Görüş Bildir
Haberler
Hukuku Konu Alan Filmler

Hukuku Konu Alan Filmler

Hukuki Blog
05.03.2018 - 22:40

Hukuku Konu Alan Filmler

Hukuk kavramı film sektörü için önemli ve ilgi çekici bir konu olsa gerek ki, tarihte yüzlerce filme konu olmuştur. Bu filmlerde öncelikle adalet üzerine konuşulur, farklı perspektiften olaylara bakmamızı sağlar. İzleyiciye görünenin ardındaki gerçeği arattırır. Geçmişten günümüze en çok izlenen hukuk temalı filmler i elimden geldiğince derlemeye çalıştım.

12 Kızgın Adam

Yapım Yılı : 1957

İMDB Puanı : 8.9 / 10

Konusu : Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıftır ve olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık mevcuttur. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir. Jüri sonuçları da pek de şaşırtıcı değildir: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis ‘suçsuz’ hükmü yönünde oy vermiştir. Davis’in jüri üyelerini ikna etmeye çalışması esnasında her jüri üyesinin ‘suçlu’ kararı vermesinin arkasında ise, aralarında yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkacaktır.

Beklenmeyen Şahit

Yapım Yılı : 1957

İMDB Puanı : 8.4 / 10

Konusu : Ünlü avukat Sir Wilfrid Robarts sağlık problemleri nedeniyle mesleğine ara verdiği bir dönemde ortaya çıkan bu dava için işine geri döner. Sanık, daha öncesinde tanıştığı ve avukatlığını yaptığı Leonard Vole isimli bir adamdır ve bu adam zengin ve dul bir kadını öldürmekle suçlanıyordur. Zamanında Leonard’a deliler gibi aşık olan French, ölmeden önce mirasındaki en önemli varisi olarak Leonard’ı atamıştır. Haliyle tüm deliller tutarlı bir şekilde Leonard’ın katil olduğunu gösterir.

Bir Cinayetin Anatomisi

Yapım Yılı : 1959

İMDB Puanı : 8.1 / 10

Konusu : Michigan eyaletinin küçük kasabalarından birinde avukatlık yapan Paul Bieglar, suçun pek yaygın olmadığı bu yerde tüm zamanını arkadaşlarıyla ya da çeşitli hobileriyle geçirmektedir. Bir gün önemli bir mevkide bulunan tanınmış kişilik Frederick Manion’un karısından aldığı telefon onu ilginç bir vakaya dahil eder. Frederick Manion, bir cinayet suçunun tek şüphelisi olarak tutuklanmıştır. Ancak ortada ilginç bir durum vardır. Manion cinayeti işlediğini kabul edip suçunu inkar etmez, fakat haklı gerekçeleri olduğunu söyler. Öldürdüğü adam karısı Laura’ya tecavüz etmiştir ve suçu bu yüzden işlemiştir. Çarkları bozuk adalet, kimin haklı olduğunun belirsiz sayılabileceği bu zorlu davada nasıl bir neticeye varacaktır?

Rüzgarın Mirası

Yapım Yılı : 1960

İMDB Puanı : 8.2 / 10

Konusu : Engizisyon mahkemesinde yargılanan Galile, kilisenin zoruyla “dünya dönmüyor” iddiasında bulunmuş ancak yine de dünyanın dönmesinin önüne geçilememişti. İnsanlık bilim yolunda bir hayli ilerlemesine rağmen geri kafalılık ve dogmatizm hala ilerlemenin önüne bir set çekmekle meşguldür.

Nuremberg Duruşması

Yapım Yılı : 1961

İMDB Puanı : 8.3 / 10

Konusu : 2. Dünya Savaşı devam ederken yaşanan gerçek olaylara odaklanan film hükümet tarafından işlenen suçlara alet edilen vatandaşları konu alır. Nazi rejimi döneminde yaptıkları insanlık suçlarının görüşülmesi için mahkemeye çıkan dört hakim, dönemin meşhur kurumu Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılanmaktadır. Mahkeme esnasında ortaya çıkan kirli çamaşırlar hem kurumların hem de insanların güvenirliğini sarsacak cinstendir.

Bülbülü Öldürmek

Yapım Yılı : 1962

İMDB Puanı : 8.3 / 10

Konusu : Ekonomik buhranın hüküm sürdüğü 1930’larda Amerika’da, Alabama eyaletinde yaşanan gerçek bir olayı konu alan film, ırkçılığın şiddetinin zirveye ulaştığı bu dönemi gerçekçi bir üslupla işliyor. Beyaz bir kadına tecavüz suçuyla tutuklanan siyah bir gencin avukatlığını üstlenen başarılı bir avukat çevresi tarafından şiddetle eleştirilip davadan geri çekilmesi yönünde baskılara maruz kalır. Ancak idealist avukat girdiği bu yoldan dönmeyecektir.

Ve Herkes İçin Adalet

Yapım Yılı : 1979

İMDB Puanı : 7.4 / 10

Konusu : Suçluların serbest bırakıldığı, hakim ve avukatların anlaşmalar yaptığı ve masumların korumasız bırakıldığı bir adalet sisteminde, genç avukat Arthur Kirkland adaleti sorgulamaya başlar. Dürüst ve idealist bir avukat olan Arthur bir gün genç bir kıza tecavüzden suçlanan ünlü bir hakimi savunmaya zorlanır.

Hüküm

Yapım Yılı : 1982

İMDB Puanı : 7,8 / 10

Konusu : Boston’da yaşayan Frank Galvin alkol bağımlısı bir avukattır ve kariyeri pek de iyi bir gidişatta değildir. Çevresinde uyandırdığı genel kanaati yıkmak ve hem kişisel hem de profesyonel namını tekrar kazanmak için zorlu bir davayı kabul eder. Katolik kilisesi hastanesinde yürütülen hatalı ameliyat sonrası komaya giren bir kadının davasına bakacak ve kazandığı takdirde kariyeri eski haline dönecektir. Davayı mesleki ve kişisel bir hırsa dönüştüren Frank Galvin’in kısa bir süre içerisinde davayla arasında duygusal bir bağ oluşur. Kurbanın ailesinden habersiz bir şekilde hastanenin ödemeyi teklif ettiğinde tazminatı geri çevirmesiyle işler iyice karışmaya başlar.

Sanık

Yapım Yılı : 1988

İMDB Puanı : 7.1 / 10

Konusu : Bir barda üç kişinin tecavüzüne uğrayan Sarah, tecavüzcülerin aldıkları hafif cezalara karşı mücadelesinde geçmişinin problem olacağını düşünmemiştir. Bu gerilime ne kadar dayanabileceği bir soru işaretidir.

Reis Bey

Yapım Yılı : 1990

İMDB Puanı : 7.6 / 10

Konusu : Reis Bey, görevinden taviz vermeyen kanunlara son derece bağlı ve kararlarında acımasız bir hakimdir. Sanıkların suçlu olduğu kanaatine varırsa, onları idam sehpasına göndermekten çekinmeyen Reis Bey’in hayatı bir katil zanlısıyla ilgili dava sonucu değişir. Mevcut deliller, mahkemeye gelen zanlının suçlu olduğunu göstermektedir ve Reis Bey, onu da idam ettirecektir. Sanık, her ne kadar suçsuz olduğunu iddia etse de, ‘Merhamet’ istese de Reis Bey, kararını verir ve adam, idam edilir. Daha sonra, sanığın suçsuz olduğu ortaya çıkar.Görevi bırakan Reis Bey, artık hayatını merhamet duygusunun yaygınlaşmasına adamıştır. Belalı insanların bulunduğu bir kahvede insanlara merhameti anlatır. Herkes, Reis Bey’e büyük saygı göstermektedir. Bir gün, bir polis baskını sırasında orada bulunanlardan biri, yanındaki uyuşturucuyu hakimin cebine saklar ve hakim yakalanır. Reis Bey, yıllarca hakim koltuğunda oturduğu mahkemede bir iftira sonucu artık bir sanık olarak yargılanacaktır.

Kapanmayan Dosya

Yapım Yılı : 1991

İMDB Puanı : 8.0 / 10

KonusuABD başkanı Kennedy’nin tartışmalı suikasti, ardında onlarca sanık ve komplo teorisi bırakır. Onlarca hikaye yaratılır ve gerçek bir türlü ortaya çıkmaz. Süikastin ardından ortaya çıkan Lee Harvey Oswald, cinayeti tek başına kendisinin işlediği konusunda ısrarcı olsa da arka planda farklı gerçek ve olasılıklar söz konusudur. Medya ve adalet bu olasılıklarla boğuşurken insanlar da olayın bir türlü netleşmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramaktadır. Mahkemenin vardığı sonuca ikna olmayan bölge savcısı Jim Garrison, olayın ardında yatan gerçekleri ortaya dökmeye kararlıdır.

Birkaç İyi Adam

Yapım Yılı : 1992

İMDB Puanı : 7.7 / 10

Konusu : Donanma avukatı Daniel Kaffee oldukça rahat kişiliği ve henüz hiç davaya çıkmamış olması ile tanınmıştır. Mahkeme salonuna çıkmaktansa taraflar arasında anlaşmaları tercih eden Kaffe müvekkillerine her zaman ceza indirimi için yapılan teklifi kabul ettirir. Ta ki bir gün Küba sınırındaki bir askeri birlikte erlerden biri öldürülüp iki er cinayete sebep vermekten karşısına müvekkil olarak gelene kadar.

Kaffee sorunu kendi tarzıyla halletmek istese de askerler kesinlikle cinayeti kabul etmez ve verilen emri uyguladıklarını iddia ederler. İşin içine bir de suçlanan erlerden birinin teyzesi tarafından kiralan başka bir avukat, JoAnne Galloway girince işler daha da karışır.

Yeni avukat erlerin söylediğine inanmakta ve ne olursa olsun mahkeme ile anlaşmayı kabul etmemektedir. Durumu kabullenmek mecburiyetinde kalan Kaffee’nin yapabileceği tek şey kalır; Diğer avukatla beraber Küba sınırındaki birliğe gidip yaşanan her şeyi tanıklardan yerinde öğrenmek. Ancak karşılarındaki en büyük sorun, askerin ölümüne neden olduğu iddia edilen kırmızı kod emrini veren birliğin komutanı Albay Nathan R. Jessup’tır

Kuzenim Vinny

Yapım Yılı : 1992

İMDB Puanı : 7.5 / 10

Konusu : Yanlış anlaşılmalar sonucunda hapse düşen iki dost ile onları kurtarmaya çalışan avukat bozuntusu kuzen ve sevgilisinin komik hikayesini anlatıyor.

Şirket

Yapım Yılı : 1993

İMDB Puanı : 6.8 / 10

Konusu : Mütevazi bir aileden gelen çalışkan Mitch McDeere, Harvard’dan başarıyla mezun olmuş genç bir avukattır. New York ve Şikago’dan büyük hukuk firmaları peşine düşse de, Tennessee Memphis’deki yıldızı parlayan bir şirket Mitch’e diğerlerinden daha iyi şartlarla iş teklif eder.

Menphis’e taşınan Mitch ve karısı Abby için hayat birden çok iyi gitmeye başlar. Son model bir araba, birden silinip giden eski borçlar ve yeni bir ev… Ancak her güzel şeyin bir bedeli vardır ve genç adam bunu keşfetmek üzeredir.

