. Vesikalı Yarim (1968)

Filmin senaryosu Sait Faik Abasıyanık'ın 1948 yılında yayımlanan Lüzumsuz Adam adlı kitabında yer alan Menekşeli Vadi hikâyesinden uyarlanmıştır. Türkan Şoray ve İzzet Günay’ın başrollerinde oynadığı film manavcı Halil ile pavyon şarkıcısı Sabiha’nın aşk öyküsünü anlatır. Filmde  dönemin İstanbul pazarlarını, manavlarını, sokaklarını ve gece hayatını görmek mümkün.

8. Ah Güzel İstanbul (1966)

8. Ah Güzel İstanbul (1966)

Atıf Yılmaz'ın yönettiği ve kara komedi tarzında çekilen film, evinden kaçıp İstanbul'la artist olma hevesiyle gelen Ayşe adlı genç kız ile babasından kalan aile servetini tükettikten sonra kendine özgü bir meslek olan sokak fotoğrafçılığı yapan eski İstanbullu Haşmet'in öyküsünü anlatır. Eski İstanbul'da, Galata sokaklarında ve Boğaziçi yalılarında geçen film, Türkiye'de yaşanan alaturka-alafranga çatışmasını Türk müziği temelinde ele alır.

9. Anlat İstanbul (2005)

9. Anlat İstanbul (2005)

Birçok tanıdık oyuncunun rol aldığı Anlat İstanbul, İstanbul'da yaşayan insanların hikâyelerini masallara, insanları kahramanlara dönüştürerek anlatıyor. Filmde Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız masallarını İstanbullular üzerinden izliyoruz. Beyoğlu, Balat, Kadıköy, Fatih ve Bayrampaşa'da çekilen filmde İstanbul'un birbirinden farklı manzaralarını görmek mümkün.

10. İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek (2005)

10. İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek (2005)

Yönetmenliğini Fatih Akın'ın yaptığı belgesel filmde İstanbul'daki değişik müzik türleri, müzik kültürleri ve bunların toplum, yaşam, siyaset ve diğer müzik türleriyle olan ilişkileri konu edilir. Aynur Doğan, tarihi bir hamamda Kürtçe bir şarkı söyler, roman müzisyenler ziyaret edilir ve rapçi Ceza, Orhan Gencebay, Sezen Aksu ve Duman grubu filmde karşımıza çıkar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ağır Roman (1996)

11. Ağır Roman (1996)

Adını ağır bir Roman oyun havasından alan filmin başrolünde Okan Bayülgen ve Müjde Ar oynar. Film, 70'li yıllarda, İstanbul'da, yoğun olarak Romanların yaşadığı Kolera Sokağı'nda geçer. Filmin konusu araba tamirciliği yapan Salih'in (Okan Bayülgen) mahallenin kabadayısı olması ve hayat kadını Tina'ya aşık olması etrafında gelişir. Film karmaşık Tarlabaşı sokaklarında geçer.

12. Mahalle Arkadaşları (1962)

12. Mahalle Arkadaşları (1962)

Metin Erksan’ın yazdığı ve yönettiği Mahalle Arkadaşları, Steinbeck’in Sardalya Sokağı romanından esinlenerek yazılmıştır. Film,  bir kızı seven fakir bir kaptan ve kaptanın aylak arkadaşlarının maceralarını anlatıyor. Filmde İstanbul’un günlük hayatından anlar görmek mümkün.

13. Taken 2/Takip: İstanbul (2012)

13. Taken 2/Takip: İstanbul (2012)

Yönetmenliğini Olivier Megaton’un, başrollerini ise Liam Neeson, Famke Janssen ve Maggie Grace üstlendiği “Taken 2/Takip: İstanbul filminin tamamı İstanbul’da çekilmiştir. Önemli bir bölümü tarihî yarımadada çekilen filmde; Balat, Kadıköy, Haydarpaşa ve İstanbul Boğazı’ndan sahneler vardır. İstanbul’un tarihî camilerinin ve Galata Köprüsü’nün de perdeye yansıtıldığı film, İstanbul’un en bakımsız yerlerini perdeye taşıdığı ve Türkiye’de 1985 yılında üretimi sona eren Fiat 131 model arabaları polis arabası olarak gösterdiği için eleştirilere maruz kalmıştır.

14. Skyfall (2012)

14. Skyfall (2012)

Yönetmenliğini Sam Mendes’in yaptığı, başrollerini ise Daniel Craig, Javier Bardem ve Naomie Harris’in paylaştığı James Bond filmin çekimlerinin önemli bir bölümü Eminönü Meydanı, Kapalıçarşı ve Beyazıt’ta yapılmıştır. Bu film de İstanbul’un imajını yeterince doğru bir şekilde yansıtamamakla eleştirilmiştir.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın