Görüş Bildir
Haberler
İçişleri Bakanlığı Lice Olaylarını Soruşturacak

İçişleri Bakanlığı Lice Olaylarını Soruşturacak

Fatih UZUN
08.06.2014 - 22:21

İçişleri Bakanlığı, Lice’de cumartesi günü iki kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili soruşturma açılacağını açıkladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Lice'deki olaylarla ilgili soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Konunun kapsamlı bir şekilde soruşturulması için Bakanlığımızca mülkiye müfettişleri görevlendirilmiştir' denildi. Diyarbakır'ın Lice ilçesinde cumartesi akşamı yok kapatan eylemcilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıkmış, eylemcilerden iki kişi ölmüştü.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Lice'deki olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Görevlendirilen 2 savcı dün gece hayatını kaybeden Ramazan Baran ve Baki Akdemir'in otopsilerine katıldı. Baki Akdemir'in otopsisinin yapılması için Diyarbakır'dan görevlendirilen savcı ve teknik ekibin helikopterle Lice'ye gittiği belirtildi. Diyarbakır'da otopsisi yapılan Ramazan Baran'ın vücudunda iki mermi giriş ve çıkışı olduğu öğrenildi. Hayatını kaybeden iki kişinin de vücutlarında mermi çekirdeği bulunmadığının da otopside tespit edildiği ifade edildi.

Soruşturmada görevlendirilen savcılar olayın meydana geldiği bölgede konuşlanan askerlerin silahlarını da incelemeye aldı. Soruşturmayı yapan savcıların olay yerine giderek delil taraması yapacağı ve olay yeri inceleme çalışmasına bizzat katılacağı da kaydedildi. Savcıların elde edilen boş kovanlar ve silahların kriminal karşılaştırmalarını yaptırarak, ölüm olayına neden olan silahı tespit etmeye çalıştığı belirtildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, olayın ardından adli soruşturma başlatıldığı ve otopsi işlemleri için savcıların görevlendirildiğini söyledi. Solmaz, ölüme neden olan silahların nereden, ne şekilde ateşlendiğinin tespiti için titiz bir inceleme yaptıklarını ve bu noktada her ihtimali değerlendirdiklerini de ifade etti.

Genelkurmay'dan açıklama

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden Lice'deki olaylarla ilgili açıklama yayınlandı. Açıklamada, 'Bölücü terör örgütüne müzahir bir grup tarafından, Diyarbakır-Bingöl karayolunun emniyetinin sağlanması maksadıyla, Diyarbakır'ın Lice İlçesi Çalıbükü Mahallesi mülki sınırları içerisinde bulunan Kevribel Tepe'de konuşlu Jandarma Komando Timlerine, ses bombası, molotof kokteyli, El Yapımı Patlayıcı (EYP) ve havai fişek ile saldırılmış, eşzamanlı olarak grup içerisindeki bölücü terör örgütü mensubu üç şahıs tarafından unsurlarımıza ateş açılmıştır. Saldırı sırasında saat 18.15 sularında atılan parça tesirli EYP'nin patlaması sonucu, bir Jandarma Astsubayımız hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralanmıştır. Yapılan saldırıya unsurlarımız tarafından karşılık verilmiş, açılan karşı ateş sırasında, bölücü terör örgütünün şehir yapılanmasında faaliyet gösteren bir terörist mevzilere sızma girişimi esnasında yaralanmıştır' denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında olay yerine giden olay yeri inceleme ekiplerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldığı belirterek, şöyle denildi:

'Olay yerinde yapılan inceleme neticesinde, içerisinde EYP, molotof kokteyli ve boş Biksi kovanı bulunan ve saldırıda yaralanarak vefat eden şahsa ait bir adet sırt çantası bulunmuştur. Olayların aralıklı olarak devam ettiği esnada, saat 19.30 sularında, bir şahıs, ateşli silah yaralanması nedeniyle, Kevribel Tepe bölgesinden 112 Acil Servisle, Lice Devlet Hastanesi'ne sevk edildiği öğrenilmiştir. Söz konusu yaralı şahıs, helikopterle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesine sevk edilmiş olup, hayati tehlikesi bulunmaktadır. Bir grup vatandaş tarafından, 08 Haziran 2014 tarihinde saat 00.20 sularında, anılan bölgede yaşanan olaylarda vurulduğu iddiasıyla bir erkek cesedi Lice Devlet Hastanesi'ne getirilmiştir. Lice Cumhuriyet Savcısının talimatıyla, anılan şahsın, otopsi işlemleri, 08 Haziran 2014 sabahı, Malatya Adli Tıp Kurumu'ndan, Lice İlçesine gelen uzman personel tarafından yapılmıştır. Ailesi tarafından, şahsın Malatya Adli Tıp Kurumuna götürülmesi engellenmiştir.'

'Başbakan tarihsel hatayı sürdürüyor'

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Lice'de yaşananları kınayan bir açıklama yaptı. HDP 'Demokratik siyasal çözüm için sunulan politik önerileri, zemin ve fırsatları elinin tersiyle iten Başbakan Erdoğan ve siyasi iktidar, büyük bir tarihsel hatayı sürdürüyor' dedi.