Babam İçin

Yapım Yılı : 1993

İMDB Puanı : 8.1 / 10

Konusu : Basit kaygıları olan saf İrlandalı genç Gerry Conlon, 70’li yıllarda Londra’ya gelir. Kendini hayatın akışına kaptıran genç, burada bir işgal evinde serbest bir hayat yaşayan gençlerle birlikte zaman geçirmeye başlar. Bir polis baskınında ilgisi olmadığı 1974 Gyildford bombalamasından sorumlu tutularak tutuklanır.

O dönemin İngiltere’sinde şimdikinden çok farklı olarak, terörle mücadele adına insan haklarının hiçe sayıldığı uygulamalar olmaktadır. Yoğun fiziksel ve manevi işkencelerin baskısı altındaki Gerry’nin ömrünün sonbaharındaki masum babası da, suç ortağı olarak hapse atılır. Kadın bir avukatın yıllar süren çabalarının da yardımıyla, Gerry maruz kaldığı adaletsizliğe direnmeye başlar.

Philadelphia

Yapım Yılı : 1993

İMDB Puanı : 7.7 / 10

Konusu : Eşcinsel olan yetenekli avukat Andrew Beckett, çalıştığı hukuk bürosunda AIDS olduğu fark edilince kovulur. Kendisine nedeninin AIDS olduğunu açıklamamalarına rağmen Beckett, nedenin bu olduğundan emindir ve bu hukuk bürosuna dava açmaya karar verir. Başvurduğu avukatlarca bir süre reddedildikten sonra, en sonunda Joe Miller’ı tutmayı başarır.

Miller ilk başta bu davayla ilgilenmekte isteksizdir; çünkü o bir homofobiktir ve Beckett’a karşı da önyargılıdır. Fakat Beckett sayesinde zamanla önyargılarını aşmaya ve korkularını yenmeye başlar. Beckett ise hayatı, gururu ve hakları için kıyasıya bir mücadeleye girmiştir ve adalet için savaşır.

İlk Canilik

Yapım Yılı : 1995

İMDB Puanı : 7.3 / 10

Konusu : 5 dolar çaldığı için en azılı mahkumların kapatıldığı meşhur Alcatraz hapishanesine gönderilen Henri Young, buradan kaçmaya çalışırken yakalanır ve hücreye kapatılır.

Karanlık ve soğuk hücrede, 3 yıl acımasız gardiyan Milton Glenn’in işkencesine maruz kaldıktan sonra çıktığında bir caniye dönüşen Henri, bir mahkumu öldürmek suçundan birinci derece cinayetle yargılanmaktadır. Kazanma şansı görünmeyen bu davaya atanan yeni mezun hukukçu James Stamphill ise davayı bambaşka bir yönüyle ele alarak asıl suçlunun Alcatraz’daki sistem olduğunu savunacaktır.

Kardeş Gibiydiler

Yapım Yılı : 1996

İMDB Puanı : 7.6 / 10

Konusu : Sleepers, New York’un yaşanması en tehlikeli mahallelerinden birinde yaşayan bir grup gencin hikayesini anlatır. Bu dört genç bir gün yanlışıkla bir adamın hayatını tehlikeye atan bir kazaya sebep olduklarında gençlik ıslah merkezinde bir yıllık cezaya mahkum edilirler. Yalnızca bir yıl sürecek bu ceza dönemi hayatlarını derinden etkileyecek travmatik olaylarla geçer. Gardiyanlar tarafından darp ve taciz edilen bu gençler, bu travmaları hayatları boyunca yanlarında taşırlar. Ta ki on yıl sonra kendilerini savunabilecek kadar büyüdüklerinde, gardiyanlardan biriyle karşılaşana dek…

İlk Korku

Yapım Yılı : 1996

İMDB Puanı : 7.7 / 10

Konusu : Tanınmış bir psikoposun öldürülmesi, büyük bir yankı uyandırır. Bu cinayet sırasında olay yerinden kaçmakta olan Aaron, görgü tanıkları tarafından suçlu ilan edilir ve suçu işlediği neredeyse kesinleşmiştir. Son derece prestijli bir avukat olan Martin Vail ise olayların bu şekilde geliştiğinden emin değildir ve Aaron’ı savunma görevini üstlenir. Aaron’ın suçluluğu o derece nettir ki Vail’in bu göreve atanması boş yere uğraş olarak addedilir. Ancak kısa bir süre sonra davanın seyri tam anlamıyla değişir.

