Görüş Bildir
Haberler
Hollande ve Merkel Oy Kaybetti

Hollande ve Merkel Oy Kaybetti

Fatih UZUN
26.05.2014 - 00:54

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlara göre, Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe sandıktan birinci çıktı. Hollande'ın partisi ancak üçüncü oldu. Almanya'da da Merkel'in partisi yedi koltuk kaybetti.

Almanya ve Fransa'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birliği ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi Sosyalist Parti tahminlerin altında oy alabildi.

Fransa'da ise Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe, yüzde 25,4'lik oyla birinci gelirken, Hollande'in partisi ise yüzde 14,5'luk oy ile yüzde 21 oy alan Halk Hareketi Birliği'ni takip ederek ancak üçüncü olabildi.

Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bu sonuçların ardından meclisi lağvederek erken seçimlere gitmesini istedi. Seçim zaferinin kesinleşmesinin ardından basına açıklama yapan Le Pen, 'Fransız seçmenin bugün iradesini güçlü bir şekilde sandığı yansıtmasının ardından Cumhurbaşkanı Hollande başka ne yapabilir' ifadesini kullandı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının partisi için ''deprem'' niteliği taşıdığını belirterek, seçim mağlubiyetini kabul etti.

Seçim sonuçlarının ardından basına açıklama yapan Valls, yenilgiye rağmen bütçe açığının düşürülmesi için hükümet olarak ekonomi politikasını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti. Valls, ''Cesaret göstermemiz ve Fransa'da başlattığımız reform sürecini sürdürmemiz gerekir'' dedi.

Başbakan Valls, aşırı sağın ülkesinde seçimi açık farkla kazanmasının, AB'deki kurumların Fransız seçmenin kaygılarını daha fazla göz önüne alması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Le Pen'in partisinin Avrupa Parlamentosu'na 24 parlamenter göndermesi bekleniyor.

Merkel oy kaybetti, ortağı kazandı

Almanya'da da ilk sonuçlara göre Başbakan Merkel'in partisi, AP'deki 42 sandalyesinden yedisini kaybetti. Almanya'da birinci, Merkel’in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. SPD, oy oranını 6,8 puan artırıp yüzde 27,6’ya, milletvekili sayısını da 23’ten 27’ye yükseltti.

'Harika bir sonuç'

Almanya'da Merkel'in koalisyon ortağı SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, partisinin seçimlerde oy oranını yaklaşık 6,5 puan artırmasını 'harika bir sonuç' olarak nitelendirdi.

SPD'nin seçimlerde bugüne kadarki en yüksek büyümeyi sağladığını vurgulayan Oppermann, bu başarının Avrupalı sosyal demokratların AB Komisyonu Başkanlığı adayı olan Martin Schulz'un başkan olması için iyi bir fırsat doğurduğunu belirtti.

En fazla üye Almanya'dan

Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından merkezi Strasbourg’da bulunan Avrupa Parlamentosu’nda beş yıl için görev yapacak.

Ülkelerin göndereceği vekil sayıları, nüfusları oranında belli oluyor. Toplam 751 sandalyesi olan AP'de en fazla koltuğa 96 üye ile Almanya sahip olacak.

Bu ülkeyi, 74 üyeyle Fransa, 73 üyeyle İngiltere ve İtalya izliyor. AP'ye en az üye gönderecek AB ülkeleri ise altı üyeyle Lüksemburg, Malta, Estonya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olacak.

  • aljazeera.com.tr
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/hol...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0