AK Parti'nin demokratik bir çözüm konusunda güven vermediği ifade edilen açıklamada, karakol inşaatları da eleştirildi:

'Karakol-kalekol yapımlarına karşı çıkan halka saldırmak çözüm ve demokratikleşme politikası olamaz. Başbakan Erdoğan'ın B ve C planlarının ne olduğu bir kez daha görülmüştür: Özgürlük ve demokrasi taleplerini kırmak, seçim döneminde zaman kazanmak için oyalamak, 'en az ve en geç ver' politikasını sürdürmek.'

HDP açıklamada Lice'de yaşanan son olayların Diyarbakır'daki Çözüm Süreci Çalıştayı'ndan hemen sonra gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını, bu yolla 'halkın tepkilerini bastırmak için siyasal meşruiyet yaratılmaya çalışıldığını' iddia etti.

HDP'den yapılan bir başka açıklamada da partinin bu haftaki grup toplantısının salı günü Diyarbakır'da yapılacağı, bu nedenle HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın pazartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kabul programının başka bir tarihe ertelendiği belirtildi.

KCK gençleri dağa çağırdı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde güvenlik güçlerinin, bölgedeki yüksek güvenlikli karakol inşaatlarını protesto için yol kapatan göstericilere müdahalesinde iki kişinin ölmesinin ardından PKK'nın çatı örgütü KCK bir açıklama yaptı.

KCK Başkanlık Konseyi'nden yapılan açıklamada, AK Parti hükümeti suçlandı ve Başbakan Tayyip Erdoğan eski başbakanlardan Tansu Çiller'e benzetildi:

AKP'nin on iki yıllık politikası açıkça göstermiştir ki, Tayyip Erdoğan ile Çiller arasında amaç ve hedefte bir fark yoktur; sadece Özgürlük Hareketi'ni tasfiye etmede yöntem değişikliğine gidilmiştir. Kürt halkının özgürlük mücadelesi geliştikçe, kültürel soykırımcı sömürgecilik teşhir oldukça devlet de Kürtlere karşı mücadele yol ve yöntemlerini değiştirmiştir. Kuşkusuz bu yöntem değişikliğine yaşadığı sıkışıklık nedeniyle gitmiştir. Kürt Özgürlük Hareketi devletin bu sıkışıklığını görerek demokratik siyasal çözüm için zemin ve fırsat sunmuştur. AKP bu demokratik siyasal çözüm yaklaşımlarına olumlu bir cevap vermediği gibi, Önder Apo'nun bir buçuk yıl önce başlattığı demokratik siyasal yollarla çözüm zeminini de kullanmamıştır.

KCK, Kürtleri 'Lice'yi sahiplenmeye. gençleri de ' bu saldırılara karşı meşru savunmayı güçlendirmek için gerillaya katılmaya' çağırdı.

'Lice, sürece sıkılan kurşun'

Diyarbakır'da kurulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) de Lice'de yaşananlarla ilgili hükümeti suçlayan bir açıklama yaptı.

'Lice’de sivil halkımıza sıkılan kurşunlar demokratik çözüm sürecine sıkılan kurşunlardır. Lice’deki katliam Türkiye halklarının gönüllü birlikteliğine, demokratik geleceğine, özgür yarınlarına yönelik yapılan katliamdır. Oyalama, kandırma ve zamana yaymacı politikalarla bu ülkeyi uçuruma sürükleyen, Türkiye halklarının geleceğini karartmak isteyen AKP iktidarına karşı ortak mücadeleyi büyütmek tüm demokrasi güçlerinin öncelikli sorumluluğudur. Bir yandan barış ve demokratik çözümü dilinden düşürmeyen AKP iktidarı diğer yandan sürece uygun adımlar atmaması; karakol, kalekol yapımları, kullandığı çatışmacı ve tehditkâr dil ile bu katliamın asıl sorumlusudur. Bu katliamlarla AKP iktidarı gerçek yüzünü açığa çıkarmış, çözüm sürecinden ne kadar uzak olduğunu tüm Türkiye ve dünyaya bir kez daha göstermiştir.'

DTK açıklamasında, 'Şu iyi bilinmelidir ki Kürt halkı dün olduğu gibi bugün de hiçbir zaman yasaklarla, baskılarla, katliamlarla demokratik, eşit ve özgür yaşam yürüyüşünden, varlığını korumaktan ve özgürlüğünü sağlamaktan vazgeçmeyecektir. Halkımız her türlü engellemelere ve bedellere rağmen bu onurlu yürüyüşüne sonuç alıncaya kadar devam edecektir. Kürt halkının bu kararlılığını herkese ve her kesime bir kez daha hatırlatmak isteriz.' denildi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesi ve çevresinde geçen çarşamba günü sabah saat 06.00 sıralarında PKK'lılara karşı operasyon başlatılmıştı.

  • aljazeera.com.tr
Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/icisler...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0