Amistad

Yapım Yılı : 1997

İMDB Puanı : 7.3 / 10

Konusu : Film, 1839 yazında Küba Sahillerinden hareket eden ve içerisinde tutuklu Afrikalı köleleri taşıyan La Amistad gemisinin yolculuğuyla başlar. Cinque isimli bir adamın gemiden söktüğü bir çiviyle prangalarını açar ve birçok arkadaşını aynı şekilde özgür bırakır. Böylece gemide bir isyan başlamış olur. Akabinde gemi mürettebatı ve köleler arasında başlayan savaş mürettebatın bir çoğunun ölümüyle sonuçlanır. Sağ kalan iki kişi ise köleleri istedikleri yere götürmek zorundadır. Ancak yolculuk esnasında karşılaşacakları bir Amerikan savaş gemisi tarafından yakalanacak, ardından da bu suçlar sebebiyle yargılanmaya başlayacaklardır.

Yağmurcu

Yapım Yılı : 1997

İMDB Puanı : 7.1 / 10

Konusu : Rudy Baylor, henüz okulu yeni bitirmiş olan çiçeği burnunda bir hukuk mezunudur. Genç yaşına rağmen mesleğine karşı son derece idealist bir tavırla yaklaşmakta ve hukuksal haksızlıklara karşı gelmeye çalışmaktadır. Rudy, girdiği bu camiada büyük bir şirkete girebilmek için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. En sonunda amacına ulaşır ve kendisini büyük bir şirketin avukatlarından biri olarak bulur. Şimdi sırada adaletin iki yüzlülüğünü kabullenmektedir.

Şeytanın Avukatı

Yapım Yılı : 1997

İMDB Puanı : 7.5 / 10

Konusu : Kevin Lomax, parlak bir kariyere sahip savunma avukatıdır. Davaların zorluk seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun, başarıya alışkın Kevin, bir şekilde jüriyi etkilemeyi ve müvekkilini temize çıkarmayı başarır. Mutlu bir evlilik süren avukatın hayatındaki her şey yolunda gibidir. Bir gün, müvekkili haksız olduğu halde kazandığı bir dava sonrasında New York’taki büyük bir hukuk firmasından müthiş bir teklif alır. Teklifi yapan dünyanın en büyük hukuk bürolarından birinin lideri olan John Milton’dur. Kevin’ın vereceği kabul cevabı, hayatını geri dönüşü olmayan bir şekilde değiştirecektir.

Dava

Yapım Yılı : 1998

İMDB Puanı : 6.5 / 10

Konusu : Özgüveni yüksek bir avukat olan Jan Schlichtmann oldukça karmaşık bir davayı üstlenmeye karar verir. Kendisine başvuran aileler, çok büyük iki şirkete karşı oldukça zor bir dava açmışlardır. Şehre içme suyu sağlayan bir kasaba kirletiliyordur ve bu nedenle bir sürü çocuk hastalanarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Hukukun yorumlanabilirliği, kimin haklı kimin haksız olduğu oldukça açık olan bu davada Schlichtmann’ı derin bir açmaza sürükleyecektir.

Deliberate intent

Yapım Yılı : 2000

İMDB Puanı : 5.8 / 10

Konusu : Gizemli biri tarafından “Kiralık Katiller için Cep Kitabı” isimli kitabı yazılmıştır. Kitabın konusu adam öldürmenin incelikleri ve iyi bir cinayetin nasıl işlenebileceğidir. Kitap 1999 senesinde yayıncısı tarafından imha edilmiş ve piyasadan çekilmiştir. Nedeni ise üç kişiyi öldüren bir kiralık katilin aynen yazarın öğrettiği şekilde cinayetleri işlemesidir.

Deliberate Intent, kitaptaki bilgileri kullanarak işlenen cinayetlere ilişkin davayı konu alıyor. Fikir özgürlüğü ve edebiyatın şiddet övgüsü yada suça özendirme olarak değerlendirilmesi bütün dünyanın güncel konularından birisi. Dizi ve film senaristlerinin tutuklanması ile birlikte düşünüldüğünde filmin güncel anlamı daha mühimdir. Elindeki bıçakla meyve mi yoksa insan mı keseceğine elbette insanın kendisi karar verecektir.

Ölümle Yaşam Arasında

Yapım Yılı : 2003

İMDB Puanı : 7.6 / 10

Konusu : David Gale ölüm cezası karşıtlarının en önemli isimlerinden biridir ve idam cezasısının kaldırılması için büyük çaba sarf etmektedir.

Kendisi gibi idama karşı çıkan Constance Harraway adındaki bir kadın, tecavüze uğramış ve vahşice öldürülmüştür. Ancak bu trajik olayın acı tarafı ise, suçun David’in üzerine kalmasıdır.

Gazeteci Elizabeth Bloom ile özel bir röportaj yapmayı kabul eden David ona olayı açıkça anlatır. Çok iyi bir haber elde ettiğinin farkında olan Bloom, onun anlattıklarını dinledikçe olayın farklı boyutlarını da öğrenir.

Bu adamın hayatı Bloom’un ellerindedir ve bu masum adamı kurtarmak için hemen harekete geçmelidir.

Jüri

Yapım Yılı : 2003

İMDB Puanı : 7.1 / 10

Konusu : New Orleans’ta yaşanan bir vahşi bir cinayet sonrasında hayatını kaybeden Jacob Wood tam olarak çözülemeyen bir davanın kurbanı olmuştur. İki yıl sonra kocasının intikamını almaya karar veren karısı Celeste bu cinayetten dolayı büyük bir şirketi suçlu tutmaktadır. Celeste, şirkete dava açar ve bu davada onu dürüst ve güvenilir bir avukat savunur. Ancak dürüstlük ve doğruluk çoğu zaman olduğu gibi bir kez daha hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Kimin kazanacağı ilk günden belli olan bu dava adalet ve hukuk kurumlarının kapalı kapıları ardında dönenleri gözler önüne serer.

İçimdeki Deniz

Yapım yılı : 2004

İMDB Puanı : 8.0 / 10

KonusuÖtenazi konusunu en derinlikli işleyen bu filmde, Ramon Sampedro’nun 30 yıldır yatağa bağlı yaşamı, dokunaklı bir dille sinemaya aktarılmış. Bir yatakta geçen 30 yıllık trajik bir hayat… Gençliğinde geçirdiği bir kazadan sonra hayatla tek ilişkisi deniz manzaralı penceresidir.

Hayatına iki kadın girer: Avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadından biri, boynundan aşağısı felçli adama hayatın anlamını tattırır ve onun “kurtuluşunu” sağlar.

Tek Başına

Yapım Yılı : 2005

İMDB Puanı : 7.3 / 10

Konusu : Başarısız evliliğinden sonra baba evine dönen Josey, bakması gereken iki çocuğunu düşünerek bölgenin en büyük istihdam kaynağı olan demir madenine çalışmak üzere başvurur. Josey, bedensel güç ve direnç gerektiren bu işe hazırlıklıdır ama erkek egemen bu ortamda, çalışma arkadaşlarının kendine ve kadın madencilere sindirme ve tacizine dayanamaz ve baş kaldırır.

Sesini yükseltmesi, sadece güçlü olanların değil, gerçeği duymak istemeyen toplumun, davranışını onaylamayan ailesinin ve korkan kadın iş arkadaşlarının tepkisiyle sonuçlanır. Tüm bu zorluklara rağmen Josey, yalnız kalmak pahasına bir avukatı ikna eder ve madencilik şirketine karşı Amerika’yı sarsan bir cinsel taciz davası açar..

Beni Suçlu Bulun

Yapım Yılı : 2006

İMDB Puanı : 7.1 / 10

Konusu : Lucchese adlı bir suç örgütünün üyeleri yakalanmıştır. Söz konusu yirmi kişi, uzun yıllar devam eden araştırmalar sonucunda yetmiş altı adet suçtan yargılanmaktadırlar. Jackie DiNorscio da bu grubun içinde yer alır. Tuhaf bir biçimde o kendi savunmasını üstlenmek istediğini dile getirir. Kendisine bir teklif gelir. Ailesine mensup insanların da yer aldığı gruba karşı tanıklık edecektir, ancak o bunu reddeder. Seçtiği yolda mahkeme ortamına sıra dışı bir boyut getirecektir.

Avukat

Yapım Yılı : 2007

İMDB Puanı : 7.3 / 10

Konusu : Bir işin ustası olmak ve o alanda tanınmakla gelen büyük sorumluluklar her zaman dışarıdan görüldüğünden daha ağırdır. Micheal Clayton, New York’ta son derece büyük bir şirketler hukuku firmasında ara bulucu görevini üstlenmektedir. Yaptığı işe de firmasına da bağlılığının altında hem kumar zevki hem de sonu iyi gitmeyen bir önceki iş kurma planından kalan borçlar yatmaktadır. Kendisine verilen son görev, öngörülemeyen bir felaketi yoluna koymaktır ve bu görev esnasında kendinden iyice uzaklaşarak içindeki bir başka adamla yüzleşecektir.

Okuyucu

Yapım Yılı : 2008

İMDB Puanı : 7.6 / 10

Konusu : 2. Dünya Savaşı sonrasında, Michael adlı genç, kendisinden yaşça iki katı büyük olan Hanna Schmitz’e aşık olmuştur. Gizli bir ilişki yürüten ikilinin aşkı Hanna’nın bir gün ortadan kaybolmasıyla sona erer.

Aradan 8 yıl geçmiştir ve hukuk okuyan Michael savaş suçları mahkemesinde gözlemcilik yapmaktadır ve bir gün sanık sandalyesinde Hanna’yı görür. Mahkeme’de Hanna’nın geçmişi ortaya dökülürken, Michael ikisinin de hayatını değiştirecek bir sırrı ortaya çıkarır.

Adalet Peşinde

Yapım Yılı : 2009

İMDB Puanı : 7.4 / 10

Konusu : Clyde Shelton eşi ve çocuğu ile mutlu bir hayat süren bir adamdır. Bir gün iki saldırgan, Shelton‘ın evine gelir ve onun gözleri önünde eşi ve çocuğunu öldürür.

Avukat Nick Rice saldırganlarla bir anlaşma yapmıştır. Mahkeme; saldırganlardan birini ölüm cezasına çarptırmış, diğerine ise çok az bir ceza vermiştir.

Karardan hiç memnun olmayan Shelton, adaleti kendi elleriyle uygulamaya karar verir. Artık tek bir amacı vardır; bu olayda suçlu gördüğü herkesi birer birer cezalandırmak.

Suikast

Yapım Yılı : 2010

İMDB Puanı : 6.9 / 10

Konusu : Film, ailesini korumak için her şeyi yapmaya hazır bir kadının ve onu korumak için her şeyi riske eden bir adamın gerçek hikâyesini anlatıyor. Abraham Lincoln suikastinden sonra, yedi adam ve bir kadın, başkanı, başkan yardımcısını ve içişleri bakanını öldürmek için komplo kurmak suçundan tutuklanır. Aralarındaki tek kadın Mary Surratt, John Wilkes Booth ve diğerlerinin buluşup eş zamanlı saldırıları hazırladıkları pansiyonun sahibidir. Henüz yeni avukat çıkmış Frederick Aiken onu askeri mahkeme karşısında savunmayı başlangıçta gönülsüzce kabul etmişken, dava ilerledikçe müvekkilinin suçsuz olabileceğini fark eder.

Bir Ayrılık

Yapım Yılı : 2011

İMDB Puanı : 8.4 / 10

Konusuİran’ı terk etmek ve etmemek konusunda kararsız olan bir karı kocanın bundan sonraki sancılı sürecini anlatıyor. Film, İran’daki hukuk sistemi, halkın inançla çıkarları arasındaki çizgiyi neresinde olduğu ile ilgili yerinde tespitleriyle dikkat çekiyor. Karısının evden ayrılmasından sonra babasına ve evin işlerine bakması için bir hizmetçi tutmasıyla Nader’in hayatı daha da değişecektir.

Cate McCall Davası

Yapım Yılı : 2013

İMDB Puanı : 6.3 / 10

Konusu : Geçmişteki bir davadan dolayı psiklojisi bozulduğu için alkole sığınan ve bu sebeple eşinden boşanıp 5 yaşındaki kızının velayetini almak için uğraşan avukat Cate McCall; aynı zamanda önemli bir cinayet davasını üstlenir, haksız yere hüküm giymiş Lacey’nin davasını alır.

Bütün deliller, olay yeri incelemeleri kadının suçsuz olduğunu gösterse de, Cate McCall yargı duvarına toslar. Kendisinden başka kimse Lacey’nin masumluğuna inanmamaktadır. Ön yargıları sağlam savunmayla yıkmaya niyetli olan McCall, adalet sisteminin doğru şekilde işlemesi için varını yoğunu ortaya koyacaktır.

Önünde iki yol vardır; ya mesleğinde ilerlemek için bu davayı kazanmaya çalışmak ya da kızının velayeti alabilmek için ona daha fazla vakit ayırmak…

Yargıç

Yapım Yılı : 2014

İMDB Puanı : 7.4 / 10

Konusu : Chicago’da yaşayan, parlak bir kariyeri olan avukat Hank, önemli bir davasının arifesinde, annesinin ölüm haberini alır. Babasıyla çok uzun zamandır görüşmeyen Hank, ailesinden iletişimde olduğu tek insanı da kaybetmiştir. Üstelik doğup, büyüdüğü Carlinville kasabasından başka kimseyle de görüşmemiştir. Annesinin cenazesi için geri dönen Hank’ı, burada cenaze töreninden daha fazlası beklemektedir. Pek de sıcak karşılanmadığı kasabadan bir an önce uzaklaşmaya çalışırken kendisini, 42 yıllık yargıç olan babasını savunmak üzere mahkemede bulur…

Casuslar Köprüsü

Yapım Yılı : 2015

İMDB Puanı : 7.6 / 10

Konusu : Brooklyn’de bir sigorta avukatının kendini bir anda Soğuk Savaşın ve Sovyetler tarafından ele geçirilen Amerikalı U-2 pilotunun değişimi için olacak pazarlığın ortasında bulmasını konu alıyor.

Hesaplaşma

Yapım Yılı : 2016

İMDB Puanı : 5.3 / 10

Konusu : Genç ve hırslı avukat, büyük bir firmanın güçlü ve acımasız yöneticisine karşı önemli bir davayı üstlendiğinde, çok geçmeden kendini şantaj ve yolsuzluğa bulaşmış bir davanın içerisinde bulacaktır. Film tabiri caizse zirveye atılan adımlarda, alınan riskleri konu almaktadır.

Yukarıdaki makalenin tüm hakları yazarı Samet Can Aslan’a aittir ve makale, yazarı tarafından Samet Can Aslan Hukuki BLOG sayfasında yayınlanmıştır.

Listede yer alması gerektiğini düşündüğünüz filmleri, yorum alanı aracılığıyla okurlar ile paylaşınız.

Kaynak: https://hukukiblog.com/diger/hukuku-k...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın